maanantai 13. toukokuuta 2019

"Puutarhahullut eivät laske tunteja"

 Ihana äitienpäivä takana, vietetty rakkaimpien kanssa, herkuteltu ja nautittu auringonpaisteesta!
 
Metsäalppikello
 Nyt on hyvä taas palata arkeen ja aloittaa uudestaan takatalven jälkeinen puutarhaelämä.
 

Juuri ennen vappua kävivät toimittaja ja valokuvaaja Kouvolan Sanomista kyselemässä viherpeukaloiden kevätpuuhista. Mukana oli myös pelargoniguru Juha Peltonen Peltosen puutarhalta. Juttu tuli vapun jälkeisenä  sunnuntaina (5.5.2019), juuri kun kylmyys koetteli meitä pahimmillaan. Vähän harmitti, kun pihassa ei näkynyt juuri mitään kukkivaa ja vihreää. Juttu itsessään oli hyvä, ja puhetta oli sekä kevätpuuhista että muusta puutarhaharrastukseen liittyvästä. Otsikko kertoo kaiken, keväällä puutarhahöperöt eivät katsele kelloa vaan ottavat kaiken irti pihapuuhista!

Nyt säiden taas lämmettyä ja ihanan sateen jälkeen vihreys valtasi puutarhan! 

Kylmänkukat ihastuttavat toista kevättä, näitä haluaisin lisää, värisävyjä kun löytyy muitakin. Vaaleanpunainen on erityisesti toivelistalla.


 Menetin upean Mahoniani kovana lumettomana talvena muutama vuosi sitten. Nyt uusi ikivihreä Mahonia tekee jo  nuppuja. Päätin, että jatkossa se saa peiton korviinsa joka talvi, varsinkin, jos ei ole lunta suojaksi.


 Kirjopikarililjat ovat muutamien vuosien ajan olleet trendien huipulla. Niiden suuret nuokkuvat  ja upeat shakkiruutuhameet löytyvät monen puutarhaharrastajan kukkapenkeistä.
 

Metsäpuutarhapenkissä kukkiva Metsäalppikello tuntuu viihtyvän paikassaan, kukinta on reilusti lisääntynyt viime vuodesta. Pieni mutta niin kaunis!


 Helmililjat vasta aloittelevat, niitä putkahtelee eri paikoista valkoisen ja sinisen sävyissä. Yhdessä penkissä oli jänis keväämmällä syönyt kaikki esiin nousseet lehdet. Onneksi kukkanuput näihin tulevat paljon myöhemmin.


 Vieläkin on värejä niukanlaisesti. Nuppuisia tulppaaneja on joka puolella. Mitä sieltä onkaan aukeamassa, tekee tästä puuhasta niin mielenkiintoisen. Vanha punainen (nimikin jo unohtunut) sai kunnian olla ensimmäinen!

Kiinankeltakärhö `tangutica´
Kärhöt ovat erityisen aikaisin liikkeellä, johtuisiko siitä, että maa jäi sulaksi, kun alkoi tulla kinoksittain lunta. Nyt herääminen on voinut alkaa heti lumien sulettua. Yllä Kiinankeltakärhön tukeva versorypäs.
Äitienpäiväksi sain upean valkoisen krysanteemikimpun ja punaisen runkoruusun. Nuppuja uudessa ruusussa on valtavasti. Toivotaan, että ruusunen tulee viihtymään yhtä hyvin kuin vanha, jo vuosia sitten saatu äitienpäiväruusu.

Nautitaan tästä lämpenevästä keväästä! Mukavaa viikkoa kaikille!
20 kommenttia:

 1. Onnea lehtijutusta! Harmi, että kävivät kun pihassasi ei mikään vihertänyt. PIha on alkukaudesta kyllä melko ankean näköinen meilläkin. Ja sitten tapahtuu kasvun ihme ja kaikki muuttuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan ollut vihreää muuallakaan, mutta kevättöistä kun oli kyse, niin ajankohdan ymmärtää. Puutarhuri itse ei juuri tuohon aikaan pihaansa mielellään esittele.

   Poista
 2. Hieno tuo metsäalppikello. Muutenkin kauniita näkymiä puutarhassasi. Kärhöt ovat tosiaan todella vauhdikkaassa kasvussa tänä vuonna. Toivottavasti kukintakin on yhtä komeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että säät suosivat kärhöjä - ja toki muitakin kukkijoita.

   Poista
 3. Kauniita nuo kylmänkukat. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat niin pehmeän suloisia! Kiitos, samoin sinulle:)

   Poista
 4. Kauniita kevätkukkijoita ja näyttää puutarhassasikin jo kukkivan vaikka mitä! Punainen kylmänkukka on todella kaunis. Kuinka muuten saa palloesikon kukinnot nousemaan lehtien seasta korkealle vai nousevatko vasta kukinnan edetessä? Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä ainakin palloesikot kasvattavat varttaan vielä kukkiessaan, mutta toki olen nähnyt joidenkin jäävän kovin matalaksi, syytä en kyllä osaa sanoa. Kiitos, hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Onnittelut kivasta lehtiartkkelista! Otsikko on osuva, puutarhahullut eivät tosiaan tunteja laske.
  Metsäalppikello on ihastuttava. Se täytyy laittaa hankintalistalle.
  Koleaa on ollut, mutta nyt näyttäisi ainakin päivät lämpenevän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vähän pienemmillä kuvilla olisi puutarhuria voinut lehdessä esitellä, vähän nolotti, kun puoli sivua oli pyhitetty minun kuvalleni. Mutta puutarhassakaan ei ollut oikein kuvattavaa... Toki olisin mieluusti antanut enemmän palstatilaa mukana olleelle puutarha-alan ammattilaiselle, jos olisin itse voinut olla päättämässä. Metsäalppikellon löysin aikoinaan Mustilan taimipäiviltä.

   Poista
 6. Onpa nätti tuo metsäalppikello, en oo koskaan ennen semmosesta kuullukaan! Ja ihana tuo otsikko, sehän on just noin! Niin osuvasti sanottu 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä toimittaja keksi vetävän otsikon - ja osui naulan kantaan!

   Poista
 7. Ihanaa kukintaa. Oletko talvettanut äitienpäivä ruususi kellarissa? Kaunis on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kellarissa pimeässä pärjäilee hyvin, ja leikkaan tosi roimasti, kun pääsee valoon.

   Poista
 8. Ihanan vehreää! Tämä kevään vihreys on jotenkin erityisen kaunista sävyltään. Ja upea tuo punaisen kylmänkukan väri! Tosi kivasti kirjoitettu lehtijuttu! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehreys lisääntyy ihan huimaa vauhtia, nyt ei meinaa perässä pysyä! Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista