torstai 18. tammikuuta 2024

Kuukauden kimppu

 Ei liene epäselvää, että rakastan kukkasia! Haaveammattini lapsena oli kukkakauppias, siitä olen joskus blogini alkuaikoina kertonut tarkemminkin. Koska rakastan myös asetelmien, kimppujen ja kranssien tekoa, ihastuin ja innostuin Hiidenkivenpuutarhassa blogin Minnan joulukalenterista. Minna oli tehnyt ihania kimppuja puutarhansa kesäkukkasista ja postaili ne joulukalenterin muotoon jokaiselle joulukuun päivälle. Joulun alla minulla on monenlaista puuhaa, joten vastaavaan kalenteripäivitykseen en pysty. Mutta muokkasin ideaa itselleni sopivaksi ja päätin tehdä kimpun tämän vuoden jokaiselle kuukaudelle, kuhunkin kauteen sopivaksi.Kotitarvefloristina, joksi itseäni leikillisesti kutsun, toimin amatöörin taidoilla ja teen varmasti virheitä, jotka ammattilainen helposti huomaa. Jos täällä siis jakelen neuvoja ja niksejä, ovat ne itse opittuja - toki osa kurssien kauttakin saatuja. Arvostan valtavasti puutarha-alan ammattilaisia ja floristien taitoja, olenhan itsekin alalle aikoinaan halunnut. Kuitenkin tammikuun kimpun niksit sotivat kukkakauppoja vastaan; Olen useana vuonna hankkinut osan joulukukista harkitusti marketeista, ja vieläpä alemyynnistä. Ostin ajoissa, jo marraskuun puolella nuppuisen punaisen amarylliksen, kun hinta oli vielä edullinen. Ajatuksena saada se kukkimaan jouluksi, mutta lisätä se leikkokukkakimppuun. Itsenäisyyspäivän jälkeen olivat pitkäksi venähtäneet valkoiset, mutta edelleen tiukasti nuppuiset amaryllikset 50% alennuksessa, niitä ostin kaksin kappalein. Kun pituutta oli jo leikkokukan verran, voi ensimmäisen varren katkaista kimppua varten. Toinen nuppuvana jäi  kasvamaan. 


"Tarjouskukkakimppu" jouluaatonaattona

Leikkovihreitä tarvitaan tekemään kimpusta runsaampi ja ilmavampi. Talvella havut ovat mitä parhaimpia (ilmaisia) kimpun vihreitä. Omasta puutarhasta löytyy kuusia, mäntyjä, marjakuusia ja tuijia. Myös mahoniaa olen napsinut esim. kransseihin.

Kävin kyllä kukkakaupassakin. Hain sieltä vähän blingblingiä juhlakimppuihin - ruusukultaiseksi värjättyä skimmiaa ja muutaman heinän ja vihreän oksan (nimi ei tiedossa).Joulunpyhät kukkakimpussa oli mukana punainen amaryllis, mutta uudeksi vuodeksi purin sen ja rakensin valkoisten avautuneiden amaryllisten myötä tammikuun kimpun! Minulla on se onni, että muutamassa huoneessa on talvella vähän viileämpää ja ovi suljettuna. Kannan leikkokimput aina yöksi viileään huoneeseen, joten ne kestävät paljon kauemmin kuin huoneenlämmössä.Samat kukkaset, uudenvuodenpäivänä.


Jouluksi on aina oltava muutama hyasintti. Ne viettivät joulun omassa asetelmassaan. Mutta loppiaiseen mennessä oli vartta tullut jo niin paljon, että kukkavanat kaatuilivat ja eivät enää näyttäneet asetelmassa kauniilta. Poikki vaan ja amaryllisten kanssa samaan kimppuun. Taas muuttui värisävy ja kimpun ulkomuotoon tuli iloista kepeyttä! Yhden hyasintin jäädytin aiemman postauksen jääkukkatauluun.


Sama kimppu loppiaisena


Sitä mukaan, kun yksittäinen kukka on nuupahtanut, olen vain leikannut sen pois. Pelkät vihreätkin ovat kauniita! Kullalla päällystetty skimmia ei myöskään tunnu nuupahtavan, toisin kuin jouluna saadussa kimpussa luonnolliset skimmian oksat. Nyt ollaan jo yli tammikuun puolenvälin ja eilen siistin amarylliskimppuni - jäljelle jäi viimeisen valkoisen kukkavanan viimeinen avautumassa oleva nuppu! Vielä siitä on iloa ainakin tulevan viikonlopun verran <3 Toisaalta kaikki muukin on vielä siinä kunnossa, että riittäisi muutama tulppaani tai neilikka, ja taas olisi uusi kimppu valmis.
Vaikka amaryllis mielletään joulukukaksi, on se näin alkutalven pakkasilla mitä ihanin kimppukukka! 

Minkälainen olisi sinun tammikuun kimppusi?Ps. Kimpussa olleet loputkin hyasintit jatkavat elämäänsä uudessa jääkukkataulussa!


12 kommenttia:

 1. Kaunista! Tuo jääkukkataulu kyllä ihan omaa luokkaansa, se on aivan taikaa noin valaistuna.
  Minä kun olen vastakohtasi, eli en vähimmässäkään määrin kimppu-, kranssi- tai asetelmaihminen, niin ei minulla ole ajatuksia kimppujen suhteen niin tammikuussa kuin muulloinkaan. Yksiä lehteen puhkeavia ruotsinköynnöskuusaman pätkiä tarkkailen silti, sillä ne ovat maljakossa, koska odotan mahdollista juurten kasvua.
  Haaveenani on, että jonakin vuonna onnenpensaani olisi sen kokoinen, että siitä raaskisi leikata oksia maljakkoon tuomaan varaslähdön kevääseen. Toistaiseksi se on niin onneton rääpäle, ettei voi. On kyllä tosi kivaa, että sisällä on jotakin lehteen tai kukkaan puhkeavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkukkaset ovat jatkojalostusta tai kierrätystä, kun ie raaski heittää maljakosta suoraan roskikseen. Meillä on erilaisia intressejä luonnon kauneuden suhteen, ja sinulla on niin paljon harvinaisia kasveja, ettei niitä kimppuihin voisi mitenkään poimia. Samoin hitaasti kasvavien kasvien on syytä antaa voimistua omalla paikallaan ja nauttia kauneudesta menemällä kasvin äärelle. Olen ollut kukkakimppuihminen ihan pikkutytöstä lähtien ja se tulee jatkumaan elämäni loppuun saakka! :D

   Poista
 2. Sinähän olet enemmän kuin kotitarvefloristi. Upeita asetelmia. Valkoisten amaryllisten kimppu on kaunis. Amaryllis on itsessään melkoinen rimssuhelma, joten se ei pane pahakseen kavereista samassa maljakossa. Olet löytänyt hyvin varustelluln kukkakaupan, kun siellä on heiniäkin keskellä talvea. Ne ovat kuin raketteja uudenvuodenkimpussa.
  Jääkukkataulu on aivan ihana. Näillä pakkasilla se myös säilyy pitkään hyvänä.
  Olen surkea rakentamaan kukka-asetelmia. Näin kaupassa tulppaaneja, mutta kolmen kilometrin kävelymatka pakkasessa ei houkutellut niitä ostamaan. Kunhan otan auton alleni, niin tulppaanikauppaan kulkuni käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi, ehkäpä elämän mittainen harjoittelu tuottaa tulosta, vaikkei sitä ammattilaisten oppia olekaan saanut. Joku osaa sisustaa trendikkäästi, toinen osaa valita asusteensa ja näyttää aina hyvältä. Sinulla on niin upea puutarha, että sitä voisi esitellä vaikka kenelle. Ja neuletyösi ihastuttavat! Kun kaiken aikaa hääräilee omien mieliharrastuksiensa parissa, kai siinä pikkuhiljaa myös kehittyy ja kriittisyyskin tuotoksia kohtaan kasvaa. Täällä on kaksi upeaa kukkakauppaa, Ruusupuu ja Rosarium, joiden varustelu on aivan huikea! Sieltä löytyvät niin eksoottisemmat kukkaset että ihanat höysteet, kuten mm. heinät. Molemmissa myös hyvä kattaus kaikkea muutakin kivaa sisustukseen. Nyt on tulppaaniaika parhaimmillaan, ja itsekin suunnittelin, että seuraavalla kauppareissulla ja pakkasten lauhtuessa kipaisen tulppaaniostoksille. :)

   Poista
 3. Erinomaisen hienosti varastettu idea! Mikä tahansa noista kimpuistasi kelpaisi itsellenikin koska tahansa. Sinulla on oikeasti silmää asetelmien ja kimppujen tekoon.
  En minäkään joulukalenteriani joulun alla tehnyt, vaan jo aiemmin syksyn mittaan. Ajastin vain postaukset valmiiksi. Jos innostusta riittää, voithan huipentaa kukkakimppujen täyttämän vuoden vielä joulukalenterilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. innostuin niin valtavasti sinun kalenteristasi, että päätin alkaa toteuttaa sitä heti! Totta tosiaan, että eihän sinun kimppukukkasi joulukuussa kukoistaneet, vaan ilahduttivat pitkin kesää ja olivat valmiina odottamaan joulua. Katsotaan nyt, minkälainen kimppukesä tästä kaiken kaikkiaan muodostuu. Osan vuodesta kimput kuitenkin ovat ovat ihan kauppojen tuontitavaraa. Mutta kiitos, sinulle vinkistä ja kannustuksesta!

   Poista
 4. Minusta sinä olet oikein taitava kimppuja ja kranssien tekijä. Olen itsekin joskus noudattanut samaa ideaa, eli tuunannut uusiksi markettien joulukukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kehut motivoivat aina! Vaikka kukkakauppojen valikoima on monipuolinen, ei aina voi tietää, kuinka kauan kukkaset sielläkin ovat jo olleet. Olen joskus pettynyt ostettuani ammattilaiselta kukkasia, joiden elinkaari onkin osoittautunut kovin lyhyeksi. Marketeissa voi olla tuoreempia ja itse kokoamalla saan mukaan myös tekemisen ilon!

   Poista
 5. Amaaryllikset antavat ihanaa näyttävyyttä kukkakimppuihin. Niiden maljakkokestävyys on myös tosi hyvä seikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi hankin jouluksi amarylliksen tai useampia, mutta hyvin usein myös leikkaan ne maljakkoon, koska pitkä hujoppi pienessä ruukussa ei ole ilo silmälle:D

   Poista