tiistai 21. syyskuuta 2021

Puutarhahuone vaihtoi syysasuunHuomasin, että puutarhan kasvihuone on jäänyt kokonaan sivuun tämän kesän postauksista. Eihän siellä mitään ihmeellistä ole tapahtunut, tutut tomaattialtaat ovat tättyneet kookkaiksi kasvaneista taimista ja tuottaneet mukavan sadon. Kurkku ei huvimaja-kasvarissa tänäkään vuonna viihtynyt, täytyy harkita, kannattaako sitä myöhemminkään kasvattaa.
Kuva heinäkuun lopulta


Keväällä pelkäsin viiniköynnökseni kuolevan kokonaan. Nopeasti kohonneet lämpötilat sekoittivat sekä puutarhurin arviointikyvyn että viiniköynnöksen kasvukehityksen; Lämpötila kasvarissa ehti nousta muutamaksi päiväksi kohtalokkaisiin lukemiin, samoin kastelu ja ehkä kevätlannoituskin olivat liian niukkoja. Pullukat uudet silmut alkoivat yksi toisensa jälkeen kuivua. Viilennys, kastelu ja lannoitus pelastivat Somerset Seedless - viiniköynnöksemme ja nyt satoa on kerätty jo kuukauden verran. Edelleen osa rypäleistä on puolikypsiä, mutta saavat olla puutarhahuoneessa pakkasiin asti.Viikonloppuna kuitenkin saivat tomaatit lähteä ja oli aika siivota huone syyskuntoon. Tyhjensimme tomaattilaatikot juurakoista. Jonkin verran oli vielä vihreitä tomaatteja, mutta loput saavat kypsyä sisällä pimeässä. Nyt on lattia pesty ja puhdas matto lattialla, puutarhasta löytyy vielä kukkia maljakkoon ja puutarhalta ostin muutaman koristekurpitsan tuomaan syystunnelmaa.

 Koska pihlajan- ja villiviinin marjoja on edelleen runsaasti, tein kranssin, jonka ensin ajattelin jättää pöytäkoristeeksi, mutta loppujen lopuksi virittelin sen kynttelikköön.

 
 

Vaikka olo on haikea, kun kesä ja sen lämpö on jäänyt taakse, tuo syksy erilaiset ilonaiheet ja tunnelmat! 

Mukavaa syksyä kaikille!


 

17 kommenttia:

 1. Syksy on tullut, ei voi mitään! Ens yönä on pakkasta, eilenkin oli ja osa kukista paleltui.
  Siistiä ja kaunista on puutarhahuoneessasi. Valtavasti on tullut tomaatteja!
  Täällä myös keräilty viimeisiä kukkia maljakoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kylmä yö hävitti suuren osan puutarhan kauneudesta, mutta eihän säille mitään mahda! Tomaattisato oli ihan mukkavan kokoinen tälle kesälle.

   Poista
 2. Kyllä kesä on taputeltu, vielä tänä aamuna klo 8.00 meillä oli pakkasta -3,8 astetta. Minäkin raivasin eilen kasvihuoneen tyhjäksi, mutta siellä ei ole ollenkaan niin kaunista kuin sinun puutarhahuoneessasi. Tunnelma siellä sinulla on kutsuva ja varmasti on mukava istahtaa kauniissa huoneessa ja kupillisella kuumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone muuttuu aina syksyn tullen huvimajaksi, jossa on välillä kiva käydä haaveilemassa usista jutuista :)

   Poista
 3. Meilläkin oli viime yönä ensimmäisen tämän syksyn pakkanen.
  Aivan ihanat ja taidokkaasti sommitellut kranssit.
  Tunnelmallista viikon jatkoa. 🌿🍃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko! Nautitaan syksystä, kun emme voi pitää kesäsätä kiinni!

   Poista
 4. Kaunis on huvimajan syysasu myös. Onneksi saitte rypäleitä.

  VastaaPoista
 5. Kranssi sopii kynttelikön koristeeksi kauniisti.
  Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
 6. Kauniilta näyttää huvimajan syysilme!
  Meillä on vielä osa tomaateista keräämättä, mutta olen silti vienyt kasvariin syyskoristettakin;)

  VastaaPoista
 7. Sinulla on kasvihuoneessa kaunis lattia laatta se on jotain erikoisempaa kun kestää pakkastakin 🤔
  Erittäin kauniit kranssit taidokkaasti tehdyt ja huomasin että mustat kasvulaatikot on jonkun puulaatikon sisällä, siistit.

  VastaaPoista