tiistai 30. kesäkuuta 2020

Sateeseen katoavat!Pionit saivat vauhtia helteisestä säästä ja avautuivat supernopeasti täyttäen puutarhan kauneudellaan.


Ensimmäisenä kukkaan ehti `Coral Charm´. Muutama kukka, mutta niin kaunis!Ennen kuin viimeinen nuppu avautui, oli kasvissa kolme täysin erilaista, eriväristä kukkaa. Väri vaaleni ensin persikansävyiseksi, ja lopulta oli haaleankeltainen.


Samaan aikaan uhkea syvänpunainen `Red Charm´ loisti kilpaa sinivaleunikon kanssa. `Red Charmin´kahdesta juurakosta jaksoi avutua molemmista vain yksi valtaisa kukka, mutta komea kuin mikä!`Dancing Butterfly´ ei ole kovin vanha ja viime kesänä siinä oli vain muutama kukka. Selvästikin se viihtyy kasvupaikallaan.

  

Kuinka nopeasti aurinko saakaan perhoset tanssimaan!Sinivalkoisessa penkissä on kolme pionia, niistä kukkii edelleen vain `Duchesse de Nemours´ kuten viime kesänäkin. Olisikohan paikka liian kuuma ja kuiva pioneille?Väriöveriä löytyy vanhimmasta kukkapenkistä, jossa kasvavat myös vanhat perinnepionit, siirretty mummolan pihamaalta. Kukinta on runsasta ja taattua, mutta värisävy haastava! Koko vanhin istutusalue on jotenkin alkanut ahdistaa. Siellä on paljon vahvoja värejä jotka eivät edes sovi yhteen. Sellainen retropenkki:) Toisaalta maa-aines on kovaa ja savista ja pionien vuoksi tuohon paikkaan ei voi kovin paljon lisätä pinnallekaan uutta, etteivät joudu liian syvään multaan. Pitäsi varmasti jossain vaiheessa ottaa urakka ja nostaa kaikki ylös. Mutta toisaalta se on kaikkein helpoin alue, ei sinne mahdu enää rikkaruohotkaan kasvamaan. 


Sitten onkin jo vuorossa Sarahit! `Sarah Bernhardt´ on mielestäni pionien kuningatar! On uskomatonta, miten niin vähällä hoidolla voi syntyä jotakin noin kaunista ja valtaisaa.
 Sarahien seassa kasvaa sinne itsestään kylväytyneitä sormustinkukkia ja päivänkakkaroita. Sormustimet vielä menevät, mutta ehkäpä kakkaroiden paikka on jossakin muualla. Täytyy nyppäistä ne pois juurineen ja muistaa taas ensi vuonna, kun siementaimia kehittyy, ettei annakaan päivänkakkaroiden asettua kuninkaallisten joukkoon. Niille on paikkansa kuitenkin sinivalkoisessa Suomi100 -penkissä. 


Kuumaa huokuvat hellepäivät ovat nyt mennyttä, pioneilla olisi ollut vielä elinvoimaa jatkaa kukintaansa ja nuppujensa avautumista.  MUTTA TÄMÄ KAATOSADE, joka alkoi alkuyöstä, tekee parast ´aikaa tuhoaan pionirivistössä!  Jo aamuun mennessä osa nuokkui maassa, painavien kukintojen voimasta myös varret taipuneina tukikehikon reunaa vasten. Aivan kuin pionit avautuessaan samalla kutsuisivat sadepilviä ymmärtämättä niiden pisaroiden koituvan tuhokseen.


Pelastetaan, mitä voidaan, poimin maljakkoon muutaman kimpun, nautinnollistahan niitä on katsella sisälläkin.) Muutaman pionipuskan peitin muovista, narusta ja kepeistä rakennettujen suojien alle, mutta jos sateet jatkuvat viikon verran, voivat suojat pelastaa vain uusia kimppukukkia.
  Kymenlaaksossa on nimittäin menossa täysi myräkkä! On luvattu n. 50 mm sademäärää, mutta se taitaa pian ylittyä. Samoin myrskytuulta luvassa, joten on katsottava, miltä puutarha näyttää näiden kelien jälkeen. Onneksi kesäpäiviä on paljon jäljellä ja osa kasveista vasta harkitsee kasvua ja kukintaa. Sadetta kyllä kaipasin, mutta ei näin paljon ja tällaisella voimalla!  Vaan mehän asummekin ennästystenteko alueella, viime viikolla oltiin toiseksi kuumin paikkakunta. 

Olisin laittanut tähän vielä muutaman kuvan, mutta minulle tulikin tieto, että tallennustila on täynnä. Nyt täytyy miettiä, miten jatkan eteenpäin... Onko teidän kuvanne alkuperäiskokoa vai oletteko muuttaneet ne googlelle sopivampaan kokoon. Vai hankitteko maksullista lisätilaa tallennuksillenne?  Ja nyt vielä tämä bloggerin muutoskin on käsillä, huh sentään!

Hyvää viikon alkua!

22 kommenttia:

 1. Voi ei, tallennustila! Itse olen alusta asti pienentänyt kuvat blogin tekstialueelle sopivan kokoiseksi - lähinnä siksi, että sitten kukaan ei pysty varastamaan kuviani täysikokoisina eikä isolla pikselitarkkuudella varustettuna. En silloin tiennyt tallennustilasta, mutta homma kannatti, sillä olen blogannut 13 vuotta eikä vielä ole tallennustilasta käytetty kai kymmentäkään prosenttia. En tosin ole pitkään aikaan tarkastanut, toivottavasti tilaa vielä on. Tsemppiä ja toivottavasti ongelma ratkeaa!
  Voi ei kaatosateellekin - vaikka se kuulostaakin taivaalliselta täällä kuivuudessa, on tuho kukkapenkeissä varmasti jäätävä. Melkoisen kokoiset pionikimput olet kerännyt turvaan, ihanat, mutta surku samalla tulee.
  Teillä on tosiaan aina kuuminta kesällä ja sitten varmaan ukkosiakin. Täällä meren keskellä ei helle-ennätykset pauku, eikä usein salamatkaan sen puoleen. Toivottavasti puutarhasi tokenee ja sinä myös!
  Retropenkki näyttää minusta jotenkin aivan ihanalta! Kyllähän tähän maailmaan väriä mahtuu, ainakin johonkin kohtaan, eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enköhän saa tuon ongelman ratkaistua, tällä hetkellä enemmin sittenkin taitaa harmittaa tuo pihalla vellova vedenpaisumus ja myrskytuuli! Mutta säille ei kyllä hirveästi voi vaikuttaa, toisaalta suurempi osa kasveista pitkällä ajalla nauttii tästä sateesta ja vedestä. Jaa, pitäisiköhän tuo vanha penkki sittenkin säilyttää ja nimetä se oikeasti retropenkiksi:)

   Poista
 2. Meillä täällä Lahdessa on tullut vettä jo yli 50mm, iltapäivän kolmeen mennessä oli tullut 45mm. Ja sataa edelleen taukoamatta, aamuyöstä saakka. Tuntuu että säät ovat nykyään aina ääripäitä. Kävin jossain kohtaa tekemässä pikaisen puutarhakierroksen ja surulliselta näyttää, kaatosade ja tuuli on painanut kaikki kukat lakoon, pionit , sormustinkukat ja monet muut. Nyt odottelen että tulisi edes pieni tauko ja pääsisin pelastamaan pionit maljakoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki korkeat kasvit ja pensaat nuokkuvat vaarallisen lähellä maata - epäilen, etteivät kaikki jaksa sieltä enää lainkaan nousta! Mutta tässä keittiössä me Sarah Bernhardtien kanssa istuskelemme - ovat ne kauniita maljakossakin:)

   Poista
 3. Meillä vettä on tullut koko tämän päivän ja ajoittain voimalla. Tuulta ei onneksi ole ollut. Pionit nuokkuvat surullisen näköisinä tuennasta huolimatta. Otin muutaman eilen maljakkoon. Kunhan sade loppuu, käyn hakemassa lisää, sillä luultavasti ne eivät enää jaksa nousta.

  Sain blogin alkuvaiheessa vinkin pienentää postauksiin lataamani kuvat esim. 640 pisteeseen, jolloin ne eivät vie paljon tallennustilaa, mutta näyttävät hyviltä postauksessa (käytän kuvien pienentämiseen Picasaa, joka tuli bloggerin mukana). Näin olen toiminut ja toistaiseksi tila on riittänyt. Pitäisikin käydä katsomassa, kuinka paljon tilaa on. Jossain oli myös ohje luoda toinen g-mailtunnus levytilan täyttyessä ja lisätä sen kirjoittajaksi blogiisi. Näin voit jatkaa kirjoittamista uusilla tunnuksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon olisi nyt kukkia kimppuihin ja maljakkoon, ei sieltä suurien tai pitkien kukintojen kanssa enää nousta, tai sitten täytyy rakentaa jonkinlaiset tuet. Mutta kun säätiedotus näyttää lisäävän noita sateita vielä lähipäiviksi...

   Tuollainen vinkki olisi itsellekin ollut tarpeen. Ohjeissa neuvotaan nyt vaihtamaan alkuperäiset johonkin toiseen kokoon, mutta se vaikuttaa jo olemassa oleviin, eli mahdollisesti kaikki vanhat blogikuvat tulevat muuttumaan. Ja mitähän se sitten tarkoittaakaan, mikä lienee ulkonäkö sen jälkeen... Oi oi.

   Poista
 4. They are so beautiful ! I love them !
  Greetings

  VastaaPoista
 5. Upeita pioneja puutarhassa ja maljakossa!
  Teillä tosiaan sadetta on piisannut, meillä eilen 3mm. Lisääkin on ehkä luvattu...

  Minä pienennän kuvani Photoscapella, niin tallennustila riittää paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat tosiaan kauniita, mutta nyt osui sade pahaan kohtaan!

   Poista
 6. Upeaa kukkaloistoa!
  Minäkin olen pienentänyt kuvat ennen blogissa käyttöä. Tänään käytin uutta bloggeria, koska en jostain syystä saanut vanhaa tekstin aloitusta toimimaan.
  Meillä on satanut tänään yli 70 mm ja edelleen sataa puuskaisen tuulen kanssa. Saa nähdä, onko mitkään kukkivat kukat enää pelastettavissa. Pionit luultavasti eivät tuista huolimatta selviä. Vesi oli niin odotettua, mutta aika rajuja ovat nämä vaihtelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saamme kauan odotettua vettä, mutta saavin laidasta tuntuu tulevan! Normaalisäässä oltaisiin saatu nauttia pioniajasta hieman kauemmin. Täytyy selvitellä tuota bloggerin ja kuvien tilannetta.

   Poista
 7. Bloggerissa kuvien tallennustila ei lopu koskaan, kun pienentää kuvat Googlen ohjeiden mukaan. Kuvien pienentäminen on helppoa, se tapahtuu käytännössä automaattisesti siirtäessäsi kuvat omalta tietokoneeltasi Googlen kuvat-palveluun. Ohjeet löytyvät näppärästi esim. googlettamalla.
  Todella kaunista ja runsasta pionien kukintaa.
  Vettä on satanut täälläkin koko päivän ja viime yönä tuli myös muutama heikko sadekuuro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko tuosta valon pilkahduksesta kuvien koon suhteen! Vettä on saatu, ehkäpä tietää hyvää loppukesän ja kärhöjen kukintaa ajatellen:)

   Poista
 8. Ihania kuvia ja niin kauniita pioneja♥ Täälläkin on satanut vettä niin että jo riittäisi vähäksi aikaa:) Leppoisaa alkanutta heinäkuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vesisade on tarpeeseen, mutta liika on aina liikaa. Mukavaa heinäkuuta sinullekin!

   Poista
 9. Ihanat pionit! 'Coral Charmissa' on niin kauniit värivivahteet kukan iästä riippuen. Ihmeesti ne rajuimmat sateet vain osuvat pionien kukinnan kanssa yksiin. Viime vuonna oli ainakin täällä ihan sama ajoitus. Onneksi pioni on hyvä leikkona, niin saa nauttia niiden tuoksusta ja kauneudesta sisätiloissakin. Ei niitä muuten kyllä raskisi noin isoja kimppuja sisälle kerätä. Minulla on tässä vieressä kolme pioninkukkaa ja niiden vieressä toisessa kimpussa päivänliljoja. En tiedä, kumpi tuoksuu voimakkaammin, mutta aikamoiset parfyymit leijuu nyt keittiössä :D Toivottavasti loput sateet kiertäisivät pionisi eikä tulisi varsinkaan niitä myrskytuulia riesaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm on vaikuttava vaihtaessaan noin paljon väriä kukinnan edetessä. Valtava kimppu täälläkin ihastuttaa ihan vaan keittiön pöydällä:) Sateita kai on edelleen tulossa, näyttäisi perjantaina kulkevan taas isompi rintama yltämme:(

   Poista
 10. Teillekin tuli kunnon sateet. Minä pienennän kuvat pikseleiden mukaan, jotta tallennustila ei täyty. Välillä on jokin kuva saattanut lipsahtaa suurempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vettä saatu ensi kesänkin tarpeisiin. Lisänä nämä kovin tuuliset päivät. Haasteita riittää, mutta nyt on ehkäpä kuvaongelmat selvitetty.

   Poista
 11. Upeita pioneja. 'Sarah Bernhardt' on todella kaunis. Minulta se jostain syystä on hävinnyt, epäilen että rinnepenkki on ollut haasteellinen paikka pioneille, sillä ajan kanssa rinteestä valuu maata juurakoiden päälle. Minullakin siis pionien siirtohommia tiedossa.
  Toivottavasti puutarhasi on selvinnyt rankkasateista hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sateet ovat koetelleet joiltakin osin aika vahvasti. Mutta onhan kesää jäljellä, uusia kasveja nousee kaiken aikaa:)

   Poista