perjantai 29. toukokuuta 2020

Kesän alkutahdit!




Kesä on täällä! Ja samoin lämpö! Tätä ihanuutta olen odottanut; lämmin ilma ja auringonpaiste saa aikaan hyvän mielen. Kun sisällä vieteyn työpäivän jälkeen pääsee puutarhaan, ei sieltä malta lähteä pois ennen nukkumaanmenoa. Ja eipä myöskään tarvitse tuutulauluja laulella, uni tulee hetkessä. Blogin ääreen ei ole ollut voimia, vaikka ihanaa olisi katsella, mitä muiden pihoilla puuhataan...

 

Tulppaanit aukenevat joukoittain nopeaan tahtiin. Rautatienomenapuun juurelle istutetut `Mount Tacoma´tulput ovat vaan lisääntyneet, kun monessa kohtaa vanhemmat sipulit näyttävät taantuneen.

`Estella Rijnveld´

`Orca´


 Kerratut tulppaanikaunottaret eivät jää huomiotta! Värit vaihtuvat yksilöstä toiseen. Monen mieleen liiankin räikeitä, mutta minä kyllä pidän näistä röyhelöistä!



 

 Muistelen viime vuonna yhden punaisena leimuavan tulppaanin menneen vahingossa sinivalkoiseen Suomi100 -penkkiin. Nyt niitä onkin ilmestynyt snne peräti 3! No saahan Suomessa vierailijoitakin joskus olla:)



On kyllä pakko laittaa kuva puutarhahuoneen laattapolun vieressä kasvavasta kevätöveristä! Kun polun varren istutuksia oli vielä kovin vähän, siirsin muualta vuohenjuurta täytteeksi ja sekaan perinteisiä punaisia tulppaaneja. Nyt näyttää jo minunkin makuuni liian värikkäältä, mutta toisaalta tuo toinen piha on vanha, sinne sopii perinteet:)


Siellä täällä nousee tulppaaneja, mutta hyvin nopeasti niiden kukinta taantuu ja seuraavana vuonna voi kymmenen istutetun joukosta nousta enää vain yksi.


Entäpä sitten narsissit! Suomi 100 -penkin valkoiset`Ice King´ kaunottaret ovat niin painavia. että tuuli ja sade katkaisevat hennon varren helposti. Onneksi on ollut näitä poutapäiviä, niin ihailun kohteet ovat pysyneet pystyssä.

`Delnashaugh´
`Golden Ducat´
Päätypihan penkissä kukkivat varsin harvalukuisina narsissikaunottaret `Delnashaugh´ja `Golden Dugat´. Ihania!




Kukkapenkeissä alkaa nyt olla enemmin väriä ja vihreää kuin pelkkää multaa. Mutta nurmikko sen sijaan kasvaa vauhdilla ja kun toissailtana kuvailin, oli nurmikko vielä ajamatta. Pihan puolella siis näyttää tältä...


...mutta päädyssä onkin eri näköistä. Viime postauksessa kerroin poistettavista kurtturuusuista ja pihalla harmia tuottavasta kuusenrotjakkeesta. Siinä se nyt on, klapeina pinossa! Miehellä on vanha tuttu, joka nyt eläkkeellä ollessaan tekee puiden kaatoja toiminimellä. Kokeiltiin, jospa hän joutaisi paikalle. Maanantaina oli iltaan mennessä puu pölleinä ja havut kaatopaikalla. Tiistai-iltana oli halkopino pystyssä. Uskotteko, että olen onnellinen! Vaikka päädyssä näyttääkin nyt ankealta, tuossahan ei siis nurmikko ole iässään kasvanut, niin nyt siihen voi istuttaa aidanteen ja valoa tuli hetkessä lisää.


Ja sitten, odottamani aika, lemmikkien kukinta, sekin on nyt parhaimmillaan! Parasta on, kun ensimmäiset kukat ovat avautuneet, mutta osa on vielä nupuissaan. Varret ovat lyhyet ja kasvu tiivistä. Nyt nautitaan tästä sinisestä hetkestä, näiden lämpötilojen myötä se on pian ohi!

 




Onnea kaikille koulunsa päättäville ja valmistuville, nyt koittaa kesä ja on juhlan paikka!








19 kommenttia:

  1. On kerrasta valoa ihan eri tavalla, kun ison puun kaataa. Epäilen, että keksit pian jotain ihan jännittävää uusia mahdollisuuksia täynnä olevaan tilaan.
    Kaunis virta lemmikkejä puutarhan yleiskuvassa, ja tietysti tulppaanitkin on kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista nähdä piha aivan eri valaistuksessa. Totta myös, että uudet suunnitelmat jo pyörivät päässä, mutta voi olla että kaikki suunnitelmat eivät saa kannatusta:D

      Poista
  2. Ymmärrän hyvin ilosi puun kaadon takia. Nyt on aika muutoksille ja valolle 🤗
    Ihanat tulput sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tosiaan voi suunnitella jotain istutettavaa, aiemmin se oli turhaa tuossa kuusen lähistöllä.

      Poista
  3. Puutarhassasi on kaunista jo nyt. Toki sävy sävyyn istutetut tulppaanit ovat kaunista katseltavaa, mutta jotenkin myös niiden räiskyvät ja oudot yhdistelmät muiden kukkien kanssa kuuluvat keväiseen ilotulitukseen. Harmaan talvikauden jälkeen värit tuovat iloa ja hyvää mieltä. Tulppaanikukinta on lisäksi aika lyhytaikaista.
    Ei ihme, ettei talon päädyssä nurmikko kasva. Kuusi vie tehokkaasti valon kaikelta muulta. Nyt sinulla on "tyhjä paperi" piirrettävänä. Innostavaa, eikö olekin.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina sanonut, että Suomen kesä on niin lyhyt ja olemme monta kuukautta joko marraskuun harmaassa tai valkeiden hankien ympäröimänä, että pieneen kesähetkeen saa mahtua värien iloa - myös puutarhassa:) Kun voimaa ja valoa vievä kuusirumilus on poissa, jo se saa hyvän mielen. Mutta toki heti alkaa ajatus laukata...! Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  4. Pitkän talven jälkeen värejä ei tosiaan koskaan ole liikaa puutarhassa. Kaunista kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, väriä saa olla, mutta tietysti harkintaa voi käyttää väriyhdistelmissä:)

      Poista
  5. Ihanan paljon kaikenlaisia tulppaaneja, ja sinulla alkaa tuo satumainen lemmikkikausikin! Vaalin täällä yhtä sinistä lemmikkiä ja mietin, onkohan valkoinen enää elossa, viime keväänä oli. Viime kesän kuivuus verotti aika monta kasvia, vaikka onneksi suuri enemmistö on hengissä ja ihme-ylösnousemuksiakin on jo päässyt todistamaan.
    Hieno juttu ja todella nopeasti ja siististi hoitui kuusi pois.
    On ihan mahtavaa, että sinulla on noita levinneitäkin tulppaaneja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin viime vuonna vaaleanpunaisia lemmikkejä, mutta itivät huonosti, enkä edes muista, mihin nuo pienet taimet istutin. Ei ole juurikaan vaaleanpunaista näkynyt.Kuusen poistosta olen iloinen, oli sen verran ruma ja väärässä paikassa ja vei kaiken voiman muilta kasveilta.

      Poista
  6. Mahtavan nopeaa toimintaa pohdiskelusta klapeiksi kuusen suhteen, onnittelut! Aivan ihana tuo Mount Tacoma kun vielä on niin kestäväkin. Kiitos muistutuksesta, taidankin mennä hetimiten räiskimään kuvia omista lemmikeistäni, on ne ihania <3

    VastaaPoista
  7. Tulppaaniaika on ihanaa. Lemmikkien aika myös. Aina kun suuri kuusi lähtee, alta paljastuu paljon uusia istutusmahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, istuttamaan tekisi heti mieli, mutta toistaiseksi en ole käynyt kannon kimppuun ja juuret ovat aika mahtavat. Joten antaa ajatusten vielä muhia rauhassa:)

      Poista
  8. Pääsitpä nopeasti kuusesta eroon! Loistavaa! Nyt pääsee suunnittelemaan ja tekemään vaikka mitä sen tilalle. Upeaa kukkaloistoa on jo pihallasi. Meillä vasta ensimmäiset lemmikit alkavat availla kukkiaan, mutta ehkä parin päivän päästä alkaa näkyä enemmänkin sinistä ja toivon mukaan myös valkoista. Viime kesänä oli todella paljon valkoisiakin lemmikkejä, joten toivon, että niitä on myös tänä vuonna paljon. Kukkaisaa kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikkihuuma menossa parhaillaan ja muutenkin monenlaista kukkaa penkeistä pukkaa!

      Poista
  9. Suloiset tulppaanit ja narsissit. Täällä tulppaanien aika alkaa olla jo ohi, kukinta loppui lämpimien kelien myötä todella lyhyeen.
    Kiva että kuusen kaato ratkesi näin hyvin! Nyt on tilaa ja valoa uusille suunnitelmille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaaneissa on yllättävän monen eri aikaisia lajeja, moni on jo kukintansa täälläkin lopettanut, mutta edelleen on osa tiukasti nupussaan. Kuusesta päästiin ripeästi eroon:)

      Poista