tiistai 22. lokakuuta 2019

Riskillä mennään kun halvalla saa
Yritän olla maltillinen ostaja - myös puutarhahankinnoissa. Joskus lähtee lapasesta, varsikin jos on tekeillä uusi istutustalue johon mahtuu runsaasti uusia kasveja. 

 

 Samoin saattaa nuukankin ihmisen ajatus katketa, jos prosentit alkavat -50 % tai jopa -70%! Vaikka mielessä häivähtää, onko ostaminen enää järkevää, kun talvi vaanii kulman takana.


 


 

Ensin Viherpeukaloiden syyshulinat reilu kuukausi sitten, sinne piti vain mennä katselemaan, mitäpä siellä olisi, jos vaikka yhden syyshortensian ostaisi...

 
No niitähän tarttuikin sitten neljä kappaletta! Rungollinen syyshortensia `Grandiflora´, pienikokoinen Japanin hortensia `Little Praice´, `Vanilla Fraise´ (joka minulla jo toisella pihalla on ennestään) sekä ihanainen Safiirihortensia! Rungollista hortensiaa olimme varsinaisesti ajatelleet puutarhahuoneelle johtavalle kujalle. Se toisi mukavasti korkeuseroa pitkään penkkiin. Mutta nuo muut, mistä ne tulivat käryyni?!Alejoukoissa seisoi myös yksinäinen pikku Katsura, alelappu ruukussaan. Syysvärejä kun olen pihaani kaivannut, päätin ottaa tuon riskin, vaikka suuresti epäilen sen talvenkestävyyttä omalla pihallani. Ja kuvassa vielä Katsurankin takana piilottelee muutamalla eurolla ostettu Tuuren pihlaja, myös pitkään toiveissa ollut syysväritykseltään hieno puu!


Safiirihortensia pääsi tietenkin Suomi 100 -penkkiin, joka kasvaa pituutta kaiken aikaa:) Toisaalta mietin, olisiko kasvi parempi talvettaa kellarissa, arka jalohortensia kun on? Mitä mieltä olette?


Tuurenpihlajalle oli  paikka odottamassa talon päädyssä, kotkansiipisaniaisten edessä. Siinä sillä on tilaa kasvaa ja se näkyy hyvin kauemmaskin. Olen kaivannut tuolle paikalle korkeampaa kasvia jo kauan. Ennen siin kasvoi Mongolian vaahtera, mutta yksi luminen talvi repi puun niin rumaksi, ettei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin kaataa koko puu. Nyt sain taas ryhtiä tuohon paikkaan.


Katsuralle etsin pitkään paikkaa, jotta se näkyisi ja tuoksuisi ja sitä pääsisi riitävän läheltä ihailemaan. Tällä hetkellä se näyttää kovin onnettomalta, usko sen talven yli selviytymiseen ei ole kovin korkealla. Minkähänlaisessa maassa ja paikassa se teillä muilla kasvaa?


Eivätkä ostokset vieläkään loppuneet! Olen vuosia toivonut omaa peikonpähkinää, josta voisin silloin tällöin napsaista kiemuraisen oksan asetelmiin. Kovin on ollut kallis ja jäänyt myymälöihin. Nyt se odotti minua muutamalla eurolla! Surullisen näköinen eilen otetussa kuvassa, mutta kun tarkkaan katsoo, niin kuukaudessa on uusia elonmerkkejä jo ilmantunut! En kyllä tiedä, kuuluisiko norkot kasvaa juuri ennen talvea, luulen, että kasvi on yhtä sekaisin kuin oksansakin:DSaattoi Viherpeukaloilta lähteä vielä muutakin matkaan, mutta ehkäpä niistä sitten ensi kesänä, kunhan ensin katsotaan, onko mitään hengissä! No sipulikukkaset varmasti nousevat keväällä!


Kuten sanoin, Suomi 100 - penkki venyy pituutta aina, kun löytyy uusi sopiva sininen tai valkoinen kasvi. Istutin muutama vuosi sitten penkin toiseen päähän haaveilemani Helmipihlajan. Se ei ole voinut oikein hyvin ja vaikkei kukaan ole päässyt sitä nakertamaan, on kuorikin haljennut ikävästi. Päätin siirtää sen pois paraatipaikalta, penkin toiseen päähän.  Sinne  jouduin tekemään taas lisää tilaa. 


Kuinka ollakaan, erehdyin menemään Hankkijalle etsimään luonnonturvetta. Siellä oli kyltti: Kaikki puut, pensaat ja perennat -70%! Ja niinpä meille muutti lajinsa viimeinen (siis Hankkijalla olleista) Höyhenpensas. Lisää syysväriä ja valkoisia kukkia.


 

 Ruusuja olen hankkinut tänä kesänä / syksynä useampia. Osan niistä olen suunnitellut sijoittavani aidanteeseen, josta joudun pian poistamaan kurttulehtiruusut. Nyt kaikille on kuitenkin mietitty kasvupaikka, eikä mitään valeistutusta. Hankkijalta mukaan lähti Neilikkaruusu `Pink Grootendorst´ sekä puistoruusu `Ferdy´. Koska ruusut eivät nyt enää kuki, jätän ne odottelemaan talvea ja lumipeitettä, joka toivon mukaan suojaa niitä ensi kesään. Sitten voin kuvien kera esitellä edulliset ostokseni!

 

 Sanonta "hyvää ei saa halvalla", voi tässäkin pitää paikkansa useammankin kasvin kohdalla. Osalla  taimista oli ruukku kovin täynnä juurta ja kuiva syksy takana. Mutta suurempi huoli lienee se, kuinka pian maa jäätyy ja minkälaiset kasvuolosuhteet olen onnistunut näille   vaateliaammille kasveille järjestämään. Oma moka, jos kuolevat, mutta jos onnistun, voin olla onnellinen, koska halvalla sain!


 

  Puolustukseksi voin sanoa, että sipuliostokseni ovat olleet kovin maltilliset ja Lidlin kasvimarkkinoilta olen myöhästynyt kokonaan! ;D


 Mukavaa syyslomaviikkoa tai sitten vain syysviikkoa!37 kommenttia:

 1. Oi, kun monta houkuttelevaa kasvia. Safiirihortensia on niin kaunis. Ja peikonpähkinä ja katsura. Toivottavasti kaikille kasveille löydät hyvät paikat ja saat kasveille pitkää ikää puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan tämä tuleva talvi, miten niille käy!

   Poista
 2. Ihania ostoksia ja todella edullisesti! Toivotaan hyvää talvea heille ja pitkää iloa tulevina vuosina!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi tuollaista joukkoa normihinnalla raaskinut koskaan ostaa, hyvä, jos yhdenkin:) Pidetään niille peukkua!

   Poista
 3. Hyviä löytöjä!
  Mukava idea tuollainen Suomi 100-istutus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi 100 syntyi juhlavuoden kunniaksi, olin tekemässä uutta pientä istutusta, kun joku älynväläys kävi mielessä:) Siitä se on venynyt pituutta pikkuhiljaa.

   Poista
 4. Vai sait hortessasalamatkustajia. Nii vaan tuppaa joskus käyrä :D Ai jestas mitä löytöjä. Olisin ottanu nuasta joka ainuan. Voi olla, että muutama katuaa talaven aikana, mutta suurin osa talavehtii hyvi. Ja mitäs siitä....ku halavalla sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierähti tuolla Viherpeukaloilla muutama tunti, kylmäkin ehti tulla, kun harkitsin ja kiertelin. Mieskin oli mukana, mutta ei yhtään toppuutellut, pikemminkin yllytti;)Harmi ei ole suuri, jos joku kuolee talven pakkasissa, koska hintakaan ei päätä huimannut.

   Poista
 5. Todella hienoja alelöytöjä. Minäkin olisin ostanut hetkeäkään epäilemättä nuo kaikki. Toivon kasveille hyvää menestystä puutarhassasi.
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun muilla on samat aatokset, eli joku muu nuo aarteet olisi enemmin tai myöhemmin ostanut kuitenkin:)

   Poista
 6. Hienoja löytöjä olet tehnyt. Toivotaan niille suotuisaa talvea ja runsasta kasvua ensi ja tulevina kesinä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan leutoja ja /tai lumisia talvia, ja täytyy nyt suojella noita vähän ekstralla tämä alkuaika.

   Poista
 7. Ihana valikoima ja hienosti osa kevään puolelle ja osa syksyyn. Lisäistutuksia on mukava tehdä, kun on tilaa ja hyviä kasvupakkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa onneksi vielä löytyy, enemmin tuo menestymisvyöhyke tuossa mietityttää.

   Poista
 8. Aika paljonhan sinä ostit! Vieläkö noita voi istuttaa? Kaipa voi, kun kerran ostit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astiataimia voi kyllä istuttaa, mutta tokihan toivon, ettei maa ihan syvältä vielä vähään aikaan jäädy. En kyllä tiedä kaikista hienohelma- talvenaroista, riittääkö tämä aika, mutta katsotaan.

   Poista
 9. Onpas sulla paljon tarkkailtavaa keväällä, että tuleeko silmuja vai ei ja toivottavasti yös paljon uutta ihailtavaa, täytyyhän niiden nyt mennä talven yli kun niin rakkaudella istutit.
  Mukavaa tiistai-iltaa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No rakkautta kyllä saavat nyt ja vastakin, mutta riittääkö se, katsotaan:) Kevättä tosiaan on mukava odotella!

   Poista
 10. Turhaan morkkistelet, ihania ja edullisia löytöjä, jotka olivat juuri sinulle tarkoitettuja ♥ Ilman muuta ne menevät talven ylitse! Voithan kokeilla safiilihortensialle havuoksista tiipiitä jos se arveluttaa? Katsura kasvaa minulla tuija-aidan suojassa, mutta ei ole vaikuttanut yhtään talvenaralta. Uskon, että selviää sinulla hyvin. Muista suojata Tuurenpihlaja jänöjusseilta, niiden herkkua. Ihana oli lukea näistä puu- ja pensasfanina. Voi olen niin onnellinen puolestasi näistä löydöistä ♥ Toivottavasti kerrot vielä ne loputkin shoppailut, rakastan lukea kasvishoppailuista, niistä kun tulee niin iloiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SamettiHortensia vinkeistä, toivon niin kaikkien kotiutuvan puutarhaani! Syysvärejä aina haikailen, kun kesä lähenee loppuaan. Jäädään odottelemaan tulevaa kevättä!

   Poista
 11. Loistolöytöjä, joista osan olisin varmasti itsekin ostanut, jos eurolla-parilla olisi vastaan tullut. Oma peikonpähkinä olisi ainakin aika kiva, toivottoman arka vain täällä. Ja höyhenpensas myös, safiirihortensiakin on upea. Ja muut hortensiat. Ne nyt olisivat pärjänneet täälläkin. Kannattaa ehkä seurailla säitä ja jos näyttää tulevan kovat pakkaset ennen lumia, niin peitellä maanpinta noiden uusien hankintojen ympäriltä paksulla kerroksella puunlehtiä, jotta ei jäätyisi kovin syvältä. Toivotaan suotuisaa syksyä, talvea ja ensi kevättä, jotta kaikki lähtevät reippaasti kasvuun. Mitähän muuta olet hankkinut, joita et vielä paljastanut? :) Mukavaa tiistai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistolöytöjä minustakin, mutta kestävyys voi olla vain haavetta! Joskus kasvit saattavat yllättää, kun ovatkin löytäneet mieluisan kasvupaikan. Jäädään odottelemaan kevättä, ja katsotaan, onko sitten enää mitään kerrottavaa:)

   Poista
 12. Todella upeat ostokset! Toivottavasti arimmatkin selviävät kevääseen. Meillekin muutti katsura tänä kesänä ja sen talvehtimista jännitän. Iloista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toivon lumista talvea, että saavat hyvän lumipeitteen. Katsura olisi kyllä kaunis, jos vaan jaksaisi kasvaa.

   Poista
 13. Upeita ostoksia :) Kyllä pitäisi hyödyntää syksyisin alet. Ostin kesällä Rodoja aika monta 50 senttiä kappale. Muutaman istutin uuteen penkkiin ja kolme laitoin perunapenkkiin talvehtimaan, jotta löydän niille paikan. Mieheni sanoi, että olet kuin Sulo Vilen, sillä kun halvalla saa, niin pakko ostaa, vaikka ei tiedä, minne laittaisi. No eiköhän ne löydä paikkaansa. Mukavaa lokakuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina me Sulo Vilenit kasveille paikan löydämme:) Sinullakin on ollut onnen päivät rodo-ostoksilla!

   Poista
 14. Yllättävän moni alekasvi selviää myöhäisestä istutuksesta huolimatta. Oma katsurani ei ole paljoa kasvanut korkeutta mutta on selvinnyt jo kahdesta talvesta. Mustilan arboretumissa kun hankin sitä niin myyjä (henkilökuntaa) suositteli kasvattamaan katsuran pensaana, kuulemma todella kaunis niinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensaana voisi ollakin Katsuralla paremmat mahdollisuudet, jää matalammaksi ja saa paremmin talvisuojan.

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Niin minustakin, jos vielä osa selviytyisi talvestakin, niin ilo olisi suuri!

   Poista
 16. Kyllä tuollaiset tarjoukset kannattaa hyödyntää! Monta ihanuutta löysikin teidän puutarhaan.

  VastaaPoista
 17. Oijoi, mulle kävis varmasti ihan samalla tavalla jos taimistoille pääsisin, 😁 Meilläpäin ei harmi vaan (vai onneksi) ole taimistoja, ei tuu käytyä edes kattelemassa. Ihania ostoksia oot kyllä tehny!

  VastaaPoista
 18. Oi että mitkä kasvihulinat! On sinulla ensi keväänä paljon uutta tarkkailtavaa!!! Suomi 100 penkki näyttää hienolta ja upea tuo näkymä ensimmäisessä kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nyt täytyy vain toivoa, että edes joku noista selviytyy yli talven. Sinivalkoisesta kukkapenkistä toivoisin seesteisempää, mutta toistaiseksi olen vain kerännyt siihen runsaasti erilaisia kasveja.

   Poista
 19. Upeita ostoksia, löytöjä todella. Minäkin olisin ottanut niistä monta mukaani. Onneksi kuitenkin ei osunut kohdalle... tänä vuonna. Toivon niille suotuisia oloja ja keväällä sitten kuulemme lisää.

  VastaaPoista