torstai 5. syyskuuta 2019

Syksyn komeimmat ja onnistumisen ilo


 Olkoon vaan syyskuu, mutta pihamaalla ja kasvihuoneessa väriä riittää vielä pitkään - paitsi, jos alkaa tulla hallaöitä, niin sitten ollaan pulassa! Vihdoin nimittäin olen päässyt ihailemaan Cafe`au Lait` daalian upeita, valtavan kokoisia kukkasia!  Minulla on näitä `Maitokahvidaalioita´ kolme juurakkoa, mutta vain tämä yksi on kukassa. Harmi, sillä istutin toiveikkaasti kaksi muuta puutarhahuoneen kaariportin juurelle, ajatellen niiden siinä saavan kaiken huomion. Ei kasvien koossa mitään vikaa ole, ja nuppujakin on runsaasti - liikaakin, ja ehkä siksi kasvi ei jaksa avata yhtäkään, puskevat vain niitä lisää.


Ihana!


 Valtaisa, tarjoiluvadin kokoinen on myös tämä daalia `Otto´s Thrill´.  Näitä ostin kaksi ja molemmat  tekivät megakokoiset kukkaset. Tämä yksilö kasvaa samassa penkissä, kuin nuo kaksi, jotka vain puskevat nuppujaan, eli kasvupaikka ja maaperä antavat kaikille kolmelle samat lähtökohdat. Osaavat daaliatkin olla oikukkaita!


Yläkuvassa toinen `Cafe au Lait´ -daalioista, ei tietoakaan kukkasista!

 
Kesäasterit kukkivat upeasti puutarhan kaariportin kupeessa. Näistä siemenkylvöistä olen iloinen, että onnistuivat, sillä kukinnot ovat aivan uskomattoman kauniita!

Iloisen värikkäitä Kiinanastereita
Kesäasteri `Silvery Rose´Tätä vanhaa daaliaa voisi jo kutsua perennaksi, niin  monta vuotta sen juurakot olen nostanut syksyisin ylös ja keväällä se takuuvarmasti lähtee kasvuun. Kukintaa toki joutuu odottelemaan ja helteistä se ei todellakaan pidä.
Vanha daalia puskee nyt kukkaa usean juurakon voimalla! Illanhämärässäkin sen pinkkivalkoiset kukat näkyvät kauniisti.  Noista syntyy monta kimppua, kun lämpömittari painuu nollaan ja paleltuminen uhkaa.  Silloin on parempi hakea sakset ja pidentää kukkien ikää vielä muutamalla päivällä. Aina jää paljon nuppuja avautumatta. 
 Samettiruusut kuuluvat vakiokalustoon, mutta aina ei käy niidenkään kohdalla väri- ja kokotoiveet yksiin. Ja jossain vaiheessa olin sotkenut taimipurkitkin, joten piti odottaa kukintaan saakka. Odottelin kermanvaaleita Vanilloja, vain yksi oli itänyt. Keltaisia yksinkertaisia en olisi halunnut lainkaan, mutta niitä ja kerrattuja isosamettikukkia tuli runsaasti. Pieniä `Strawberry Blondeja´ tuli muutama ja kovin ovat pieniä ja kituliaita. Tähän ryhmään sattui sähäkkä väripari Pompom daalia ja kirkuvan keltainen isosamettikukka. No, saa meillä olla väriäkin!


 `Lime Light´syyshortensia on yksi pihan syyskaunottarista.Vasta muutaman vuoden kasvaneena ei vielä kovin suuri, mutta komeat on kukinnot. `Wims Red´kärsi kuivuudesta ja `Vanilla Fraise´siirrosta, joten eivät loista tänä vuonna.
 Itsekasvatetut kesäkukat ovat aina arvossaan, jos ne saa kukkimaan. Hitaasti lähtivät siemenestä kasvatetut keijunmekot kasvamaan. Helle poltti lehdistöä ja paikkaa piti vaihtaa tämän tästä. En ole näitä koskaan ennen kasvattanut, joten kasvuolojakin piti vähän etsiä. Kaksi amppelillista taimia sain kasvamaan, eivät koolla komeile, mutta niillä on vielä aikaa ja talvettamistakin voisi yrittää.

Löydätkö kukan? Entä nuput?

 Kelloköynnös on antanut odottaa itseään, vaikka olisi ollut lämmintä kesää kasvaa vaikka millä mitalla. Siemenet itivät hienosti ja taimetkin kasvoivat hyvällä vauhdilla. Miten saisi nuppuja nopeammin muodostumaan, tietäisikö joku keinon? Kelloköynnökset ovat kolmessa ruukussa, nyt on jo  nuppuja ja muutama kukkakin nähtävissä. Yhdelle tehtiin oma obeliski, toinen kurkottelee kaareen kietoutuneena, kolmas - no siitä ei taida kukkijaksi olla, eikä se kuuta kurkottelekaan!`Europeana´ ruusuja ei voi kuin ihailla; kun kerran aloittivat kukintansa heinäkuun alkupuolella, niin taukoamatta ovat jatkaneet syyskuulle, eivät taida edes ensimmäisestä hallasta hätkähtää. Muutenkin tämä kesä on ollut ruusujen juhlaa, runsaasti kukkineet ja moni näyttää jatkavan edelleen.


 Tämä ilokin on pakko jakaa: Eucalyptus on kasvanut hienosti pikkuruisesta taimestaan. Olivat muutaman sentin mittaisia, kun tulivat Kodin Kukkasilta keväällä. Ruukussa taitaa olla muutama taimi. Voi, kun tuonkin saisi menemään yli talven!!


Vaikka puutarhassa kuvista päätellen näyttää kesä jatkuvan, on siellä vahva syksyn tuntu! Punalehtiruusu on kukinnaltaan vaatimaton, mutta annan sen kasvaa ihanien syyskiulukoiden vuoksi. Kookas pensas on täynnään hehkuvanpunaisia ruusunkiulukoita, tämä on syksyn parhautta!
Raja kesän loppumisen ja alkavan syksyn välillä on liukuva, onneksi, näin huomaamatta luovumme kesästä ja siirrymme nauttimaan syksyn väreistä ja tunnelmasta. Kukkasipulipostaukset lisääntyvät - siis hyvää syksyä kaikille! 
44 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia!💐

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Ihania daalioita! Vanha daalia etenkin on kivan värinen. Täällä on nähty vasta ensimmäiset yksittäiset kukat. Ihmeen myöhässä tuntuvat olevan, liekö kuivuudella osansa asiaan? En ole kastellut daalioita ulos istuttamisen jälkeen juuri ollenkaan. Itse kylvetyt ja kasvatetut kesäkukat on myös ihania. Tosin omalla kohdalla kukinta jää aina myöhäisemmäksi kuin kaupan taimia ostamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan taimet toki kukkivat aiemmin, mutta omat kasvatukset ovat sellaista koukuttavaa kokeilua ja jos tarvitset enemmän taimia, tulee se halvemmaksi.

   Poista
 3. Kaunista väriloistoa ja kukintaa! Daaliat ovat aivan upeita.

  VastaaPoista
 4. Todella upeaa kukintaa. Daaliat ovat oikeita syyskesän karkkeja värikylläisyydessään.
  Ruusuille kesä on ollut nyt hyvin suotuisa ja ne ovat kukkineet runsaasti.
  Mukavaa alkanutta syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tänä vuonna ruusut ovat nauttineet lämpimistä ja kuivistakin päivistä, kukinta on ollut runsasta ja sade ei ole pahemmin kastellut kukintoja.

   Poista
 5. Komiat daaliat ja kesäasterit. Asterit jäi multa keväällä kylyvämätä. Sulla keijunmekko sentäs kukkii. Mullon yks parinkymmenen sentin pituune reppana hengis, vaikka itäviä taimia oli monta kymmentä. Hiano kimppu! Hyvää syksyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunmekko osoittautui haastavaksi kasvatettavaksi, en tiedä, pääseekö ensi vuonna listoille..

   Poista
 6. Asterisi näyttävät kivoilta! Hallaöitä ei kannattane pelätä, sillä eikö lämmintä ole luvassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä on onneksi lisää luvassa, eipä tarvitse vielä syksykukkia hankkia:)

   Poista
 7. Ihanat daaliat! Minä kasvatin daalioita tänä vuonna siemenestä, ja kaksi kukkaa on kasvi tähän mennessä jaksanut tehdä. Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä, niin kukkaloisto jatkuisi pidempään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenestä daalioita ja jo kukkivat, vau!! Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Oi, miten kauniita daalioita sinulla on ja paljon. Omani ovat vasta nyt innostuneet kukkimaan. Toivotaan lämpimien päivien jatkuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo vanhat daaliat ovat aina olleet melko pienikukkaisia, mutta kukkarunsaus vaihtelee paljon kasvupaikasta riippuen.

   Poista
 9. Punalehtiruusun kiulukat ovat todella upeita - kannattaa säilyttää puutarhassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punalehtiruusussa kukkaset ovat kaikkein vähiten arvossaan, pidän noista kiulukoista ja lehtien kauniista väristä enemmän.

   Poista
 10. Ihana kimppu sinulla viimeisessä kuvassa. Paljon ihania Daalioita. Meillä lehtokotilot verottavat daalioita, joten en niitä oikein viitsi koettaa kasvattaa. On ihana nähdä muiden onnistumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot ovat vaivanneet muutaman viime vuoden aikana todella vähän, olisiko kuivuudella ja kuumuudella syynsä?. Kimppuja on tullut tänä kesänä tehtyä todella vähän, nyt värit sopivat niin hyvin yhteen, että kimpusta tuli minustakin sievä.

   Poista
 11. Upeita daalioita! "Perennadaaliasi" on todella kauniin värinen ja kukkii runsaasti. Asteritkin ovat kauniita. Minä jo säikähdin aamulla, kun mittarissa oli vain viisi astetta, että miten kävi kasveille. Kaikki olivat suojaamatta, sillä illalla satoi vettä ja oli reilusti yli 10 astetta lämmintä. Aamua kohti oli kylmennyt. Pitää käydä jossain välissä tarkistamassa, kuinka kasvit jaksavat. Näemmä pitää alkaa seuraamaan säätiedotuksia tarkemmin ja varata harsot valmiiksi. Kaunis kimppu! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa syksyä pitää alkaa jo iltaisin tarkkailla lämpömittaria. Sadepäivät eivät niin ilahduta, mutta ainakin sää pysyy vielä plussalla.

   Poista
 12. Daaliat ovat aivan hurmaavia ja kesän toivoisi jatkuvan niiden kukinnan iloksi! Asteritkin näyttävät runsailta ja värikkäiltä - minä jätin ne tänä vuonna kylvämättä! Kelloköynnöksen kukintaa myös odotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asterit ovat yllättäneet minutkin, esikasvatin niitä ja monta taimea ehti kuolla. Sain kuitenkin nämä kukintaan asti - kannatti kasvattaa:)

   Poista
 13. En ole kelloköynnösasiantuntija kun kasvatan niitä ekaa kesää. Oletko lannoittanut ahkerasti? Vähäisempi lannoitus on ainakin yksi kukintaa auttava asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lannoittaminen ei oikein ole minun juttuni, päinvastoin, tahtoo unohtua liian usein. Joten siitä ei taida olla kysymys:)

   Poista
 14. Upeat daaliat ja asterit. Minä olen asterien suhteen luovuttanut ja daalioitakin on vain muutama. Kelloköynnöksen kukan löysin. Kaunis. Meillä ei taida ehtiä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkien kasvattaminen on minullekin onnenkauppaa, yllätyin astereiden onnistumisesta. Mutta daalioihin luotan ja hyvä talvetuspaikka tekee niiden kasvattamisesta suht helppoa.

   Poista
 15. Oi, miten kaunista.
  Tykkään kukkiesi värimailmasta, jos samettikukkia ei lasketa. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, keltaiset samettikukat taitavat jakaa vahvimmin mielipiteitä... Eivät ensimmäisenä omassakaan suosikkilistassa, mutta niin varmoja, helppoja valintoja ja täyttävät hyvin syksyn aukkopaikkoja, että kuuluvat meillä vakiokalustoon:)

   Poista
 16. Tosi kauniit daaliat ja asterit! Etenkin tuo ensimmäinen daalia on aivan ihana. Minä en ole daalioita vielä kokeillut. Aurinkoisia syyskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovat minun suosikkiporukkaani, koska tekevät syksyisestä pihasta rehevän ja kukinta jatkuu pakkasiin asti. Toivotaan aurinkoa, nyt sateet voisivat jo hetkeksi laantua.

   Poista
 17. Aivan ihania väreiltään nuo daaliat. Minä tyydyn vain ihailemaan niitä muiden blogeissa. Astereista olen aina pitänyt ja mukavia maljakossakin. Kelloköynnös on kasvanut minulla huimasti. Ja nuppujakin on paljon. Erittäin kaunista kukintaa sinulla vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt tuntuu kukkia riittävän, toivotaan, että lämpöasteet pysyvät plussan puolella vielä pitkään. Kelloköynnös ei meinaa avata kukkiaan, vaikka nuppuja jo on runsaasti.

   Poista
 18. Oi joi, mikä kaunotar tuo maitokahvinsävyinen daalia!! <3
  Upeita syyskesän kukkijoita kaikki.
  Aurinkoisia syyskuun päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cafe au Lait on kyllä ihailtava! Syyskukat ovat tänä vuonna jaksaneet kasvaa komeaksi! Kiitos, aurinkoa sinne sateiseen Espanjaankin!

   Poista
 19. Ooo, onpa ihana tuo eka daalia!

  VastaaPoista
 20. Cafe au lait on tosiaan uskomattoman kokoinen, mullakin niitä löytyy muutamia ruukuista. Täytyy yrittää talvettaa autotallissa.
  Ja kelloköynnös on mullakin ollut tosi myöhäinen kukkija, vasta ensimmäiset kukat auki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös on jännä kasvi, alkaa reippaasti jo talvella kasvaa, mutta kukkia ja nuppuja kehittää toddella pitkään.

   Poista