maanantai 3. kesäkuuta 2019

Kuljetaan kaaren alta

 Kesäiseen kasvihuoneeseen ja puutarhamajaan kuljetaan nyt upouuden köynnöskaaren alta!
 

Viime syksynä puutarhahuone sai uuden laattakäytävän. Sen valmistumista voit käydä vilkaisemassa täältä. Kun maa oli vielä jäässä ja pihapuuhat kaikki edessäpäin, nikkaroi mies laattakäytävän ja kukkapenkin alkupäähän köynnöskaaren, tai puutarhaportin, miten sitä nyt nimittäisikään. Millintarkkaa ja huolellista työtä ja tukevasti tolppakenkiin upotettuna! Minulle olisi kelvannut heppoisempikin rakennelma, mutta tämän pihan haltija tekee aloittamansa työn viimeisen päälle huolella!


Syksyllä istutusalue jäi suurelta osin tyhjäksi, koska tämä täytyy nyt täyttää maltilla ja harkiten. Sipulikukkia istutimme lasten kanssa melko runsaasti ja nyt tulppaanit, narsissit ja laukat kukkivat tai aloittelevat kukintaansa ihanasti.


Taisin kysellä teiltä lukijoiltakin, mitä itse istuttaisitte tuohon neitseelliseen multamaahan?  Viime syksyiseen istutussuunnitelmaan pääset täältä.


Sipulikukkien lisäksi uudessa penkissä on jo toisella puolen kiiltoleimuja, kuunliljoja ja jaloangervoja, reunakasvina kurjenpolvea. Tämä reuna jää vanhan kaneliomenapuun varjoon, siksi enemmin varjon kasveja. Myös isomaksaruohoa jaoin toisen pihan penkistä, katsotaan, saako jäädä takareunan rajaajaksi. Toisella puolen, Rautatienomenapuun puolella on kurjenmiekkoja, punahattuja, lehtoängelmää, ruusuja, ritarinkannusta ja palavaa rakkautta! On siellä yksi valkoinen pionikin `Kellways Glorious´. Liljansipuleita olen myös istuttanut. Korkeuseroja on tarkoitus rakentaa muutamalla tuijalla ja daalioilla.
 

Minun silmissäni kaari on jo vihreä ja ruusuntuoksuinen. Juurella molemmin puolin kasvaa jo köynnösruusu `New Dawn´ sekä kärhöjä, mutta ehtiikö katos Suomen kesissä peittyä köynnöksiin, onkin eri juttu. Mutta en kuitenkaan aloita ruusupavuilla, vaan heti mennään jalosukuisempiin lajeihin:)


Edessä oleva pyöreä istutusalue on talon vanhoja peruja. Pionit ovat kukkineet siinä vuosikymmeniä. Viime syksynä aloitin kaivamaan pahasti levinneet rohtosuopayrtit pois tiukasta pioni- ja syysleimukasvustosta, samalla jaoin ja siirtelin vuohenjuuria, syysleimuja ja päivänliljoja harvemmalle. Joukossa kasvoi muutama varjossa kituva Palava rakkaus, jotka siirsin uuteen penkkiin aurinkoon Ritarinkannusten kanssa tuomaan sähäkkää värikontrastia!


Mennään nyt kaaren alta vilkaisemaan puutarhahuoneen sisällekin!


Lattialla daaliat ja kelloköyynösruukku odottelevat vielä ulos siirtymistä, ehkäpä hallat eivät enää uhmaa mörköhellettä, joka sekin kuullostaa pienten taimien vuoksi pelottavalta.

Tomaatintaimet, kaikkiaan 4 eri lajiketta + ammpelitomaatit on istutettu jo muutama viikko sitten. Kasvu on hyvässä vauhdissa, amppeleissa jo kukkia, mutta ihan rauhassa odotellaan. Muutaman kesäkukan istutin vain katsoakseni, kasvavatko kasvarin lämmössä nopeammin kuin kaverinsa, jotka edelleen odottelevat sisätiloissa.


Viiniköynnös `Seedles Summer´ kasvaa huimaa vauhtia! Ja siellä on monta pientä rypäletertun alkua!Katsellaan taas joidenkin viikojen päästä, miltä näyttää uuden kaaren ympäristö, rehevämmältä, uskoisin niin. Vähän pelottaa nuo luvatut helteet. Eipä mitään, jos jäävät muutamaan viikkoon, mutta viime kesän kaltaista kuivuutta en jaksaisi ottaa vastaan.
 Nautitaan kuitenkin tulevista päivistä, onhan sentään kesäkuu!

27 kommenttia:

 1. Upea köynnöskaari! Köynnöskaaren saaminen köynnöksen peittoon tuntuu meidän ilmastossa tosiaan olevan pidempi prosessi. Flammentanz on kyllä nyt hyvin ansiokkaasti kasvanut täyttämään yhden köynnöskaaren toisen puolen ihan kokonaan. Ja yksi köynnöskuusama yhden toisen. Mutta moni muu köynnös vain nahjustelee eikä saa kesässä aikaan juuri minkäänlaista kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota hidastelua minäkin pelkään, kaari on melko korkea, joten voi olla, että tarvitaan ne pavut mukaan kaaren täyttämiseen:)

   Poista
 2. Näyttävä ja hyvin tehty portti! Kyllä kelpaa köynnsten kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portti on tosiaan katseenvangitsija! Jos ei muuta, niin villiviinillä saamme tunnelmaa kaaren alle:)

   Poista
 3. Oi,mikä kaari! Itselläkin haaveissa kaari, mutta metallinen. Puutarhahuone on soma.

  VastaaPoista
 4. Onpa kaunista! Onnistunut köynnöskaari ja sopii hyvin kokonaisuuteen!

  VastaaPoista
 5. Kaunista. Komppaan Sailaa tuo Flammentanzin kanssa. Myös kiinankellokärhö, lumikärhö sekä hunajaruusu kasvavat suht nopsaan. Oma New Dawn -ruusuni taisi hävitä talven myötä. Lavinia on kukkinut upeasti vuodesta toiseen, muttei kasva metriä korkeammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flammentanz minulla kasvaa upeasti, mutta tosi kuumalla seinustalla. Samoin Kanadanruusu John Davis on jo ehtinyt metallikaaren päälle. Myönnän, että itsellä taisivat mennä kaksi köynnösruusua sekaisin, kun laitoin miehen ostoksille... Oma `New Dawn´on saman kokoinen kuin ostotaimet. Nuo viiniköynnökset ja kellokärhöt voisivat ehtiäkin korkealle. Lumikärhö on toisella puolen ruusun kaverina, silläkin saattaa olla mahdollisuutensa!

   Poista
 6. Onpa kaunista! Ihanan näköinen kaari.

  VastaaPoista
 7. Voi miten ihastuttava köynnöskaari!
  Tykkään niin noista puutarhan rakenteista, ne muodostavat erilaisia huoneita puutarhaan kauniisti.
  Ja nuo neitseelliset multamaat saavat inspiraation kukkimaan. On ihana tunne, että paikkoja ja varsinkin valmiita paikkoja, mihin voi kehitellä jotain uutta.
  Jännä nähdä, millaiset mörköhelteet tänne tupsahtaa. Uudet taimet ovat kovilla kasvarissa, jos vallan mahdoton Mörkö tulee.
  Aurinkoa ja luomisen iloa sinne kauneuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina, kaari on tosiaan osa pihan kokonaisuutta. Harvoin pääsee uppoutumaan noin suuren istutusalueen täyttämiseen alusta alkaen. Vaan kun on paljon kasveja jo ennestään ja taimitarhat pursuavat toinen toistaan houkuttelevampia kasveja, niin eipä taida kauaa mennä, kun penkki on täynnä:) Enteitä helteistä jo saatiin tänään - ja hyttysiä on aivan kamalasti!

   Poista
 8. Hieno kaari, tuo kivan lisän polkuun, sopii siihen todella hyvin.

  VastaaPoista
 9. Niin ihana köynnöskaari! Ja varmasti kestävä. Kukkapenkit ovat viehättäviä ja pystyn näkemään suunnitelmasi, kun kasvit rehevöityvät. Puutarhahuoneenne on myös ihailuhuokauksia herättävä, vaikka olen sen kuvista nähnytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahuone elää omaa elämäänsä, minäkin huokailen ja ihailen edelleen, vaikka näen sen jatkuvasti:)Istutusalue sen sijaan on vielä arvoitus, miltä se tulee myöhemmin näyttämään, kunhan kasvit ovat sen täyttäneet.

   Poista
 10. Kaunis ja huolella tehty köynnösportti ja sopii tosi hyvin kokonaisuuteen. Lumikärhö on nopeakasvuinen ja yksi vaihtoehto portin verhoajaksi.
  Puutarhahuoneessa näyttää myöskin hyvin viihtyisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhö tuossa toisessa puolessa tosiaan jo on syksystä asti ollut. Jos tarve vaatii, niin voi laittaa vaikka toisellekin puolelle.

   Poista
 11. Onpa kaunis puutarhaportti! Se on jo itsessään niin nätti, ettei välttämättä edes tarvitse kasveja peitokseen. Tosin ovathan kärhöt ja köynnösruusut upeita tuollaisissa kiipeillessään. Kauniisti kukkivat sipulikukat. Mitähän kaunista mahdatkaan keksiä käytävän varrelle? Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, käytävän varrelle voisi vaihtaa kukkia joka vuosi, niin houkuttelevaa olisi katsoa, miltä mikäkin siinä näyttää. Pian lähden istuttamaan daalioita, niitä minulla riittää:)

   Poista
 12. Onpas upeat pihakuvat <3 hyvää kesää toivotellen Suvi

  VastaaPoista
 13. Voi tavaton kuinka KAUNIS piha! ♥♥♥ Melkein näen itseni istuskelemassa tuossa keinussa ja katselemassa ympärilleni kaikkea kauneutta! ♥

  VastaaPoista