perjantai 15. kesäkuuta 2018

Vanhoilla on vahvat juuret!




 
Jos kasvin juuret ovat riittävän syvällä maassa, ei sitä kuukauden kuivuus heilauta. Sopiva savimaan pohjakosteus auttaa myös pitämään kasvit hengissä. Pienillä perennoilla ei enää meidän kulmilla mene niinkään hyvin:(

 

Pihallani kasvaa juuri sellaisia kasveja, jotka sietävät säätilan vaihteluita ja ovat vaatimattomia maan laadun suhteen. Toisaalta isokokoiset perennat pitävät lehdistönsä ansioista maan viileänä ja kauemmin kosteana. Sinikuunlilja on ehkä meillä parhaiten viihtyvä. Toki vie tilaa muilta ja jos pihallasi on kotiloita, myös näillä on kiva herkutella. Kukintaa odotellaan muutaman viikon päästä - sekin on upea!



Keltaiset päivänliljat eivät myöskään kuivuudesta hätkähdä. Niitä olen levitellyt pihalle useampaan paikkaan, pihan varjoisimmassakin paikassa päivänlilja kukkii, joskaan ei niin hyvin. Vanhan juurakon jakaminen innostaa päivänliljan parempaan kukintaan.


Paahteinen seinusta suojaa köynnösruusu Flammentanzia. Juuristo on yli kaksikymmentä vuotta sitten istutettu poispäin seinästä, syvämultaiseen maahan. Talvella pakkaspeitteen suojissa säilyivät kaikki viime vuoden versot paleltumatta, kohta seinällä loistaa punainen ruusumatto!


Tätä töyhtöangervoa ei enää noin vaan siirretäkään, onneksi olen ymmärtänyt aikoinaan istuttaa se pihan laidalle.


Vanhat kunnon ruskoliljat eivät taida edes huomata että lähellä joku huutaa vettä. Eikä toistaiseksi madame Sarah Bernhardt myöskään ole kuivuudesta moksiskaan. Vaaleanpunaiset jäätelöpalloset avautuvat varmaankin jo huomenna:)


Vanhassa nimettömässä pionissa on myös paljon nuppuja. Takana levittäytyvien syysleimujen on vielä tovin odoteltava, että kukinnot tulevat esiin. Vanhat jaksavat, vain yksi uusi leimukukka toisaalla penkissä kärsii kuivuudesta, sitä on hoidettava kastelemalla. 


Jättipoimulehti ei piittaa kuivasta, nuppuja on enemmän kuin koskaan! Tiesithän, että poimulehti kuulu niihin vieraslajeihin joita ei saa päästää luontoon leviämään. Tästäkin pehkosta tulee melkoinen määrä siemeniä.


Purppuraheisiangervo Diabolon alla mahtuvat kurjenmiekat kukkimaan, saavat samalla hieman suojaa auringolta. Mutta kurjenmiekkojen suku on sitkeää kansaa. Eipä niitä kuivuuskaan haittaa, takuuvarmasti nousevat kukkaset kapeiden lehtien keskeltä. Näitä on helppo jakaa, jos vaan saat ison juuripaakun irti maasta:) Kukinta paranee pian jakamisen jälkeen.




Suomi100 -penkissä iloitsevat lämpimästä kesästä luonnonkukkaset, päivänkakkarat. Ovat levinneet jostain ja en ole vielä noita yhä kasvavia pehkoja pois kaivanut. Näillä juuret eivät ole syvällä, mutta luonnonkasvi on sopeutunut elämään kuivassa, karussakin maassa. Kukkapenkissä asuminen on sille yhtä juhlaa:)


Pihamaa vetää henkeä, odottelee vielä muutaman päivän, ja sitten puhkeavat pionit, ruskoliljat, ritarinkannukset, ruusut, jaloangervot, kuunliljat,.... kuivuudesta huolimatta! 

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

33 kommenttia:

  1. Sinulla on kuivuudesta huoiimatta vehreä ja rehevä kasvusto.
    Tavallaan on ollut mielenkiintoista nähdä, mitkä kasvit reagoivat kuivuuteen ja miten. Samassa penkissä saattaa toinen kasvi olla ihan tyytyväinen, kun taas toinen on henkihieverissä. Meillä kuivuuden vahingoittavaa vaikutusta varmasti edistää se, että puutarhani on tottunut kahdelta sivulta varjostavaan metsikköön, joka vuosi sitten kaadettiin. Olosuhteet ovat kasvien kannalta muuttuneet paljon. Valoa tulee nyt enemmän, mutta myös paahdetta ja tuuliseksikin pihamme on muuttunut. Jännä nähdä, mikä elpyy ja minkä menetän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä kasvuolot on tosiaan muuttuneet paljon, kyllähän valolla on merkitystä. Meilläkin suunnitellaan muutaman ison kuusen kaatamista pohjoiselta sivulta, mutta epäröin juuri sen vuoksi, että tuuliolot tulevat muuttumaan. Ensi viikolla taidetaan palata taas normaaliin suvisäähän:)

      Poista
  2. Niin kauniita kukkia ja kuvia♥ Ihanan vihreää ja vehreää siellä on kuivuudesta huolimatta! Täällä odotetaan niin kovasti sateita, maa vaan pölisee vaikka kuinka kastelisi:) Kaunista kesäpäivää ja mukavaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen reuna pihasta on kovin rehevää, mutta kuvissa ei näy niitä kuivimpia kohtia! Hyvää sunnuntaita!

      Poista
  3. Vanhoilla on vahvat juuret todellakin ja sen on tänä kuivana kautena tullut huomaamaan oikein hyvin. Savimaapohjasta saa nyt olla kiitollinen, vaikka mutapainia on aikoinaan käyty ja muristu vahvasti. Eilen kasvimaalla, jossa on myös savea mukana, laittelin herkkistaimia ja huomasin, että kuivaa pintaa on vain noin kymmenkunta senttiä ja alla kosteaa multaa, ihmettelin. Meillä siperiankurjenmiekat kukkivat myös hyvin, tosin hauskassa lyhyessä varressa kuten useat muutkin perennat. Sinikuunlilja on tosi kaunis! Tykkään kuunliljoista, tosin niiden kukinnasta en välittäisi, lehtimassa on kaunis.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään niin muiden kuunliljojen kukinnoista inspiroidu, mutta sinikuunliljalla kukintokin on mahtavampi. Savimaa on sittenkin se pelastaja! Kiitos, samoin, hyvää alkavaa sunnuntaita!

      Poista
  4. Upeita kasveja, kuivuudesta huolimatta!

    VastaaPoista
  5. Oi miten rehevää! Köynnösruusu on kohta todella kaunis. Minäkään en ole perennapenkkejä kastellut juuri sen vuoksi, että kasvien juuret hakeutuisivat mahdollisimman syvälle. Toistaiseksi ainoastaan kuivimmassa paikassa kasvavat bellikset alkavat nuupottaa iltapäivällä, mutta muut kasvit eivät vielä ole millänsäkään. Ja maa on tosiaan 10-15cm:n syvyydeltä selvästi kosteaa. Kattaminen auttaa myös kosteuden säilyttämisessä. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katteita en ole oikein oppinut käyttämään, mutta näin kuivana aikana ovat varmasti tosi hyviä! Köynnösruusun kukintaa odottelen ilolla:)

      Poista
  6. Kaunista ja rehevää. Minä pidän todella paljon kuunliljoista. Kasvin erinomaisuus tuli tosiaan taas kerran todistettua pitkäkestoisen helteen aikana. Kasvi ei missään vaiheessa ole ollut moksiskaan kuivuudesta. Mahtava köynnösruusu.
    Mukavaa alkanutta viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harva kasvi on niin helppo ja moneen sopiva, saat nopeasti näyttävän istutusalueen muutamalla kuunliljalla. Mukavaa alkavaa sunnuntaita sinulle, Kruunu Vuokko!

      Poista
  7. Kaunista ja rehevän vehreää. Upeat kuunliljat.

    VastaaPoista
  8. Kaunis puutarha sinulla. Ihanan rehevältä näyttää, vaikka kuivuutta tosiaan on ollut. Kohta aukeaa kiinanpionit, niiden kukinta alkaakin tänä vuonna varsin aikaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hankinut uusia pioneja vanhojen lajikkeiden rinnalle, mutta eipä ne vielä juurikaan kuki. Onneksi vanhoissa on hyvinvoivia nuppuja!

      Poista
  9. Minä olen kyllä jo monta kertaa pihalla kastellut rutikuivia kukkapenkkejä. Minulla on kuunliljoja myös, tykkään niistä. Mökkipihassa ei ole kotiloita. Kotipihan naapureissa niitä on, mutta minulla ei ole pihassa niille kelpaavia kasveja. Hyvää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täälläkin on joutunut turvautumaan vesijohtoveteen, mutta nuo kuvissa olevat eivät kastelua tarvitse. Minäkin olen toistaiseksi välttynyt kotiloilta, muutama on jostain eksynyt. Viikonloppuja sinullekin!

      Poista
  10. Siis voi miten kaunista!!! ❤❤❤

    VastaaPoista
  11. Uskomattoman hyvin suurin osa perennoista on kyllä selvinnyt, vaikka vettä ei ole satanut nimeksikään! Meilläkin odotellaan pionien kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kasvien sitkeyttä pitää ihmetellä! Kesäkukat on toinen juttu, herkkähipiäisiä:)

      Poista
  12. Tosi kaunista on teidän pihassa. Ihanaa kukkaloistoa, onneksi kaikki kukat eivät kuivuutta säikähdä. Mukavaa sunnuntaipäivää! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos, Pipo-otus, kasvit joutuvat mukautumaan äärioloihinkin, ja nyt siitä on hyötyä!

      Poista
  13. Upeaa - kyllä vanhat ovat tässäkin tapauksessa ainutlaatuisia, kauniita ja kestäviä!

    VastaaPoista
  14. Valtavan upeita kuvia puutarhastasi! Minulla on vain yksi taimivaihdossa saatu sinikuunlilja - sen valkoiset kukat ovat todella kauniit. Jättipoimulehti on aivan hullu siementäjä! Joka vuosi kitken loputtomasti sen siementaimia pois. Tämän siemennysvimman takia olen vähentänyt sitä; toki se on ihana kukkiessaan ja kimpuissa.

    Siementääkö Diabolo sinulla? Minä bongaan joka vuosi siementaimia; istutan ne ruukkuun vahvistumaan kesäksi ja syksyllä joko hautaan ruukkuineen maahan tai istutan kasvupaikalleen. Töyhtöangervoja olen ryhtynyt jakamaan muutaman vuoden välein. Tähän operaatioon tarvitaan kyllä miesvoimaa :)

    Meidän moreenissa siperiankurjenmiekat olivat ainoita kuivuudesta kärsineitä, eivät jaksaneet kunnolla kukkia, koska olin viime vuonna ne jakanut. Luotan että ne ensi vuodeksi tokenevat!

    Hyvää, kaunista ja turvallista juhannusta Sirkku!

    VastaaPoista
  15. Voi miten upeaa :) Tuo köynnösruusu on ihana. Minulla oli sellainen jokunen vuosi sitten, mutta se paleltui.

    VastaaPoista