perjantai 1. kesäkuuta 2018

Ihanat tulikukat Suomi100 -penkissä.


Vuoden takaa talvella ostin kauniin valkoisen tulikukan siemeniä, jotka itivätkin helposti. Niitä sitten kesän mittaan taimien vahvistuttua istuttelin penkkeihin. Olin suunnitellut pitkänmallisen Suomi100 -istutusalueen - toinen nimi olisi Kymijoki-penkki, kun satumme asumaan täällä Kymijokivarressa. Tuohon penkkiin aioin istuttaa vain sinisiä ja valkoisia kukkasia. Tarkoituksena myös, että kukkijoita on keväästä syksyyn.


Nyt penkki näyttää jo hyvältä, kevätkukkijat ovat jo lopetelleet kukintansa, lemmikit vielä saavat hetken olla, että siementävät ensi kesää varten. Arovuokot ovat muutamana pienenä kasvustona, nekin saavat rauhassa levittäytyä paikoilleen. Ritarinkannukset kohoavat jo korkealle...


Mutta ihanuus, viime kesällä istutetut verbascumit, purppuratulikukat ovat nyt avanneet kukkavanansa, oi, niin kauniita!


Kun hankin uusia taimia tai istuttelen siementaimia, laitan niitä pihalle eri paikoihin, jotta näen, missä olisi paras paikka uuden kasvin kasvaa. Tulikukkasiakin on muualla, mutta pääosa "uiskentelee pitkin Kymijokea". Juuri tähän aikaan on penkissä vielä muuten hiljaista, siksi näyttää kivalle, että pitkin istutusaluetta on jotakin kukkivaa.


Jos kukinta jatkuu myöhempinä vuosina, ovat nuo kauniit valkoiset kukkaset myös hienoja yhtenäisenä rykelmänä, sellaisen tulen ehdottomasti tekemään.


Nyt toivon, että kaksivuotiset tulikukat siementävät, jotta saan tulevaisuudessakin nauttia niiden herkästä, kauniista kukinnasta.

`Verbascum phoenicum`

Ostin Lahden pihapiirimessuilta violettikukkaisen purppuratulikukan, joka myös availee juuri kukkavanaansa  päätypihan penkissä. Siitä pitää muistaa ottaa siemeniä talteen.


Edelleen lämmintä riittää. Tänään on meillä pitkästä aikaa ollut taivas pilvessä, mutta vettä tuli kahvikupillisen verran. Lämpöennätys on jo otettu, tuleeko kuivuusennätyskin meidän kulmille.?



Tämä viikonloppu on kuitenkin koulunsa päättäjien ja valmistujien juhlaa, Onnea kaikille lapsille, nuorille, urakkansa päättäneille ja vanhemmille, jotka olette olleet tukemassa nuortenne koulupolkua. Iloa viikonloppuunne!

30 kommenttia:

  1. Valkoinen tulikukka onkin kaunis.

    VastaaPoista
  2. Onpas tuo tulikukka tosiaan kaunis! Mukavaa alkanutta kesäkuuta ja alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei samanlainen, kuin luonnossa näkyvät keltaiset pötkylät -vaikka kauniita nekin ovat.

      Poista
  3. Upeita, kaksivuotisiin tulee usein kaunis kukinta. Vaatii vaan kärsivällisyyttä ja osaamista, ettei perkaa niitä eka vuotena pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, Hennamar, ei muistakaan, mitä paikalla ennen kasvoi. Täytynee laittaa jokin merkki, kun nämä kukkivat kuihtuvat.

      Poista
  4. Tulikukkasi ovat kauniita ja voin hyvin kuvitella, miten upea penkistä tulee kasvun vahvistuessa. Minulla on vain yksi ranskantulikukka, jossa ei nuppuvanaa ole vielä näkyvissä. Tuskin on aikakaan. Sen sanottiin siementävän jälkeläisiä ympäriinsä, mutta yksi kesä ei sentään tuottanut tulosta.
    Meillä ei ole satanut vappupäivän jälkeen laisinkaan. Alkaa olla rutikuivaa ja se näkyy myös kasveissa. Silti iloitsen auringonpaisteesta ja lämmöstä. Säätä ei voi säädellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. saa nähdä noistakaan, miten siementävät, voihan olla ,että olen ihan pulassa niiden kanssa... Kuivuus minuakin jo huolettaa, kesäkukat sain talvella taimelle, nyt nuutuvat penkissä ja kuolevat yksi toisensa jälkeen.

      Poista
  5. Kymijoki ansaitsee kyllä penkin jos toisenkin. :) <3 Kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä oon vähän hupsu, kun kukkapenkistä Kymijokea teen, mutta jotenkin sen muoto vain tuo mieleen joen..

      Poista
  6. Etenkin tuo valkoinen tulikukka on kaunis.

    VastaaPoista
  7. Kauniit valkoiset tulikukat, hyvä kombo lemmikkien kanssa.
    Kuiva on täälläkin. Tänään satoi muutaman minuutin ajan, mutta eihän se mihinkään riitä. Illaksi luvattiin lisää sateita, toivottavasti ennuste pitää paikkaansa. Kaunista kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin odotti pilvien kasaantumista ilolla, mutta ei sade tehnyt muuta kuin huuhteli siitepölyt katolta. Nautitaan silti!

      Poista
  8. Siis niin upea idea tuo Suomi100-kukkapenkki 😊

    VastaaPoista
  9. Onpa kaunis tuo sinun Suomi100-penkkisi. Kuivaa on täälläkin ja pitkin päivää saa siirrellä kastelulaitteita pitkin puutarhaa. Sateita ei ole luvassa. Aurinkoa viikonloppuusi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, liisa, odotellaan vielä, että varsinainen kukinta pääsee käyntiin:) Nyt näyttää säätiedotus ensi viikolle jopa kolmen pisaran päiviä - kerrankin odotan ilolla sadetta! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Voi kun ihanat kukat sulla.
    Ihana kukkakimppu. mukavaa viikonloppua

    VastaaPoista
  11. Minullakin noita lemmikkejä mökkipihassa. Ovat kauniita. Tahtovathan ne tosin levitä vähän sinnekin, jonne ei saisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikit on aika helppoja kitkeä pois, jos ovat ihan väärässä paikassa. Minusta niillä ei ole väärää paikkaa, mutta toki ne eivät ylikukkineina näytä enää kauniilta missään.

      Poista
  12. Purppuratulikukat ovat tavattoman ihania. Valitettavasti minulla ne häipyvät ties minne. Sitten yllättäen joku putkahtaa kukkaan aivan järjettömässä paikassa. Ihanaa sunnuntaita sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan nyt, miten minun käy, kun olen niitä istuttanut moniin eri paikkoihin. Joko olen pulassa niiden leviämisen kanssa tai sitten ne voivat hävitä kokonaan. Kauniita ne kyllä ovat! Kiitos, samoin sinulle mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  13. Kaunis on tuo tulikukka, kuleksiit vuan minne sattuu. Kuivoo on tiälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen kuleksiminen tekeekin sen mielenkiintoiseksi, en pistä pahaksi, jos hypähtelee muuallekin:)

      Poista
  14. Valkoinen tulikukka on todella kaunis. Tekisi mieli kokeilla, mutta olen aika toivoton siemenistä kasvattaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, saattaa löytyä taimikaupoiltakin, ostin tuon violetin taimena.

      Poista
  15. Odotin niin kovasti tulikukkapostaustasi, missähän olen oikein seilaillut, onneksi ehdin näkemään ja huokailemaan!

    Voi miten ihania nuo tulikukkasi ovat! Toivoisin joskus, että ne meillekin asettuisivat ja kukkisivat noin kauniisti. No meillä kasvaa kaksi tulikukkaa, toinen taimena saatu ukontulikukka, joka on samasta ruusukkeesta kukkinut vuosia, ja toinen on siis tuo meille ihan omatoimisesti muuttanut purppuratulikukka ja toivon sillekin pitkää ikää.

    Kukkiiko tulikukat sinulla aina uudesta ruusukkeesta, vain kukkiiko usein samasta? Meillä tuo ukontulikukka ei ole levinnyt vaan aina kukkii samasta ruusukkeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kysyt sellaista, mitä en tiedä. Suurin osa noista paristakymmenestä on ensimmäistä kesää kukassa. Odotan itsekin mielenkiinnolla ensi kesää, mahtaako nousta yhtään uutta ja mahtaako näistä nyt kukkivista mikään kukkia uudelleen. Yritän ottaa siemeniä talteen ja jos vaikka saisin uudet taimet kasvatettua jo tänä kesänä. Jäämme odottamaan, mutta minustakin ovat mahdottoman kauniita, nyt kukintaa on kestänyt jo kaksi viikkoa, ja uusia kukkalatvoja ilmestyy koko ajan!

      Poista