tiistai 8. marraskuuta 2022

Kesähuone vaihtoi ilmettä



 Pyhäinpäivän jälkeinen sunnuntai oli niin harmaa ja tihkusateinen, että ei inspiroinut kävelylenkki eikä pihapuuhat. Onneksi on puutarhassa huone, missä lämmittimen puhaltaessa voi vaikka pistää kranssipajan käyntiin! Oli jo haettu mökiltä havuja ja ajattelin tehdä pikkukranssit puutarhahuoneen ovelle, pian se joulu tännekin on tulossa.



Palataanpa kuitenkin ajassa taaksepäin. Muistelin edellisiä hetkiä puutarhahuoneella ja tasan kuukausi sitten pelargoniat kukoistivat ja täyttivät huoneen!. Vielä muutama viikkokin sitten osa jatkoi kukintaansa pihahuoneessa, komeimmat olin jo vienyt lasiverannalle. Syysloman aikaan sää tilapäisesti kylmeni ja oli pakko siirtää loputkin kasvit sisätiloihin ja osa sitten saman tien kellarin hyllyille, daalian juurakoiden seuraan. 


9.10.-22





9.10.-22








Tuolloin poimittiin rypäleitä ja askartelin hortensiakransseja. Olipa aurinkoisia päiviä! Vaikea uskoa, että tuosta ei ole kuin kuukausi!


Somerset Seedles -lajike






Viimeiset viinirypäleet poimin puolivälissä lokakuuta ja olipa maku muuttunut entistä makeammaksi. Tämä oli kyllä pisin ja satoisin rypälevuosi.




Sunnuntaina tosiaan viriteltiin lämmitin puutarhahuoneeseen ja vaikka välillä sade ropisi roimastikin kattoon, oli kivan lämmin ja tuulelta suojainen askartelutila valmiina käyttöön! Muutama calluna sai ympärilleen asetelman ja vähän valaistusta. Kaamosvalojen aikahan se on meneillään. Vielä ei tohdi puhua jouluvaloista :)





 

Edelleen jalohortensian kahdestakymmenestä kukinnosta on muutama jäljellä. Kasvi on päässyt muutaman yönä sisälle lämmittelemään, mutta nyt taas viettää aikaansa terassilla. Kukinnot olen napsinut pitkin syksyä maljakkoon tai asetelmiin ja nyt yksi pääsi taas kynttiläkranssiin. Pian on aika siirtää lahjahortensia varastoon odottamaan uutta kesää. Toivottavasti se päättää ensi vuonnakin puskea muutaman kukinnon - olisin tyytynyt paljon vähempäänkin kuin tuohon mahtipontiseen kahteenkymmeneen!




Olin päättänyt aiemmin, etten osta syksyllä yhtään sipuleita ja aletaimia. No, epäonnistuin päätöksessäni, mutta muutama pussillinen on aika vähän ja Hankkijan syysalessa säästin liki satasen, kun taimet maksoivat 2 e / kpl! Matkaan lähti muutama pallotuija, syyshortensia, kärhö ja kokeilumielessä arka tähtimagnolia! Ajatella, 2e kappale! Vaikka vain yksi hankinnoista selviäisi yli talven, jäisin voitolle! :D Katsotaan sitten keväällä, miten kävi ja mihin kasvit pääsevät. Nyt ne ovat valeistutuksessa uuden istutusalueen mullassa. Kävin tänään vielä katsastamassa, onko taimia edelleen jäljellä. No eipä ollut, mutta kaksi tulppaanin sipulipussia -70% oli pakko vielä napata matkaan. Kun mittari näyttää +10 astetta, ehtii hyvin upottaa tulput maahan.


Nämä on jo aikaa sitten istutettu!


Pimeähän siinä ehti tulla, ennen kuin sain kranssit puutarhahuoneen oveen. Ei ollut kiirettä, oli vaan mukava nauttia ja tunnelmoida! Seuraava huoneen muutos taitaa tuoda jo joulun puutarhahuoneeseen!



Hyvää viikon jatkoa!

12 kommenttia:

  1. Valtava muutos on kuukaudessa kuljettu, vaikka hyvin lämmintä on kyllä edelleen. Päivä vain on enää todella lyhyt ja tähän aikaan vuodesta aina ahdistaa se, että se vain lyhenee tästäkin, ja tähän samaan jo nyt lyhyeen päivään takaisin pääsemiseen kuluu kolme kuukautta! Ääääääähhhh...
    Ihanan kaunista siellä puutarhahuoneessa on, sinä se vain luot kauneutta ympärillesi - ihailen! Itse saan aikaan vain rapaa ja sahanpuruja ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä jo kaipaa vaikka pilkahduksen auringosta, mutta niin on pimeää ja paksu sumu, ettei sieltä auringonvaloa läpi pääse! Pikkuinen huone rajaa sopivasti harrastuksen, sen verran juuri tällä hetkellä jaksaa askarrella:) Höpsis, sinulla on paljon kauneutta puutarhassasi ja aina uusia luovia ideoita!

      Poista
  2. Onpa todella kaunista puutarhahuoneessasi. Niin ihanan lämmin tunnelma, kun pimeässä kausivalot ja kynttilät loistavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo huone on minun "leikkimökkini", sitä on mukava tuunata vuodeaikojen ja juhlien mukaan. Sopivasti seiniä ja tasoja, joille voi askarrella omia juttuja :)

      Poista
  3. Tuntuu ihan hassulta, että ihan jokunen viikko sitten oli vielä jonkinmoinen kesä meneillään, ainakin rippeet!
    Kauniit pelargoniat ovat vaihtuneet syksyn tunnelmiin ja hivenen jouluakin on jo aistittavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun katselin noita kuukausi aiemmin otettuja aurinkoisia kuvia, oli itsekin vaikea uskoa, että niistä hetkistä on vain muutama viikko! Joulu pitää minut "pinnalla" tämän pimeimmän ajan ja kun talvi -toivottavasti- koittaa, on taas valoa ympärillä ja kevät siintää mielessä :)

      Poista
  4. Puutarhahuoneessasi näyttää kerrassaan ihanalta. ❤️

    VastaaPoista
  5. Kesähuoneesta syyshuoneeksi, ja kohta jo joulua laittamaan sinne! Ihanaa puuhaa!

    VastaaPoista
  6. On melkoisesti muuttuneet puutarhahuoneen näkymät kuukaudessa. Sinulla on kyllä melkoisen mukava askartelutila, jossa puuhastella puutarhan keskellä mutta silti suojassa kurjalta syyskeliltä. Hienoja kransseja ja muita somisteita sieltä onkin taas syntynyt kuin liukuhihnalta konsanaan. Ihastelin erityisesti tuota asetelmaa, jossa on kynttilä lasipurkissa kranssin keskellä. Tosi söpö <3
    Syysalet ovat ihan parhaita! Mainioita löytöjä teit niin kasvi- kuin kukkasipulipuoleltakin. Mukavaa loppuviikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Askartelutilana vallan mainio! Eikä haittaa, jos lattialla on vähän multaa tai havunneulasia... :) Hyvää viikonloppua!

      Poista