perjantai 17. kesäkuuta 2022

Kurkistus puutarhaan!Pihan kookas korallikanukka on saanut kasvaa paikoillaan jo yli kolmekymmentä vuotta! Alussa sillä oli tärkeä virka, toimia toisena maalitolppana! Monta kertaa se on ollut kaatouhan alla, mutta kasvilla on ominaisuuksia, joiden myötä se on saanut pitää paikkansa; keväällä siinä on hienoja värisävyjä joihin aurinko ihanasti heijastuu. Oksilla keinuu myös linnunpönttö, jossa kirjosieppo pesii joka vuosi. Nyt on kukinnan aika, syksyllä valkoisten marjojen ja leiskuvan syysvärin aika ja talvella siitä saa kranssin pohjia ja punaisia oksia asetelmiin. Pitkiä versoja kasvattava kanukka taipuu myös kaariportiksi. Oksat ovat kohtalaisen painavia, joten olemme tukeneet niitä seipäillä. Vartavasten rakennettua kehikkoa ei  toistaiseksi ole kanukalle tehty, mutta pidän kovasti tuosta kasvillisuuden synnyttämästä varjoisesta käytävästä, jonka kautta kuljetaan "salaiseen puutarhaani" :D Ja mitäs siellä tänään tapahtuukaan, käydäänpä vilkaisemassa.
Heti kaariportista astuttuamme tulee vastaan sinivalkoisena kukkiva Suomi100 -penkki. Siellä kukintaansa aloittelevat ranskantulikukat. Ensin lilat ja aivan pian valkoiset. Suomi 100 penkissä alkaa muutenkin kohta kesän hienoimmat hetket, kun kurjenmiekat, ritarinkannukset ja valkoiset pionit pääsevät kukkaan. Penkki on muutamassa vuodessa täyttynyt ja aukkopaikkoihin juuri ja juuri mahtuvat valkoiset daaliat.


 

 Maan kosteus saa aikaan vahvaa kasvua kohti korkeuksia. Pionit ovat vallan ottaneet kasvuspurtin ja venyttäneet kukkanuppunsa ennätyskorkealle. Olisi tulossa erittäin runsas kukinta, mutta nyt ei saa tulla liikaa vettä, etteivät pulleat kukkanuput tai juurakot vain mätäne. Pihapiirissä on niin vahva kosteus, että meillä pionit helposti kärsivät liiasta märkyydestä. Samoin on aina käynyt niin, että kukinnan ollessa parhaimmillaan tulee vettä kuin saavista kaataen. Poikkihan siinä varret ovat, ja kukinnot nuokkuvat pitkin maata. Myös isokuunlilja kasvaa tuttuun tapaan valtavasti! Ei ole rikkaruohoilla mahdollisuuksia!

 


Tähtiputketkin ovat valtavassa kasvussa! Kun pelkkä lehtiruusuke on jo muhkea, voi vain odottaa, missä heiluvat avautuneet kukinnot! Tähtiputkille pitää antaa kehumaininta, että ne pysyvät hienosti pystyssä! Leviäminen on kuitenkin alkanut, pieniä tähtiputkitaimia putkahtelee maasta sieltä täältä. Kun malttaa odottaa vähän isompaa taimea, on ne helpompi kitkeä kokonaan pois. Kuvassa takana pilkistää kaariporttina toimiva korallikanukka.


Viime keväinen äitienpäivähortensia on päättänyt kukkia tänäkin vuonna!


Höyhenpensas on edelleen hengissä, samoin magnolia, katsura ja safiirihortensia. Nämä olivat niitä muutaman syksyn takaisia ekstra-ale ostoksia, vaan niinpä ovat ottaneet paikkansa puutarhasta. Tänä vuonna safiirihortensia teki ensimmäisen kerran lehtiä myös viime vuoden versoihin, mutta en vielä odottele siltä kukintaa (vaikka olisihan se mahtava yllätys!) Yllätys on myös viime vuotinen äitienpäivähortensia, joka talvehti kylmässä varastossa. Keväällä huomasin siinä monta pulleaa silmua ja lannoitin jo varhain havu-ja rodolannoitteella. Nyt kasvi palkitsee minut kukinnalla! Kukkaterttujen koosta ei vielä ole varmuutta, mutta laskin tänään näkyvissä olevat kukinnot ja niitähän oli reippaasti yli kymmenen!

 


Pihan ainoa alppiruusu, todennäköisesti `Haaga´, on täynnä kukkia! Kuva ei vaan anna oikeutta sen pinkille värille. Olen istuttanut sen aikoinaan pihan laidalle, mistä alkaa kunnan metsäkaistale. Siellä on aitoa metsänpohjaa ja kasvi saa kasvaa rauhassa luonnonomaisessa ympäristössä.  Vaikea uskoa, että se näyttää noin hyvinvoivalta, vaikka viime talven lumet painoivat kasvin oksat maahan ja pelkäsin sen repeytyvän lumen painosta.

 Jättilaukat ovat kivoja! Niiden lehdet eivät! Onneksi rumat kellastuvat lehdet häipyvät pian muiden kasvien alle ja pitkät kukinnot kestävät talveen asti.  Aiemmin lasten pelikenttänä olleessa päätypihassa ei enää mahdu jalkapalloa pelaamaan. Pihan laidassa oli ennen se kuuluisa kurtturuusu aidanteena, nyt laitaa reunustavat mm.tuijat ja ruusu- ja keijuangervot. Pelikenttä on täytetty kukkasilla!Lähes kaikki kesäkukkaset on saatu maahan ja ruukkuihin, tai no melkein kaikki, sillä edelleen muutama daalia ja ahkeraliisa etsivät paikkaansa :) Kaikissa ei vielä näy avautuneita kukintoja, joten ihan varmaa ei voi olla kukkien väreistä. Mm. petuniat, leijonankidat ja ahkeraliisat ovat siemensekoituksesta, joten kukkien avautuminen on aina yhtä jännittävää! 

Parhaillaan kukkivat Espanjansinililjat, valkoisia ja vaalean lilan sävyisiä herkkiä kukintoja on kiva katsella. Kerrankin olen osannut valita kukintapaikan oikein, sillä ne näkyvät suoraan olohuoneen ikkunasta ja terassilta katsellessa. Samassa penkissä Tiarella ja Mai Tai kellukka ovat myös kukassa.  Maata peittää monessa kohtaa sammalleimu, sävyinä valkoinen ja vaalea lila. Nyt puutarha vetää henkeä ja pian se roihahtaa kukkaan; alkaa juhannusjuhlat!Hyvää viikonloppua kaikille!19 kommenttia:

 1. Hieno korallikanukka ja kauniita näkymiä puutarhastasi. Jättilaukan lehdenkärjet kuivuvat aina meilläkin ikävästi, mutta peittyvät onneksi edessä kasvavien kuunliljojen lehtien taakse.
  Haaga kukkii upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korallikanukka on riehaantunut kasvamaan valtavasti, pelottaa edes ajatella, missä asti sen juuret ovatkaan :)

   Poista
 2. Upea korallikanukka! En ole aiemmin nähnyt noin suureksi kasvanutta. Se on mahtava portti ja käytävä muutoinkin niin kauniiseen puutarhaasi. Minulla on "valeistutuksessa" korallikanukan alku, kun en ole vielä keksinyt lopullista kasvupaikkaa sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varaa kanukallesi runsaasti tilaa, juuristosta tulee vahva ja sen juurelle on vaikea istuttaa muita kasveja. Mutta eipä se myöskään ole moinaskaan, vaikka leikkaisit sitä runsaamminkin, jos on tarpeen.

   Poista
 3. Voi jestas, kuinka kaunista! Ihana tuo käynti salaisen pensasportin kautta. Toivotaan pionin kukinnalle optimaalista säätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien kukkapallot senkun paisuvat ja painoa tulee kaiken aikaa lisää. Nyt todella seurailen lähiviikkojen säätiedotuksia!

   Poista
 4. Kaunista! Pihapiiri ja puutarha tosiaan muuttuu tarpeiden mukaan. Hieno, että kanukallasi on ollut monia tärkeitä tehtäviä, maalitolpan tehtävän ymmärrän todella hyvin. Meilläkin osa pioneista on ennätyshujoppeja. Ei tosin ihan kaikki. Toivottavasti pääset ihailemaan pionien kukintaa kerrankin ilman kaatosateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikalapsien perheessä tarvitaan kestäviä kasveja :) Jalkapallo saa pahaa jälkeä, jos tolppana olisi vaikka pionipuska :D Toivotaan kivoja ilmoja pionin kukkien aikaan!

   Poista
 5. Kaunista ja rehevää, hyviä kasviyhdistelmiä. Piha elää ja tarpeet muuttuvat vuosien myötä. Se on sitä elämää. Siemenkasvatuksien tuloksia on aina yhtä jännittävä odottaa. Mukavaa juhannuksen odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on puutarhassa sateiden ansiosta todella rehevää! Ensimmäiset ahkeraliisat ovat avautuneet ja kivoja värejähän sieltä on tullut esiin.

   Poista
 6. Kiitos, että päästit meidät kierrokselle. Siellä on kerrassaan kaunista, todella rehevää ja kaikkialla kauniita yhdistelmiä! Olet valinnut hienon rytmityksen ja tunnelma on rauhallinen, mutta kuitenkin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos kierros miellytti:) Rehevää on jo tarpeeksi, osa perennoista vallan riehaantuu, kun maa on kostea ja aurinko ei paahda liikaa.

   Poista
 7. Voi miten kaunista ja mikä ihana kanukkaportti. Juuri oikeanlainen kulku salaiseen puutarhaan. Komea kuunlilja. Tähtiputket ovat tykänneet sateista, enpä muista muina vuosina tämän vuoden kaltaista rehevyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehevyys on huipussaan, ei tuo kanukkakaan ole aiemmin noin reheväksi tullut, vaikka siinä aina vahva kasvu onkin!

   Poista
 8. Ihanan kukkaisa, mutta samalla seesteinen tunnelma! Korallikanukkaportti on kaunis ja muodostaa hienon kulun salaiseen puutarhaan. Suomi100-penkki kukkii upeasti jo nyt saati sitten kun ritarinkannukset ja pionit pääsevät vauhtiin. Toivotaan, ettei juuri silloin sada eikä tuule. Tänä kesänä on saatu sen verran paljon sadetta, että ei ihme, jos tähtiputket ja muut rehottavat.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin rehevää, että meinaa itsekin eksyä tuonne kasvien joukkoon. Polut senkun kapenevat! Nyt saisi sateet jo riittää! Meillä kun on savimaa, niin se kestää melko pitkänkin poutajakson - vaikkapa pionien pääkukinnan yli!

   Poista
 9. Ihanan rehevää kasvua, kaunis puutarha!

  VastaaPoista
 10. Oi että miten upea tuo Suomi100-penkki onkaan!
  Ja ihanaa, että nuo herkkiksetkin ovat elossa. Joskus on pakko tehdä kokeiluja ja unohtaa vyöhykerajat. Minä ostin juuri katsuran:)

  VastaaPoista