sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Puutarhavuosi 2020 -haaste

Uuden vuoden alkajaisiksi sain haasteen miettiä mennyttä puutarhavuotta 2020 valmiiden kysymysvaihtoehtojen pohjalta. Minulle haaste tuli Navettapiian puuhamaa- blogista ja alunperin sen on matkaan laittanut Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista. Katsotaan, miten se viime kesä ja kasvukausi nyt sitten suurin piirtein menikään:) 

 

 

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut? 

Taisi viime vuosi kulkea tutuissa uomissaan, mitään ennennäkemätöntä ei siihen mahtunut. Keväällä kokeilin ensimmäistä kertaa kasvattaa siemenistä petunioita ja hyvinhän se onnistui! Sain amppeleihin upeat kerratut petuniat, jotka kukkivatkin pitkään.

 


2. Pysyitkö puutarhasuunnitelmissasi?

Oli jotenkin suunnittelematon vuosi, olimme paljon mökillä ja kaksi pihapiiriä vie aikaa jo ihan perusjutuissa. Oma pihani on jo niin täynnä, että olen alkanut suunnittelemaan sieltä kasvien poistamista...

 
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja? 

Joitakin autolastillisia saattoi tulla:) Kurtturuusuaidanteen poistaminen jatkui loppukesästä ja siihen hankin alennusmyynnistää lisää ruusuja tilalle. Mustilan taimipäiviltä tietenkin lähtee aina yksi kontillinen, turhahan sieltä on muutaman taimen kanssa kotiin tulla.

 


4. Menetitkö kasveja?

Aika hyvin selvittiin viime vuodesta, vaikka ei ollut lunta, niin talvi oli kaikkinensa sen verran leuto, ettei tuhoja päässyt tulemaan. Uudet edellisenä syksynä ostetut suojasin kyllä hyvin. Suurin tuho sattui heinäkuun alussa, kun juuri pionien ja ritarinkannusten parhaaseen kukinta-aikaan iski megasateet ja painavat kannukset katkesivat yksi toisensa jälkeen. Maljakkokimppujahan niistä tuli! 
5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

 Noo, vaikka minulla on tuo ihana puutarhahuone, niin ikiomasta puutarhastani puuttuu sellainen paviljonki tai majanen, joka ryhdittäisi piha-aluetta ja jota voisi "pikkuisen" sisustaa. Jouluna muutin ajatuksissani sen paikkaakin, jotta saisin sen näkymään suoraan olohuoneen ikkunoista... Mutta nyt ei taida tämä haave ihan nurkan takana odottaa. Toisesta puutarhasta taas puuttuu vesiaihe. Mutta kasvihaaveista aivan akuuttia en osaa nimetä, vaikka onhan niitä paljonkin, koska kaikkea olisi kiva nähdä omassa pihassaan.


Päätypiha tulee kokemaan lopullisen muutoksen tulevana kesänä.


6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?

No jos ei oteta lukuun tuota koronaa, eikä mökin remonttia, eikä "uuden" mökkitontin hankintaa, niin puutarhasta saatiin suuri kuusi pois pihan päädystä! Siitä oli vain harmia, kun juurella ei mikään kasvanut ja se varjosti isoa osaa pihasta mahdottomasti. Samalla lähtivät kurtturuusut kuusen läheltä ja uusi aidanne on lähes tulkoon kasveja vaille valmis. 


Ruusut on istutettu kuohkeaan multapetiin odottelemaan oikeaa paikkaansa tulevana kesänä.

 

7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Kyllä se tuo ruusuaidanteen muutos varmasti on, sillä yli kolmekymmentä vuotta vanhat kurtturuusujuurakot ovat hiukan haastava muutoskohde, varsinkin, kun niitä on istutettu kokonaiseksi aidanteeksi ja levinneetkin ovat mukavasti toistensa lomaan. Vähän vielä keväällä jatketaan, mutta uskon, että ensi kesänä kukkivat uudet ruusut!8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Olisiko olleet uudet oksasakset, joita tarvittiin paljon loppukesästä, kun uutta mökkipalstaa alettiin raivaamaan. Samalla kun harvensin ja katkoin leppiä ja pihlajia, suunnittelin haaveissa olevaa metsäpuutarhaa. Kasveista ilahdutti ehkä eniten leiskuvanpunaiset lamoherukat, koska haluaisin lisää väriä syksyiseen pihaani. Toivon, että ne leiskuvat tulevina syksyinä yhtä upeasti myös pihallani kuin puutarhamyymälässä.. 9. Tuliko tehtyä virhehankintoja? 

Virheet saattavat näkyä muutaman kuukauden päästä, kun talvi on takana ja kasvun pitäisi alkaa. Uusista tulokkaista kun ei koskaan tiedä, miten sopeutuvat uuteen kotiinsa. Aika varman päälle yleensä teen hankintoja, kun eivät ihan ilmaisiakaan ole. Luulen, että tänä vuonna jätän kosmoskukat ja tsinniat kylvämättä, kun niin huonosti kukkivat, mutta eihän ne olleet kuin siemenhankintoja:)


 

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Taimikasvatuksessa ilahduttivat jättiverbenat, joiden itäminen ja kasvu oli yllättävän nopeaa ja helppoa. Samoin ahkeraliisat kukkivat kauniisti ja tuoksuherneiden kasvulle ja kukinnalle ei meinannut tulla loppua. Samalla  olin iloinen, ettei juurikaan tarvinnut ostaa kesäkukkia, kun omat siemenkasvatukset onnistuivat niin hyvin. Vielä kun talvetetuista murateista ja lankaköynnöksestä sain kaiken vihreän istutuksiin, olin enemmän kuin tyytyväinen! Mutta luulen, että sinivaleunikkojen kukinta oli se, mitä jo useamman vuoden olin odottanut ja niiden muutaman avautuneen kukkasen ihailulla ei ollut määrää!!


 


11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Taisipa olla kelloköynnös, taas kerran. Upeastihan tuo kasvoi, pitkin omenapuun latvuksiakin, mutta kukinta oli niin heikkoa, että saatan jättää myös niiden kylvöt tänä vuonna kokonaan väliin.

 

Austinruusu `Mustead Wood´

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

Kyllä ne hankinnat menivät viime kesänä ruusuosastolle ja ylipäänsä kasveihin. 13. Mitä opit?

Mahdoinko ottaa mistään opikseni!? Kun jänikset keväällä popsivat suuren osan krookuksistani, niin päätin, etten niitä enää hanki! Vaan mitäpä löysin syksyllä käsistäni, kun sipuleita istuttelin? No krookuksiapa hyvinkin! 

 

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Taidanpa odottaa into pinkeänä ja sormet syyhyten. Ei tunnu puutarhainnostus vielä olevan lopussaan. En ole kyllä siemenpusseja edes rapistellut vielä, mutta ajatukset ovat vahvasti keväässä...! 

 

Loppuun vielä haasteen säännöt:


1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

 

Kiitos Navettapiialle haasteesta ja kiitos Minnalle haasteen liikkeellepanosta! Taas olen niin huonosti seurannut muiden kirjoittelua, että olen epätietoinen, ken on jo haasteen saanut ja siihen vastannut. Mutta heitänpä silti haasteen blogeille 

Vaalean vihreää,

Kukkia ja koukeroita sekä 

Salainen puutarha.

Jos yksikin kohta mietityttää, että mitähän itse tuohon vastaisin, niin ota ihmeessä tästä koppi ja haaste vastaan!

 

 


17 kommenttia:

 1. Kiitos, en ollut vielä tätä saanukaan. Haasteet on siinä mielessä kivoja, että ne antaa aihetta kirjottaa 😁
  Mukavan kuulonen kesä ollu siellä. Ja ihana kun nyt jo selvästi ollaan menossa kevättä kohti ja päivä pitenee 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku toinen on miettinyt aiheen valmiksi:) Aurinko paistelee jo kivasti ja päivä on reippasti pidempi!

   Poista
 2. Kiitos haasteesta. Taidan tähän vastata, kun kerra on enemmän aikaa.
  Hyvin sanottu Mustilan taimipäivistä, kyllä sieltä kannatta useampia (kymmeniä?) taimia hankkia.
  Teillä on uusi mökkitontti, onnea siitä. Kuulostatte kyllä niin aikaansaavilta ja energisiltä, että moni ei pystyisikään niin montaa tonttia pitämään edes perushoidolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ajattelinkin, että talvella aikaa on enemmän näiden haasteiden kanssa, kesällä sitä painaa puutarhassa ja vaan räpsii kuvia talven varalle. Mustilasta on mahdotonta lähteä ilman taimilastia:) Tuo mäkkijuttu on ihan onnenkantamoinen, olen siitä jo syksyllä kirjoittanut, mutta ehkäpä ensi kesä tuo lisää tarinaa. Kiitos, energiat on välillä vähissä, mutta uusi vuodenaika antaa aina uutta virtaa.

   Poista
 3. Palio sun puutarhavuatehen mahtuu. Ahkerana saa ollakki ku o monta pihaa hoirettavana. Hyväkki pualensa: aina jollekki pihalle mahtuu uusia kasvia :) ja ny viälä koskematon tontti. Aah! Ei tyät heti lopu. Nua viinirypälehet on ihan maharottomia. Ei munkaa kelloköynnöksiihin tullu ku muutama kukka, mutta silti niitä tairan taas kylyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lauseesi "aina jollekin pihalle mahtuu uusia kkasveja" pitää niin paikkansa, mutta varjopuolensa siinäkin; rahaa palaa ja aina on uusi multakynnös odottamassa. Ja ihan itse aiheutettuja murheita:) Yksikin kelloköynnöksen kukka on usein vaivan arvoinen.

   Poista
 4. Haasteen vastausten ja kuvien katsominen oli kiinnostavaa. Minäkin olen katsonut lamoherukan hehkuvaa syysväriä, ja miettinyt sille sopivaa paikkaa.
  Sinulla oli 2020 uusia tuulia ja on kiinnostavaa nähdä tämän vuoden aikana kuvia uusista projekteistasi. Onnea tälle puutarhakaudelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tuntui, ettei mitään ihmeellistä tapahtunut, niin olihan sitä kaikenlaista... positiivisia puutarha-asioita.

   Poista
 5. Kiva, että osallistuit haasteeseen! Lisäsin postauksesi jo listan jatkoksi. Uudesta ruusuaidanteestasi tulee varmasti kaunis. Ihana sinivaleunikko <3 Muutaman vuoden odotus palkittiin. Ehkäpä tulevana kesänä ne kukkivat vielä komeammin nyt kun ovat päässeet alkuun.
  Odotan mielenkiinnolla, millaisen metsäpuutarhan saatkaan uudelle mökkipalstallesi tehtyä. Jo olemassa olevat puutarhasi lupaavat hienoa lopputulosta.
  Toivottavasti rusakot jättävät krookuksesi rauhaan. Itse ajattelin hankkia hyvissä ajoin ison purkillisen valkosipulijauhetta ja ripotella sitä heti verkottamatta jääneiden krookusten piippojen päälle. Yritin kyllä syksyllä keskittää kaikki maata kaivellessa löytyneet krookukset luumupuiden ja pensasmustikoiden lähistölle, jotta ovat niiden suojaverkkojen sisällä turvassa, mutta ihan varmasti on joku jäänyt huomaamatta.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuaidanteelta minäkin odotan paljon. Ja sinivaleunikkojen toivon tosiaan nyt viihtyvän paikoissaan! Metsäpuutarha minua eniten odotuttaa kevään puuhista, siinä taas kokonaan uusi puuhamaa:) Tuonne metsään on tuurha miettiäkään mitään, mikä pupuille maistuu, siellä ei voi vahtia pitää, vaan luonto on pääasiassa. Mutta kotipihalla suojaaminen ja hätyyttely saavat jatkua!

   Poista
 6. Kyllä olet ollut ahkerana puutarhassasi ja kyllä niin upealta näyttää. Mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kesällä on ahkeroitu, nyt keräillään voimia:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Ruusuaidan uusiminen kuulostaa työläältä projektilta, mutta varmasti palkitsevaa nähdä ensi kesänä uusien ruusujen kasvua ja kukintaa. Ja kasvattamasti petuniat ovat tosi kauniita.
  Mustilan taimipäivät on todellakin takuuvarma ostoskohde :)

  VastaaPoista
 8. Kiva haaste! Noita kysymyksiä voisi itse vaikka kerran vuodessa miettiä, jotta virheistä ja onnistumisista muistaisi ottaa opiksi!

  VastaaPoista
 9. Ihania puutarhakuvia, tässä tulee ihan kesämielelle 😊❤️

  VastaaPoista