tiistai 16. huhtikuuta 2019

Luentoja puutarhoista ja niiden perustamisesta
Tänään se vihdoin oli odottamassa töistä paluutani; kevätkurjenmiekat olivat avautuneet! Koska keväinen kasvun ihme on antanut odottaa itseään, on minulla ollut viime viikkoina aikaa kuunnella ammattitaitoisten puutarhureiden luentoja. Viime viikolla Kuusankosken puutarhaseura järjesti innokkaille puutarhanharrastajille mukavan nojatuolimatkan suomalaisiin puutarhoihin.

 

 Kaksituntinen Kuusankoskitalon teatterisalissa hurahti kasvien maailmassa. Matkan meille tarjoili kaikkien puutarhaihmisten tuntema toimittaja, itseään Puutarhakulkuriksi kutsuva Paula Ritanen-Närhi. Paula on tullut tunnetuksi aikoinaan Ylellä esitetystä Puutarhaunelmia -ohjelmasta, mutta myös toimittajan työstään mm. Kotipuutarhalehdessä ja Kodin Pellervossa. Nykyisin Paula kiertää kesäisin kymmenissä puutarhoissa kuvaamassa ja tekemässä juttuja ihmisten ihanista pihoista, hyötykasvimaista ja puutarhoista.


Paulan esittelmiä pihoja ei ollut lupa kuvata kuin omaan käyttöön, niipä keskityin ihailemaan ja nauttimaan. Oma pihanikin oli päässyt Paulan esitykseen. Toissa kesänä Paula Ritanen-Närhi kävi myös meillä tekemässä juttua ja Kodin Pellervo julkaisi sen vuosi sitten. Blogissani kerroin tuosta Paulan vierailusta ja lehtijutusta, se löytyy täältä.


Pitihän minun käydä Paulaa moikkaamassa, kun kerran näin lähelle pitkästä aikaa pääsin.  


Keskiviikon tapahtumassa oli mukana myös paikallinen Peltosen puutarha, joka on erikoistunut kasvattamaan pelargoneja. Puutarhan erikoispelargoneja oli myynnissä myös Helsingin Kevätmessuilla, ja ainakin viime vuonna heidät tapasi myös Lahden Pihapiirimessuilta. Pikkuruinen Tulppaanipelargonia `Red  Pandora´ ja Tähtipelargonia`Vancouver Centennial´ pääsivät meille:)


 Eilen olin taas puutarhaluennolla, nyt Kukkatalo Rosariumin tiloissa, jossa vihersuunnittelija Merja Naroma kertoi  puutarhan perustamisesta ja muokkaamisesta teemalla Pihasta kesähuone. Merja on viheralan ammattilainen, hänellä on oma yritys, Rose Factory, josta saa sekä markkinointi- ja viestintäpalveluita että piha-ja puutarhapalveluita. Merja oli tullut kertomaan sekä uuden pihan rakentamiseen että jo vanhan uudistamiseen liittyvistä asioista, joita kannattaa ottaa huomioon ja mistä kannattaisi aloittaa.Yleisönsä Merja otti aktiivisesti mukaan keskusteluun ja myös Kukkatalon valikoimaa hyödynnettiin hauskasti, kun jokainen sai etsiä yhden asian, mikä kertoisi hänen puutarhansa tyylistä. Rosariumin valikoima on valtava, joten löytyi ruukkuja, koriste-esineitä, palmuja, lyhtyjä...

Rosariumin kylmiössä odottelivat kevään ja pääsiäisen keltaiset kukkavalikoimat
Molempien naisten luennoissa oli löydettävissä samankaltaisuuksia, asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota pihasuunnitelmaa tehtäessä tai arvioitaessa oman pihan tyyliä ja viihtyvyyttä, haasteita ja onnistumisia. Näistä ajattelin kertoa lisää myöhemmin samalla peilaillen näkökulmia omaan pihaani.


Eilisen illan kruunasi vielä postista hakemani paketti: Johanna  Vireahon ja Hanna Marttisen TAIMI - kirja, jonka olin voittanut Tuplasti terapiaa blogin Pirjon järjestämästä arvonnasta! Hypistelin kaunista kirjaa onnellisena, ajatellen, kuinka onnekas olenkaan lähiaikoina ollut, saanut viettää kaksi miellyttävää iltaa asiantuntevassa seurassa ja vielä tuo kirja minulle, amatöörille taimikasvattajalle, joka tekee kaiken yrityksen ja erehdyksen kautta:)

Mukavaa pääsiäisen odotusta! 


22 kommenttia:

 1. Oi, sullon ollu mukavia puutarhaan liittyviä tapahtumia. Aina niistä saa jotaki uusia vinkkiä. Nuata kevätkurjenmiakkoja mäki orotan kukkiviksi. Viälä menöö aikaa, ovat vasta nelisenttisiä piikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, poikkeuksellinen viikko, harvoin tällaisiin pääsee. Kevätkurjenmiekat näyttävät myös lisääntyneen kivasti:)

   Poista
 2. Sinulla on ollut monenlaista kukkaisterapiaa. Kivoja tuollaiset tilaisuudet ja tapahtumat.
  Onnittelut hienosta arpajaisvoitosta. Tyylikäs kirja.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikirja on todella hieno! Kiitos samoin, mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 3. Mukavat tapahtumat! Tuollaisista saa aina jotain uusia ideoita ja käyttökelpoisia ajatuksia omalle pihalle sovellettavaksi. Onnittelut Taimi-kirjan voitosta! Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ideailtoja molemmat! Ajattelin jossain vaiheessa tehdä jutun oman pihani vinkkelistä peilaten noiden taitavien naisten havaintoja.

   Poista
 4. Minä en voi kevätkurjenmiekkoja odottaa kun minulla ei niitä ole , mutta kauniita ovat se pitää sanoa . Onneksi olkoon näin hienosta voitosta. Minullekin olisi samalle kirjalle käyttöä. Tällaisilla luennoilla en ole koskaan ollut ,mutta antoisia ovat varmasti joka minuutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kainus ja tietoa täynnä! Luennot sattuivat hauskasti samalle viikolle, täydensivät toisiaan.

   Poista
 5. Ihania puutarhatapahtumia! Meilläkin aukesivat eilen ensimmäiset kevätkurjenmiekat. Onnea voitosta, varmasti mielenkiintoinen kirja. Iloista pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kaikesta mitä sainoit, olen samaa mieltä! Mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 6. Onpa kivoja puutarhatapahtumia. Kiva tavata muita puutarhaihmisiä. On upea tuo kevätkurjenmiekka. Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, kivoja tapahtuia! Ja kevätkurjenmiekat ovat uusi ihastukseni1

   Poista
 7. Oijoi, olet ollut taas niin aktiivinen, että ihan hengästyttää! Jee nytkö ne lumet on poissa teiltä ja kevätkukat kukkivat, niin ihanaa. Kiva kun voitit kirjan, meni niin oikeaan osoitteeseen eli puutarhahöperölle ihmiselle, onnea onnea! Hienot pelargonilöydöt teit, minäkin kävin kurkkimassa siellä Peltosen puutarhalla messuilla. Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus itseänikin hengästyttää tuo aktiivisuus:) Puutarhakirjat ovat jotakin niin upeaa, niihin voi palata uudestaan ja uudestaan!

   Poista
 8. Kuljeskelin taas täällä pitkin blogi polkuja ja satuin tupsahtamaan tänne sinun blogiisi, varmaan eka kerran. Luin postauksesi ja ajattelin että tätä blogia jään seuraamaan ja liitynpä samalla lukijaksikin.
  Onpa sinulla ollut mahtava viikko, 2 luentoa ja vielä kirja päälle, oletpa ollut onnellinen. Mutta jospa postaat vähän tietoa meillekkin.
  Tuleppas käymään aurinkokujalla kylässä.
  Rauhallista ja iloista pääsiäis aikaa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva, kun tulit, toivotaan, että viihdyt blogissani! Minulla oli tosiaan mukava viikko, tapahtumarikas! Luulen, että olenkin jo lukijasi, mutta tarkistetaan asia!

   Poista
 9. Sielläpäs on ollut kaikkea mielenkiintoista tarjolla!
  Onpas ihanaa kun olet arpajaisvoitosta aidosti onnellinen:) Eipä ollut turha arvonta siis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, onnellinen tosiaan, kaunis ja hyödyllinen kirja!

   Poista