torstai 9. marraskuuta 2017

Merkityksellinen puu -haaste

Pihamaan laidalta kaadettiin suuri pihlaja. Se vei tilaa ja varjosti ja oli pikkuisesta taimesta kasvanut liian suureksi. Pihlaja on kaunis, värikäs puu, niitä on tontilla ja sen reunamilla lisää, niitä on mökkipiha sakeanaan. Mutta pihlaja ei silti ole se minulle merkityksellinen puu, jota tässä Betweeniltä Rikkaruohoelämää -blogista  aikoinaan saamassani haasteessa nyt haen.



Mikä sitten olisi se puu, jolla minulle on muita enemmän tunnearvoa ja merkitystä?

Haasteeseen vastaaminen sopii hyvin näin isänpäivän aikoihin, koska näiden puiden merkityksellisyyden ovat antaneet suvun miehet.


Isäni toi aikoinaan työpaikkansa lähellä kasvavan tammen juurelta terhoja pihapiirin oraville. Hyvien talvipiilojen ansiosta osa tammista iti helpostikin. Isä istutteli näitä tammentaimia mökkipihalle ja kun keskimmäinen lapsistani syntyi, minäkin istutin pienen taimen uudelle pihallemme.


Talviöinä pihalla liikkuvat jänikset onnistuivat syömään uuden pienen tammen silmut. Sitkeä puu jatkoi kasvuaan, seuraavana talvena sama toistui, kun luulin lumen peittävän pikkupuun enkä sitä suojannut.


 Vähitellen runko vahvistui, mutta lehdet olivat pieniä, kuin bonsaipuun lehtiä. Ajatus omalla pihalla kasvavasta bonsaitammesta oli niin houkuttava, että jänisten jätettyä puuni rauhaan aloin itse keväisin saksia oksien kärkiä.

 Tammi ei ole vielä metrinkään korkuinen, mutta on vahva ja sitkeä, täyttää ensi kesänä 26 vuotta. Rakas pieni poika on kasvanut jo aikoja sitten tammen ohi, juhlii tammikuussa 26-vuotispäiviään!


Toinenkin pihamme puista on muuttanut meille pienenä taimena, toisesta mummolasta. Lasteni isovanhempien kotipihalla kasvaa suuri hevoskastanja. Kesällä se on täynnään valkoisia pyramidin muotoisia kukkaterttuja ja syksyisin puun alle sataa valtavia lehtiä sekä piikkisiä hedelmystöjä.


 Voi, miten monta siementä istuttelin, kylmäkäsittelin, mutta en saanut niitä kasvamaan. Kunnes vaari eräänä kesänä antoi pienen taimen, oli löytänyt sen puun juurelta. Sen kummemmin paikkaa miettimättä, istutin puun pihallemme, suojasin jäniksiltä ja kas, taimi alkoikin viihtyä ja kasvaa reippaalla vauhdilla.

  Hevoskastanjalla lienee ikää kymmenisen vuotta ja tänä kesänä se teki ensimmäiset kukkaterttunsa! Oi sitä iloa, kun huomasin oksien kärjissä kasvavan nupun!
 



Kummankin puun kasvua täytyy kuitenkin joka vuosi hillitä; Hevoskastanja ei vaan mahdu kasvamaan sillä vauhdilla, mitä sen jykevät oksat antavat ymmärtää. Muuten se peittää kohta auringon sekä meiltä että naapureilta. Tammi kasvattaa valtavaa juuristoa ja varmasti jo nyt, vaikka bonsaina pysyisikin, ovat sen juuret ulottuneet ties mihin asti. Mutta ei tähän pihaan vaan mahdu täysimittaista tammea, mahdoton ajatus!





Vanhat miehet ja lapsenlapsensa; vaari jo edesmennyt, Isä-pappa sinnikkäästi huolehtii puutarhastaan ja mökkipihastaan, nuorin elämänsä alkupuolella intoa ja tulevaisuuden suunnitelmia täynnä. Puut muistoineen pysykööt pihallani ainakin niin kauan, kuin piha pysyy minulla!

Koska haasteeseen kuuluu jakaa haaste eteenpäin kolmelle blogiystävälle, niin mikäli ette ole vielä vastanneet ja aikaa tai kiinnostusta riittää, niin tässäpä tämä teille:

Tuulikki blogista Kukkia ja koukeroita
Katja blogista Pävänpesän elämää
Pirjo blogista Tuplasti Terapiaa



Hyvää Isänpäivää ja viikonloppua kaikille! 



20 kommenttia:

  1. Ihania ovat nuo hevoskastanjat ja tammet. Kiva idea; bonsaitammi <3 Mukavaa isänpäivää myös teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät ihan jokapaikan puita, mutta kauniita! Hyvää isänpävää teidänkin perheelle!

      Poista
  2. Mukavia puutarinoita. Puut ovat kyllä mahtavia, etenkin itsekasvatetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puun kasvu pienestä siemenestä tai taimesta on ihmeellistä, kasvuvauhti on joskus huimaa, kuten esim. tuossa hevoskastanjassa.

      Poista
  3. Ihana postaus, ovat kyllä kauniita puita kaikki ja kivat tarinat niillä! Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden puiden merkitys on tosiaan ihan oma juttunsa. Hyvää isänpäivää teillekin!

      Poista
  4. Jälleen kerran on todettava, kuinka hienosti haasteet tuovat esille erilaisia ja mielenkiintoisia tarinoita ja näkökulmia. Niin on tehnyt tämäkin puuhaaste, joka on herättänyt monissa kauniita ja välillä aika liikuttaviakin muistoja.
    Kirjoitit niin kauniisti tammesta ja hevoskastanjasta. Toivottavasti kumpikin puu kasvattaa juurensa syvälle maan uumeniin - ehkä Kiinaan saakka - jotta niillä olisi tilaa pihallasi vaikka sitten bonsainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle haasteesta, kun en ehtinyt siihen aiemmin vastaamaan, tuli isänpäivä sopivasti avuksi:)

      Poista
  5. Hieno tarinat puilla. Kiitos haasteesta, vastaan siihen ihan varmasti mutta en taida pystyä valitsemana vain yhtä puuta.
    Tuosta bonsai-tammesta voisit tehdä ihan oman jutun, se on mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että valinta on vaikeaa, olisin itsekin voinut luetella lukuisan määrän kauniita ja kiehtovia puita. Puut ovat itsessään jo merkityksellisiä elämälle ja luonnolle. Hmm, ei hullumpi idea tuo bonsai-postaus, kiitti vinkistä:)

      Poista
  6. Hienoja muistoja merkityksellisistä puista :)

    VastaaPoista
  7. Ihanat tarinat puilla ja kauniisti kirjoitettu! Hyvää uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  8. Kiitos, Tiiu, samoin sinulle hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Hei Sirkku, aikaisemminkin olen lueskellut postauksiasi ja nyt liityin lukijaksi. Tarinat puista ja niiden alkuvaiheista ovat herkkiä. Hevoskastanjasi on komea syysvärissään ja kukkii! Meidän hevoskastanja ei ole vielä ehtinyt kukkaan ja syysvärikin oli tänä vuonna ankean ruskea. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pirkko, kiva, kun liityit lukijaksi! Hevoskastanja on uljas puu, tarvitsee vain paljon tilaa ympärilleen. Minä epäilen, että omani joutuu ajanmittaan vasatuuleen muun ympäristön kanssa. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  10. Nämä puihin liittyvät ja niistä kerrotut tarinat ja kuvat ovat tosi kivaa ja mielenkiintoista luettavaa ja tämä haaste on siltä osin erittäin onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puista lienee jokaisella meistä oma mielipiteensä ja kun joku tulee merkitykselliseksi, voi sen takana olla mitä ihmeellisempiä tapahtumia.
      Olen kanssasi samaa mieltä onnistuneesta haasteesta!

      Poista