tiistai 6. kesäkuuta 2017

Puutarhahuone sai arvoisensa puun

Suuri haaveeni on toteutunut, puutarha on saanut uuden huoneen! Toki huone on Rakkaan miehen pihassa, mutta tästä olen hänelle korvaan kuiskinut ja höpöttänyt aika monta vuotta! Se siis todella lähti liikkeelle haaveesta! Nyt siitä ilosta vain toistaiseksi fiilistellään, tulevaisuus näyttää, mikä huoneen lopullinen käyttötarkoitus tulee olemaan.


Pohja huoneelle valettiin jo syksyllä,samoin sokkeli muurattiin harkoista odottamaan kevättä. Nyt on seinät pystyssä, valokate paikoillaan,kuten myös ovet ja ikkunat.
 Ulkoseinät saavat lähipäivinä maalin pintaan,  samoin laudat ikkunoiden ja oven puitteista vielä puuttuvat..


Sisälle mies nikkaroi telineen, johon kasveja varten hankitut laastipaljut upotetaan. Talveksi sen ehkä voisi peittää ja käyttää penkkinä tai pöytätasona. 
  
Tomaatit näyttävät surkeilta, ovat niin kovin kauan joutuneet olemaan sisätiloissa, ja osa taimista jää kasvamaan toiselle pihalle kasvatushyllykön suojiin. Siitä kirjotin muutama postaus taaksepäin, pääset siihen tästä. 

 

  Vasempan nurkkaan jätimme aukon lattiaan. Siihen olisi tarkoitus istuttaa viiniköynnös. Tuosta toivoisin vinkkejä teiltä lukijoilta, mahtaako menestyä tällaisessa puutarhahuoneessa ja miten syvä monttu sille pitäisi kaivaa.. Tuolle puulle on parempi paikka tiedossa...

  
 Päätyikkuna tehtiin avattavaksi, samoin valokatteen ja ikkunoiden välissä on aukot, jotka kylläkin on tarkoitus peittää hyttysverkolla. Mutta niistä ilman pitäsi kiertää. Kuumahan tuolla varmasti kesäaikaan on, tulevaisuus näyttää senkin, pärjäävätkö kasvit siellä tai jaksaako  talonväki nautiskella päiväkahveja huoneen lämmössä, mutta tämähän ei olekaan pelkkä kesähuone!


Ikkunoiden yläpuolelle jäi kiva tila, johon timpuri laittoi laudan, ja niin saatiin hyllyt antamaan lisätilaa. Myös ikkunalaudat on tarkoitus tehdä.


Mökin ikkunat ovat peräisin VR:n puretusta makasiinista. Siistiminen teetti kyllä töitä, monta talvipäivää ja -iltaa mies-kulta entisöi ja puunasi ikkunoita uuteen uskoon.  Mutta se kannatti! 
 

 Ja jotta kaikki olisi täydellistä, niin puutarhahuoneen ovesuuhun, paraatipaikalle istutettiin VR:ltä saatujen ikkunoiden ja Suomen juhlavuoden kunniaksi Rautatienomenapuu!


Rautatieomenapuu on kaunis, riippaoksainen koristeomenapuu. Sen syntyhistoria ulottuu 1800-1900 -lukujen vaihteeseen Hyvinkään VR:n puutarhalle. kaunista, koristeellista puuta alettiin istuttaa asemien puistikoihin. Puu on koristeellinen valkoisine kukkineen, kauniin muotonsa sekä loppukesällä kypsyvien koristeomenoidensa vuoksi. Riina Versoja Vaahteramäeltä -blogista kirjoitti jokin aika sitten kovin seikkaperäisen selvityksen sekä puun historiasta, että sen istuttamisesta, tuohon postaukseen pääset täältä .  


Koskaan ei kannata lakata haaveilemasta, sillä joskus ne todella toteutuvat!

26 kommenttia:

 1. Vau! Kyllä on kaunis kesähuone. Luulen, että kasvit viihtyvät hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minäkin uskon, että me kaikki viihdymme:)

   Poista
 2. Onpa hieno puutarhahuone ! Ja mikä parasta mahtuu kunnon puutarhakalustekin kasvien lisäksi. Tomaatit on täälläkin varsinaisia ohukaisia, mutta eiköhän ne vankistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostilla muutaman kerran uhattu, kannattaisi alkaa vahvistumaan:) Kyllä tuossa huoneessa tosiaan mahtuu oleskelemaankin, uudet kalusteet on etsinnässä...

   Poista
 3. Onpa kaunis huone! Rautatieomenapuut ovat nättejä myös. Mukavaa tiistai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu, sinulle mukavaa loman jatkoa - puutarhatöiden merkeissä!

   Poista
 4. Wau, mikä kämppä! Aivan ihana! Riittävän suuri ja viimmeesenpäälle harkitut yksityyskohorat. Ny naama pikkuuse vihertää.......tai aika palioki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, kiitos kommentista! Kaikenlaisia ihania puutarha-/kasvihuoneita on täälläkin kuolattu haikeana, että olispa itselläkin.. no nyt kelpaa, sen voin sanoa!

   Poista
 5. Tuo on jo paljon enemmän kuin kasvihuone. Niin kaunis rakennus ja huolella tehty!
  Istutin kasvariini Zilgan, mutta se oli seuraavana keväänä siirrettävä ulos, sillä 5 neliön kennokasvariin sei sitten kohta muuta olisi mahtunutkaan. Nyt Zilga elelee puutarhassa avomaalla.
  Tänä keväänä minun tomaattini olivat surkeampia, kuin kertaakaan aiemmin. Nyt ne ovat olleet kolmisen viikkoa kasvarissa ja näyttävät jo ihan normaaleilta tomaateilta. Pituutta ja vahvuutta on kertynyt mukavasti. Ei siis pelkoa sinunkaan tomaattiesi kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between, enemmän kuin kasvihuone, niin miekin uskon! No odotellaan vielä, enne kuin annan tomaateille lähtöpassit.. Zilga on ollut heinäseiväsaidan vieressä jo muutaman vuoden, mutta ei oikein jaksa komistua, joko siirrän sen tuonne huneen lämpöön, tai sitten ostan uuden toisen lajikkeen..

   Poista
 6. Voi siitä tuli todella kaunis! Kesä- ja kasvihuoneesi on siis niin ihana.... Ja puu tuohon edustalle on täydellinen. Olen niin iloinen, että unelmasi toteutui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, SamettiH, se tuntuu aina vaan ihanammalta, kun luen näitä kommentteja!

   Poista
 7. Kiitos postauksen linkityksestä! <3
  Kasvihuoneesi on aivan ihastuttava! Nuo laastipaljukehikot ovat loistava keksintö ja tekevät pisteen iin päälle.
  Ihanaa, että haaveesi toteutui! <3 Haaveilla tosiaan kannattaa, ne toteutuvat yllättävän usein. Terveisin, toinen kasvarihaaveen toteutuksesta onnellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Taitava mies tuntuu olevan myös taitava suunnittelija! Tuota Rautatienomenapuuta olen aina ihaillut ja suunnitellut joskus sen hankkivani, mutta vasta sinun blogisi sai minut tajuamaan, että nythän se sopii kuin nenä päähän tuohon mökin edustalle. Ei kun uusiin haaveisiin:) Kiva, kun tulit lukijaksi!

   Poista
 8. Onpa todella kaunis kasvihuone. Tahtooooooo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila, ei kun siitä vaan haaveilemaan, saattaapi jonain päivänä toteutua:)

   Poista
 9. Aivan ihana ja valoisa kesähuone!!
  Haaveilu kannattaa aina! Ja kun oikein uskoo, se toteutuu! :)
  Kauniita hetkiä teille sinne uuteen kesähuoneeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna, sitä on ihana sisustaa, suunnitella ja nautiskella..!

   Poista
 10. Upea kesähuone. Koskaan ei kannata hylätä haaveilua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja, tosiaan, mahdottomaltakin kuullostava haave saattaa olla joku päivä totisinta totta!

   Poista
 11. Ihanan vaalea kesähuone! Sillä on varmasti monenlaista käyttötarkoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minäkin luulen, katsotaan tämä vuosi, niin käytön kohteet alkaa olla selvillä..

   Poista
 12. Todella kaunis ja hienosti toteutettu kasvihuone. Kyllä tuolla kelpaa taimia ja kasveja kasvatella ja muuten vain oleilla. Onnittelut.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko, on aikas taitava tuo rakentaja...

   Poista