tiistai 8. elokuuta 2017

BetoniaskartelujaKaikki ei aina ole elävien kukkasten kanssa tehtävää puutarhanhoitoa, vaan joskus koristellaan pihapiiriä kestävämmilläkin asioilla. Betoniaskartelut ovat saaneet aikaan kokonaisia facebookryhmiä, joten tokihan meilläkin tätä harrastusta on useampia vuosia kokeiltu.Monet käyttävät askarteluihinsa valmisbetonia tai askartelubetonia, meillä materiaali on ollut perussementti ja hiekka +vesi.  Sekoittamiseen on joskus otettu avuksi porakone vispilöineen. Työt kannattaa laittaa kuivumaan varjoon ja jopa kastella välillä, jotta tulevat lujemmiksi.
Rarperinlehdet houkuttelevat betonitöihin näyttävine  lehtiruotoineen.


Monet ovat virkkailleet kauniita pitsiliinoja, mutta liinat ovat päätyneet jostakin syystä kirpputoreille pilkkahintaan myytäviksi. Sieltä toisinaan etsiskelen joko suuria liinoja ruukunsuojiksi tai kynttilälyhdyiksi. Tee löysä betonivelli, kasta liina siihen ja aseta kuivumaan ylösalaisin olevan astian päälle.


.
Kesäisin kiusaavat hyttyset. Mutta myös hyttyskarkoitteeksi tarkoitetut kiemurat kiusaavat, koska usenmiten ne katkeavat poikki kiinnityskohdastaan ja jäävät käyttämättömiksi. Mies keksi rakentaa pultista ja muttereista tukikappaleen, johon hyttyskiemuran voi ruuvata väliin. Ja pohjaksi valettiin betonista frisbeetä muottina käyttäen palamaton alusta, joka ei myöskään lennä taivaan tuuliin. Toimii älyttömän hyvin!!!

Kaikki pätkätkin voi hyödyntää, pysyvät kiinni pultissa olevien muttereiden välissä.


Suurista lehdistä saa rakennettua lintujen juoma-altaita tai pikkuruisia vesiaiheita.  Me olemme ensin kasanneet hiekkaa kummuksi, jonka päälle suuri lehti on asetettu alassuin. Nämä lehtikulhot olemme lisäksi raudoittaneet rakennusvaiheessa, jottei suuri, painava lehti halkea. Ja talveksi käännän kulhot ja astiat ylösalaisin, ettei vesi jäätyessään halkaise astiaa.

Alustana tässä on erikseen askarreltu roihupadan suojus, jossa muottina on ollut muoviastia ja siihen painettu kukkaruukku, joka on aavistuksen suurempi kuin roihupata. Painava suojaruukku ei kaadu tuulessa, eikä pata keventyessään pääse lentämään väärään paikkaan. myös alusta on varmasti palamaton.
 Illat hämärtyvät ja alkaa tunnelmallisten iltojen aika...
Kivaa, kokeilkaapa!


6 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita♥ Ihania nuo pitsiliinat..ja kauniisti tulee kynttilänvalo niistä läpi! Kivoja nuo betonityöt tehdä:) Mukavaa alkanutta elokuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, välillä täytyy hassutella ja kokeilla jotakin uutta,vaikkakin toisten keksimää. Turvallisempia kynttilälyhtyjä ulkokäyttöön.

   Poista
 2. Betonitöitä on tullut tehtyä, mutta tuollainen pitsiliinakulho on vielä tekemättä. Se olisikin kaunis tuikkuineen pimentyvässä kesäillassa. Olin niin ajatellut, etten tänä kesänä ehdi betoniaskarteluja harrastamaan, mutta laitoitpa taas houkutuksen itämään mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo toteuttaa ja hauska lopputulos!

   Poista
 3. Aivan ihania!
  Minä hurahdin betonitöihin viime syksynä ja tein kaikenlaista pari kertaa. Mutta sitten homma vähän niin kuin unohtui. Täytyiskin tehdä yksi taikina vielä kun voi ulkona touhuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Materiaalia löytyy kohtuu helposti ja halvalla tai jopa ilmaiseksi.

   Poista