torstai 6. heinäkuuta 2017

Iloa istuttamassa

Sadepäivän iloksi kävin taimimyymälässä, löytyi kesäkukkia puoleen hintaan ja kärhöjäkin lähti muutama matkaan, ihan kuin ne ehtisivät sen paremmin täyttämään kaaria, kun entisetkään eivät tunnu ylenevän... Mutta oli minulla kyllä ajatuskin, ruusuja haluaisin, lisää, erilaisia.. vaikka viimevuotiset eivät kaikki  enää tänä kesänä nousseet ja vaikka ötökät ja toukat katkovat nuput... silti haluan ruusuntuoksua lisää.

Tertturuusu Sävel
 Hyllyssä kukki houkuttelevasti kaksi vaaleanpunaista kaunotarta, Puistoruusu `Ilo´ ja Tarhakurtturuusu `Sävel´.

Sävel
 Uskoin tietäväni hyvän paikan toiselle... siis kummalle? Tuntomerkkejä lukiessani päätin, että päätypihalle, uuden penkin takareunaan, kurtturuusujen eteen istutan Ilon. 

  Koko tonttimme on paksua savea, joka usein täytyy ensin poistaa ja tehdä uusi sekoitus istutettaville kasveille. Mutta aidanteessa olikin hiekkamaata heti nurmikon pinnan alla! Piti kaivaa syvempään, mutta tuli vain hiekkaa. Tarkemmin paikkaa katsoessani ajattelin, ettei Ilo ehkä erottuisikaan punaisten kurtturuusujen terälehtien edestä. Niinpä siirsin paikkaa metrillä, nyt takana olisi virpiangervojen lehdet, ovat jo päättäneet kukkimisensa, kun Ilo aloittaisi. Taas kaivamaan ja edelleen sitä hiekkamaata, kunnes kolahti -kivi! Olisko isokin, mietin ja kaivoin, vaikuttaa kookkaalta, onko taas vaihdettava paikkaa!? Uteliaisuus voitti, kaivoin kiven esiin - ei vaan kaksi ja molemmat liikkahtivat.

  Noista otan selkävoiton, tässä on `Ilon´ paikka!

Sävel löysi myös sille sointuvan paikan, mutta siitä toisella kertaa.

Tervetuloa uudet lukijat, Sussi ja Minna!

14 kommenttia:

 1. Sävel ja Ilo ovat kumpainenkin ihania ruusuja. Sävel on meillä nyt avaamassa kymmeniä nuppujaan.
  Tykkään kovasti kivistä, joten mielestäni löysit oikean aarteen. Sopivat hienosti ruusun kera näkyville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla myös positiivinen suhde isoihin kiviin, kun lapio kolahtaa, täytyy ensin tutkia, voisiko sen hyödyntää? Aarre minustakin.

   Poista
 2. Kauniit ruusut. Minäkin tykkään ruusuista, mutta ötökät vielä enemmän - valitettavasti. Ihana lantana. Tulee etelän reissut mieleen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötököiden takia miekin niitä olen kartellut, mutta aina kukinnan aikaan tulee voimakas halu saada myös omalle pihalle ruusuntuoksua ja ötökät unohtuvat! Kyproksella minäkin ensimmäisen kerran tutustuin lantanaan ja ihastuin saman tien. Kuumalla terassilla oivallinen kasvi, löysin tuon rungollisen nyt puoleen hintaan, ja iso kesäkukka-astia tarvitsi jotakin korkeampaa.

   Poista
 3. Hyvät hankinnat teit. Toivottavasti kasvavat ja kukkivat hyvin. :)

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti ilo tykkää uudesta paikasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä. On kyllä pohjoisen puolella, mutta takana suojaavat tuijat, angervot ja kurttulehtiruusut. Ja koska edessä oleva penkki on uusi, ei siinä vielä oikein kasva muita suojaavia, mutta toivotaan, että ensimmäinen talvi on leuto ja lumi antaa suojaa.

   Poista
 5. Kivet ja ruusut sopii hyvin yhteen, sait molempia :)

  VastaaPoista
 6. Molemmat on ihania. Ilo on miulla kasvanu 3m korkiiks ja tekköö maltillisesti juurivesoja, erikoisen hieno lohenpunanen väri. Toivotaan menestystä siun ruusuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Voipi olla, että taakse jäävät virpiangervot eivät sieltä myöhemmin näykään, jos noin suureksi innostuu kasvamaan.

   Poista
 7. Onpa löytö löytää savimaastaan hiekkaa. Vau. Hyppisin riemusta, jos tuollaisen paikan löytäisin tältä tontilta.

  Hyvät hankinnat teit. Minäkin kävin ruusualennusostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus niin väsyttää tuo istuttaminen, kun tietää, mikä homma on saada maasta kasville sopivaa. Savi on hyvä veden pidättäjä, mutta ei tämän pihan saven läpi kasva muu kuin sammal, jos et ensin sitä muokkaa. Toivottavasti teit hyviä ostoksia:)

   Poista