lauantai 22. huhtikuuta 2017

Sekalainen seurakunta


Tänään meilläpäin on ollut ihan mainio pihapuuhailupäivä. Haravointia ja siistimistä linnunlaulua kuunnellen. Mutta väriä pihamaalta löytyy vieläkin vain pikkuriikkisen verran.

Sisällä väritys on vieläkin pelkistetympää - vihreä valtaa alaa.Taimipöydällä asustelee sen seitsemää sorttia, hitaasti lämpenevää, korkealle kurkottavaa, varresta venyvää, ujoa, sekä rohkeaa kasvajaa. 


Jo tammikuussa aloittelin ensimmäisten kylvöjen kanssa, silloin multaan pääsivät mm. ritarinkannuksen siemenet, omista kasveista otetut. Itivät tosi nopeasti, mutta sitten alkoivat jurottaa paikoillaan. Suurin osa on selvinnyt tähän astisesta elämästään, ja nyt alkaa olla merkkejä todellisesta kasvusta:)

Ahkeraliisat, nuo jokavuotiset kesäkukat lähtivät myös hyvään kasvuun, mutta eihän niistä vielä kukkalaatikon kaunottariksi ole. Silti niihin luotan, kukkivat kyllä ennen halloja:)Samettiruusuista olisin halunnut kermanvalkoisia isosamettiruusuja, mutta usean epäonnistuneen kylvön jälkeen en ole enää varma, minkä värisiä ja kokoisia on hengissä.. ei haittaa, kaikki kelpaavat:)Omista punapäivänhatuista kasvoi muutama taimi, edellisetkin on siemenestä kasvatettuja, joten kyllä ne ajastaan kasvavat...


Tomaatteja olisi ollut ihan tarpeeksi, mutta kokeilunhalu iski, viipaloin kaupan pienen kirsikkatomaatin ja laitoin siemenet multaan, taisivat itää jok`ikinen, mihin mie jouvun niijen kanssa!!Paprikoita kylvin maltillisesti, ja maltillisesti kasvoikin kokonaista yksi - no meillä ei paprika ole ihan suosikkivihannes, joten olkoon, kukkiahan minä pääasiassa kasvattelenkin:)

Kosmoskukkia oli kolmea eri väriä, niiden selviytymistarina jää muutaman varaan, ja kesällä jännitän, minkä värisiä sieltä aukeaa... Kylvän kyllä varmaan lisää suoraan maahan...Verbascumeja, tulikukkia haluan kiihkeästi! Kahdesta eri pussista on tehty kylvöt, molemmista on tulossa taimia, kiva, siitä olen iloinen!Jaloakileijojakin tulee hissukseen muutamia.. en kovin montaa kylvänytkään, riittäköön tällä erää.

Sinivaleunikkojen kanssa taisin epäonnistua täysin. Iloitsin yhden pikkuruisen piipon vuoksi pitkään, mutta ostettuani viimeisen taimen puutarhamessuilta eräältä taimistolta, totesin, että ehkä kasvattelenkin ihan jotain muuta kuin sinivaleunikkoa, ei näytä samalta taimelta:(

Latva-artisokat itivät nopeasti, sirkkalehdet olivat suuret ja tanakat, kunnes alkoi nopea nuutuminen, yksi toisensa jälkeen kuoli. Koska edessäpäin oli vielä monta taimikylvöä, jätin leikin niiden kanssa sikseen:(

Muitakin epäonnistumisia on tullut vastaan, jopa niin, että koko siemenpussillinen on jäänyt itämättä tai pienenpienet taimet ovat kokeneet joukkokuoleman. Harmittaa, mutta aina ei voi onnistua. Syitä voi arvailla, mutta ei kannata jäädä liiaksi suremaan. Ostetaan kaupasta valmiit taimet, tai yritetään ensi vuonna uudestaan:)


Takaisin pihalle, hurjia pilviä taivaalla, sataakohan sittenkin kohta räntää? Talvisen kaunis punatulkkuparvi on piipahtanut pihapiiriin, kiva, siinä ainakin on väriä maisemaan:)


Odotellaan ja uskotaan, että lämpö lähenee hellimään meitä pian!

16 kommenttia:

 1. Sulla onkin melkoinen määrä taimia kasvamassa, mulla lähinnä tomaatteja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä noissa kuvissa vielä näy läheskään kaikkia:)

   Poista
 2. Kauniin oranssit krookukset ja hyviä kuvia punatulkusta! Siellähän näyttää kaikki kasvavan oikein hyvin :)
  Lämpöaaltoa odotellessa! :)

  VastaaPoista
 3. Paljon taimia sinulla. Kosmoskukan siemeniä pitää muistaa hankkia ja kylvää suoraan. Esikasvatustila alkaa olla aika tiukilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, taimet ovat vyöryneet jo olohuoneeseen, ei oikein miellytä silmää.

   Poista
 4. Hyvän näköisiähän nuo sinut taimesi ovat. Minulla on ollut harvinaisen surkea taimikevät. Hyvin itivät, mutta sitten on moni nuutunut ja kuollut. Samettikukka Vanilla on aina onnistunut hyvin, vaan hyvä, jos yhtäkään saan tänä vuonna elossa ulos saakka. Olisiko vika mullassa vai muijassa. En tiedä, mutta harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se harmi tulee pintaan, kun eivät idä, tai nuupahtelevat heti alkumetreille. Viime vuonna oli minullakin erittäin huono samettikukkien kasvuunlähtö.

   Poista
 5. Komeita taimia ja paljon! Ihanat lintukuvat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Hienosti ovat lähteneet kasvuun. Ihania punatulkkuja. Harmi, että meillä ei niitä juurikaan koskaan näe. Täällä on vielä lunta maassa, joten minkäänlaista kukintaa ei ole näkyvissä vielä. Mukavaa sunnuntaita tv Liisa

  VastaaPoista
 7. Punatulkkuja ei tahdo nähdä koskaan talvella, mutta viime keväänäkin olivat useamman kerran pihapuissa. Kyllä meillä vielä kukkaset kukkivat, ootellaan rauhassa..

  VastaaPoista
 8. Hienoja taimia! Minullakin oli ongelmia mintun esikasvatuksen kanssa ja tyydyn todennäköisesti ostamaan valmiit taimet. Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
 9. Eipä niissä valmiissa taimissa ole mitään vikaa, jää vain pois se utelias kasvun odotus:) Mukavaa alkuviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 10. No voi helkkari miten komeita taimia. Minä en ole yhtä hyvä. En kertakaikkiaan onnistu siemenkylvöistä eteenpäin. Mutta kiva katsella toisten onnistumisia vihreällä naamalla. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vaan, mutta rehellisyyden nimissä kerron, että vain parhaat kelpuutettiin kuviin:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista