lauantai 1. helmikuuta 2020

Minä puutarhurina -haaste





Sain sekä Betweeniltä Rikkaruohoelämää -blogista että Kruunuvuokolta Puutarhan lumo -blogista haasteen kertoa, minkälainen puutarhuri oikein olen. Alunperin haasteen on laittanut liikkeelle Kivisen Vilma. Kuvien kera siis pohtimaan omaa puutarhasuhdetta. Heti alkuun varoituksen sana: tämä on piiitkä postaus



Ilman historiaa ei ole nykypäivää. Olen saanut palavan intohimon puutarhaharrastukseeni ja luontosuhteeseeni omilta vanhemmiltani ja isovanhemmiltani. Lapsuudessa asuimme isovanhempieni naapurissa ja mummolan piha oli ihanan lähellä! Mammani oli mahtava puutarhaihminen; hänen pihapiirissään oli suuri kasvimaa, omena- ja viinimarjatarha, vadelmia, mansikoita ja tietenkin kukkia! Äitini kertoi minun tutustuneen ensimmäisinä kesinäni kasvillisuuteen nostamalla ylös mamman istuttamat orvokit, koska "halusin katsoa niiden juuria" ja Sarah Bernhardt -pionien kukkapilvet silppusin ympärilleni istuen onnellisena vaaleanpunaisen terälehtimaton keskellä! Nukevaunujen taskussa oli aina kuivuneita kukkia.

 

 Mammalla oli myös suuri lasiveranta, jossa kasvoi lukematon määrä pelargonioita ja mamman taimikasvatus oli koukuttavaa! Sieltä opin sanan "kouliminen":).
Kasvimaahan sain myös vahvasti tuntumaa lapsena, olinhan mukana sekä kylvämässä että kitkemässä!



Vanhempieni kanssa kuljin marjamatkoilla ja metsä on edelleen minulle tärkeä ja rakas. Äiti opetti tunnistamaan ja nimeämään luonnonkasveja. Ja vielä yksi merkittävä muisto: elämäni ensimmäisen kerran kävimme äidin kanssa taimitarhalta ostamassa petunioita kesäkukiksi ja pääsin sisälle kasvihuoneeseen, tuoksu ja kukkasten määrä - olin täysin myyty!




Ei sellaista retkeä, etten tullut kotiin pientareilta poimittujen kukkien kanssa. Ensimmäinen kesätyöni olikin myydä kukkakaupalle kieloja. Harmi vaan, että vanhoina filmirulla-aikoina  kukkajutuista ei ole kukaan ottanut kuvia. Puutarha-ala kiinnosti ja haaveilin ammatikseni kukkakauppiasta, mutta kesätyö mansikkapelloilla puhkaisi heinäallergian ja edessä olivat alanvaihtosuunnitelmat.
 Kun aikoinaan muutimme nykyiseen kotiini, alkoi metsäinen tontti vähitellen muuttua puutarhaksi.


Lasten ollessa pieniä pihalle kuuluivat keinut, hiekkalaatikot ja pelikenttä. Silloin kukkien kasvatus oli pienimuotoista äidin harrastusta. Kun sitten lapset kasvoivat pois pihaleikeistä, alkoi todellinen kukkapenkkien valtakausi! Kun erosimme, jäimme lasten kanssa tuttuun pihapiiriin. Puutarhasta oli jo aiemmin alkanut tulla eräänlainen terapiapaikka; sinne oli hyvä mennä; kun upotti sormensa multaan, käänsi lapiolla paksua savimaata, kärräsi kottikärryllä uutta multaa ja näki uusien kasvien kukoistavan, sai itse voimaa ja elämäniloa. Ja äiti löytyi aina, ei sen kauempaa kuin puutarhasta:)


Edelleen puutarhanhoito jatkuu samalla pihalla. Sitten tapasin ihanan miehen, jolla olikin jo oma puutarha ja lasiveranta! Hulluutta tai ei, mutta jo toistakymmentä vuotta olemme rakentaneet kahta pihapiiriä, suunnitellen ja toteuttaen yhdessä pieniä ja vähän suurempiakin haaveita.


Puutarhani on kukkapuutarha, hyötykasvit tulevat toissijaisina. Hedelmäpuita toki löytyy molemmilta pihoilta. Haluaisin pihojemme olevan sellaisia, ettei kaikki aukea yhdellä silmäyksellä. Mutta pieni pihapiiri tekee omat rajoituksensa. Jo nyt silmääni häiritsee liiallinen levottomuus, kun rehevyys ei synny suurista puista, vaan tolkuttomasta kukkamaasta.


Olen joskus ristiriidassa itseni kanssa: Haaveilen rehevästä, rönsyilevästä Cottage gardenista, jossa olisi periaate "antaa kaikkien kukkien kukkia vaan!" Mutta silti pidän siististä pihapiiristä, kantatuista kukkapenkeistä, leikatusta ja haravoidusta nurmikosta. Katkon syksyllä perennanvarret ja nypin jatkuvasti kukkapenkkeihin ilmestyneitä rikkaruohoja. Tavarat kannan(lähes) aina paikoilleen, varasto voi ajoittain näyttää sotkuiselta, mutta pihalla ei loju työkaluja. 



Molemmat pihamme ovat raskasta savimaata, jota on kevennettävä, jos siihen aikoo jotakin saada kasvamaan. Multakuormia olen kärrännyt satoja  ja joskus keho tekee tenän. Kun iskee plantaarifaskiitti tai tenniskyynärpää, tekee mieli jättää koko homma! Mutta heti kun olo kohenee, vie askel kohti puutarhaa.


Kustannukset puutarhaharrastukselleni ovat melko maltilliset, kasveja ostan, suosin alennusmyyntejä syksyisin, kasvatan itse taimia siemenistä ja jaan perennoja, jotta saan lisättyä rehvyyttä. Kovin paljon en lähde kokeilemaan ennalta arkojen kasvien kanssa, vaikka mieli tekisi. Kivetykset ovat omalla pihallani surkein osa, koska en enää halua satsata siihen kohtuuttomasti. Kun lapset ovat jo maailmalla, on pakko miettiä tulevaisuutta järjen ja myös jaksamisen kannalta.


 Tällä hetkellä olen innostunut kärhöistä. Myös ruusuja on puutarhoihimme ilmestynyt lisää. Daalioista pidän ja onnekseni meiltä löytyy hyvä kellari, johon voin syksyisin kiikuttaa daalianjuurakot ja monet muut talvehtivat kasvit. Siinäkin säästää kustannuksissa.




 Blogimaailma on tuonut puutarhaharrastukseeni aivan uuden ulottuvuuden. Kun aikoinaan tyttären rohkaisemana lähdin tähän blogitouhuun, en uskonut minkälaisen tietomäärän ja ilon se tuottaakaan! Toisten blogeja ja kommentteja lukiessani olen oppinut valtavasti kasveista ja niiden kasvattamisesta ja rohkaistunut myös itse kokeilemaan aivan uusia lajikkeita. Täältä on löytynyt ihania ihmisiä blogien takaa - kuin vanhoja tuttuja, vaikka ei ole koskaan tavattu.


Valokuvaus on ollut jo aiemmin haaveenani, nyt olen opetellut siitäkin saamaan enemmän irti kuvaamalla puutarhaani eri vuodenaikoina. Pienet yksityiskohdat ja koristeet puutarhassa ovat myös minun juttuni. Ideoin ja jos en itse osaa toteuttaa, on apunani taitava mies. Puutarha-/kasvihuoneestamme olen tehnyt monta postausta ja se onkin puutarhaharrastuksemme Helmi!


        Kiitos tästä haasteesta Between ja Kruunuvuokko! 
En ole juurikaan ehtinyt viime aikoina blogeja seuraamaan, niin en tiedä, kuka tämän haasteen on jo saanut. Siispä  en tällä kertaa haasta erikseen ketään. Toki voit tästä haasteen napata, jos siltä tuntuu.
                      
                

Haasteen säännöt: 

Voit kirjoittaa itsestäsi puutarhurina vapaasti oman mielesi mukaan tuoden esiin niitä asioita, jotka kuvaavat sinua ja harrastustasi. Mainitse, keneltä olet saanut haasteen ja että sen on laittanut alulle Kivisen Vilma. Laita haastepostauksesi linkki Kivisen Vilman haastetta koskevan postauksen kommenttiosioon. Hän (Kivisen Vilma) kokoaa niistä aikanaan oman blogikirjoituksen.

34 kommenttia:

  1. Tolkuton kukkamaa. :) Sehän on juuri hienoa, että sinulla on tolkuton kukkamaa. Toki ymmärrän, että aina ajoittain voi haluta muutosta.
    Ihania kuvia sinulla on tässä postauksessa. Olet todellakin ahkera puutarhuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman kukkasia on mahdotonta ajtella omaa elämääni. Toisaalta nämä talviajat ovat hengähdystaukoja täyteläisten kesien vastapainoksi.

      Poista
  2. Kiva oli lukea sinun kasvusta ja vaiheista puutarhuriksi. Vai että kaksi puutarhaa, siinä riittää puuhaa mukavasti. Minulla on aivan sama kokemus puutarhablogeista :). Paljon kaunista löytyy puutarhastasi, näkee, että olet sitä rakkaudella rakentanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi puutarhat ovat erilaisia, into niissä puuhaamiseen säilyy kun välillä vaihtaa maisemaa:)

      Poista
  3. Aivan ihana postaus, eikä todellakaan liian pitkä. Olet melkeinpä syntynyt puutarhaan. Nauratti kuvaus sinusta tutkimassa orvokkien juuria ja istumassa pionien terälehtien keskellä. Ihme olisi, jos tuollaisella taustalla eivät kasvit kiinnostaisi. Tai sitten kyseessä olisi puutarhan yliannostus. Harmi, että altistuminen esti ammatin kasvien parissa, mutta onneksi olet kuitenkin saanut ympärillesi vehreyttä ja kauneutta - peräti tuplana.
    Kuvasit hyvin tuon ristiriidan, joka syntyy, kun ihminen on järjestelmällinen ja kaipaa ympärilleen siisteyttä ja tyylikkyyttä, mutta kuitenkin rakastaa kaikkia kukkia, joiden tulee saada rehottaa ympärillä. Tunnistan saman itsessäni, mutta en osannut sitä kuvata omassa postauksessani. Näin taas opin täältä puutarhablogien maailmasta, kuten monta kertaa ennenkin.
    Kiitos tästä postauksesta, jonka kera on mukava aloittaa helmikuu ja viikonloppu. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between, sanoistasi! uskon tosiaan vahvasti, että olen syntynyt kukkien rakkaus sydämessä, elokuun alussa, syntymäpäiväni aikoihin on yleensä kukkarunsauskin parhaimmillaan:) Vaikka aika on toisinaan kortilla, tuottavat sekä puutarha- että blogiharrastus iloa arkeen! Mukavaa viikonloppua, ja tosiaan, helmikuuta!

      Poista
  4. Kiitos haasteeseen osallistumisesta! Vai kaksi puutarhaa! Et ilmeisesti siitä toisesta postaa? Vai oliko sinulla joku mökkipostaus välillä vai sekoitanko johonkin toiseen? Sinä olet todella lapsuudesta saanut kipinän puutarhailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän postauksen kuvat olivat kaikki ikiomasta puutarhastani, paitsi puutarhahuone, se juuri on rakennettu miehen vanhaan pihapiiriin. Sieltä myös on kuva lasiverannalla kukkivista pelargoneista. On minulla mökkipihakin ja sieltäkin löytyy muutama kukkamaa:)

      Poista
  5. Sinäkin sait puutarhakärpäsen pureman lapsena! Siitä syntyy kyllä kestovaikutus eikä sinunkaan puutarhassasi näy laantumisen oireita. Tavoittelit kukkapuutarhaa ja sellainen se on. Puutarhasi on monipuolinen ja satumainen kukkarunsaus, jossa täyteläiset ja kevyet kasvit täydentävät toisiaan. Erityisesti muistan ihailleeni muhkeita daalioitasi.
    On haastavaa osallistua kahden puutarhan hoitoon, mutta toisaalta saat varmaan apua omassasi. Ideatkin jalostuvat yhdessä pohtimalla.
    Taitavasti kuvatut näkymät ovat vielä nautinto kaiken päälle. Hyvää jatkoa kukkien ja haaveiden puutarhaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähdin vielä miettimään lapsuuttani ja oivalsin, että syntymäpäiviä vietetään elokuussa, kun kukkaloisto puutarhassa on parhaimmillaan. Äitini toinen nimi on Orvokki, ehkäpä hänenkin äitinsä on aikoinaan pitänyt puutarhanhoidosta:) Monta ideaa kypsyy yhdessä miettien, samoin molemmat auttavat toista omilla taidoillaan - minulle jäävät kasvit!

      Poista
  6. Voi että, kuinka ihana puutarhasi onkaan!
    Ja nuo pelargoniat ikkunalla vievät sydämen!! <3
    Kivoja puutarha-haasteita onkin nyt liikkeellä blogeissa.
    Terveisiä täältä kukkivien mantelipuiden keskeltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna. Talviaikaa on mukava viettää vaikka vastaillen haasteisiin. Teillä kevät onkin jo parhaimmillaan kukkivien mantelipuiden katveessa.

      Poista
  7. Ei yhtään liian pitkä ollut tämä postaus ja kauniit kuvat vielä höysteenä. Luen mielelläni tällaisia tekstipainotteisia postauksia, sillä niistä oppii aina niin paljon ihmisistä. Jostain syystä voin hyvin elävästi kuvitella mielessäni orvokin juuria tutkivan tai pionin terälehtien keskellä onnellisena istuvan taaperon. Sinulla on paljon ihania kukka- ja puutarhamuistoja. Kaksi puutarhaa tulee varmasti tarpeeseen, sillä eihän yksi pieni piha millään voi riittää vannoutuneelle puutarhahullulle :D Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että tekstistä saa enemmän tietoa ja tulee kirjoittajakin paremmin tutuksi. Ihanaa, kun sanot noin, ettei yksi piha puutarhahullulle riitä,tuo on niin totta!:D

      Poista
  8. Mukavaa luettavaa ja uutta minulle että sinulla on tavallaan kaksi pihaa ja puutarhaa kuten meilläkin. Siinä on kiva sitten teillä toteuttaa yhdessä näitä molempia. Olenkin tähän haasteeseen jo vastannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan olen kahdesta puutarhasta maininnut, mutta yleensä teen postauksen jommasta kummasta, ja siksi ei aina tule erikseen kerrattua, kummasta pihasta on kyse. Näin meillä molemmilla pysyy into ja mielenkiinto, kun välillä vaihtaa maisemaa:)

      Poista
  9. Ihana postaus ja kauniit kuvat! Tuo lasiverantakuva on niin tunnelmallinen. Tulee lapsuusmuistoja mieleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan olekin sellainen lapsuuden tunnelma - vaikka onkn ihan tätä päivää:)

      Poista
  10. On kyllä puutarhasi kaunis, mutta onhan siinä työtäkin. Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä työtä riittää välillä liiaksikin asti. Mutta nopeasti haasteet myös unohtuvat, kun uusia kasveja ilmaantuu ja ympärillä kukkii kauneutta.

      Poista
  11. Pelakuut ikkunalla ovat sykähdyttävä näky. Kiva, kun jaoit tarinasi, oli mielenkiintoista lukea. Sinulla on useampi puutarha, joita hoitaa ja rakastaa. Tavallaan niin on minullakin, toinen puutarha on parvekkeella ja toinen mökillä. Kasvien kanssa puuhaamisessa se onkin niin hienoa, että sitä voi tehdä melkeinpä missä vain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niiden puutarhojen lukumäärä ole se haaste, enemmänkin ongelmia tulee, kun helle uhkaa ja pitäisi olla kastelemassa molemmiissa, tai jotakin muuta, mikä tapahtuu yhtäaikaa. Mutta toisaalta työn määrä on pitkälti oma valinta.

      Poista
  12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Olipa ihana postaus. Rakkaus puutarhaan ja kasveihin jo heti lapsesta saakka, tuli selvästi esiin kirjoituksestasi. Nostan myös hattua, että jaksat vaalia kahta puutarhaa. Itsellä kun yhdessäkin tuntuu olevan tekemistä.
    Mukavaa viikon jatkoa ja kiitos vastauksestasi haasteeseen. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunuvuokko! Onhan kahdessa toki puuhaa, eivätkä ne todellakaan ole aina priimakunnossa:) Mutta kukapa muu noihin puuhiin pakottaa kuin puutarhuri itse, joten niin kauan mennään kun jaksetaan ja on mukavaa:)

      Poista
  14. Sinulla on aivan ihania lapsuusmuistoja puutarhasta ja kukista. Rakkaus puutarhaan on selvästikin syntynyt jo varhain ja on ihanaa, että se on säilynyt läpi elämän. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se puutarharakkaus on ollut minulle voimavara elämässäni, ihana harrastus jonka toteuttaminen tuo sekä fyysistä että henkistä hyvää.

      Poista
  15. Ihanat kuvat. Töitä piisaa kahares puutarhas, mutta iloki o kaksinkertaane :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan noita hommia, mutta mieluusti ainakin vielä niitä teen!

      Poista
  16. luin mielenkiinnolla lapsuusmuistojasi, voin samaistua niihin helposti. kiinnitin huomiota kuvan valintaasi kerrottuasi ensiksi ammatinvalinta suunnitelmiesi kariutumisesta. en tiedä miten tietoinen kuvan valintasi oli, minulle kaunis särkynytsydän osoitti, miten löysit uuden sisällön muuttuneiden suunnitelmien tilalle...
    ei kyl ollut yhtään liian pitkä postaus, kävin heti tutustumassa myös puutarhahuoneeseesi, kerrassaan viehättävä:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentistasi. Kyllä tuo särkynyt sydän valikoitui juuri tuohon kohtaan tietoisesti. Tervetuloa myös lukijaksi!

      Poista
  17. Did you know there's a 12 word sentence you can say to your partner... that will trigger intense emotions of love and instinctual attraction to you buried inside his heart?

    Because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's instinct to love, look after and look after you with all his heart...

    12 Words Who Fuel A Man's Love Impulse

    This instinct is so built-in to a man's genetics that it will make him work better than ever before to take care of you.

    As a matter of fact, triggering this powerful instinct is absolutely mandatory to getting the best ever relationship with your man that the second you send your man one of the "Secret Signals"...

    ...You will instantly find him expose his mind and soul for you in such a way he never expressed before and he will recognize you as the only woman in the world who has ever truly understood him.

    VastaaPoista