maanantai 24. helmikuuta 2020

Pikkuisen pelottaa!


 

On luvattu pakkasia - ja ehkäpä luntakin! Mikäs siinä, onhan helmikuu. Vaan luontopa ei enää olekaan helmikuussa, vaan jossain huhtikuun tunnelmissa! Joka puolelta työntyy uusia alkuja, niin sipulikukista kuin perennoistakin - ei saa vielä nousta! Uhkahan ei ole pelkästään pakkanen, vaan pihamaalla juoksentelee jäniksiä, joille tuoreet herkut maistuvat erityisen hyvin.


Jo syksyllä kasvatti sormustinkukka komeat lehtiruusukkeet. Eivät nekään aivan mahdottomia pakkasia kestä.



Akiljeija ei onneksi ole kovin arka pakkaselle.
Pihakierroksen jälkeen olinkin levitellyt kaikki kukkapenkit täyteen syksyllä kaadetusta kuusesta jääneitä havuja, jospa niillä suojaisin pikkusipulit ja perennanalut pakkasilta ja jäniksiltä.

Kelloköynnökset itivät tänäkin vuonna hyvin.

Kuva jo muutaman viikon takaa, ennen koulimista

  Mitäpä muuta puutarhuri puuhaa lumettomana talvena? Kylvöthän toki ovat alkaneet, niissä menee muutama tovi, kun ihmettelee taas alkavaa taimikautta.



 




 Eilen hain kellarista loputkin pelakuut ja leikkelin varret lyhyiksi. Muutamat jo aiemmin valoon ja lämpöön päässeet näyttävät jo mukavan vihreiltä.



Puutarhahuoneesta on poistettu viimeisetkin joulun merkit. Kylmäähän siellä vielä on. Mutta kimppu tulppaaneita tuo roppakaupalla keväisemmät fiilikset myös kasvihuoneen koleuteen.



Työkiireet ovat pitäneet minut vahvasti liikkeessä päivisin, iltaisin taas olen suunnannut ryhmäliikuntatunneille. Muutama ylimääräinen kilo on kertynyt ja niistä koetan päästä eroon. Porukassa liikkuminen on aina ollut minun juttuni, kuntosalilla yksin puurtaminen ei ole minun juttuni. Jos olisi kunnon talvi, hiihtelisin mieluusti ulkosalla, mutta nyt täytyy tyytyä lenkkeilyyn.



 

 Ja sitten, kun ei ole muita kiireitä ja harrastuksia, syntyy arkipäivän sukkaa ja lapasta. Minulle kantautuu tuttavan kautta kakkoslaadun lankoja, joten materiaalia riittää. Mutta ongelmaksi koituu kokeilunhalu; aika monelta sukalta puuttu pari, kun ehdin usein aloittaa jo jonkun toisen mallin, ennekuin saan kaksi samanlaista valmiiksi:-D Toisaalta, kun sukat tulevat perheen käyttöön, ei kukaan hoputa :)



Hiihtolomaviikolla on muutama päivä vapaata, katsotaan, mitä käyttöä niille päiville keksinkään. Siemenkylvöjä ainakin!




Mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa!

24 kommenttia:

  1. Minulla on kellarissa paljon vielä ruukkuja ja vähän aikaa saa vielä ollakkin nyt on luvattu tälleviikolle pakkasia ja ajattelin nostaa niitä lasituksen sisälle mökin terassille. Kun itse ei ole kokoajan paikalla antaa vielä olla turvallisesti kellarissa. Minulla on sama vika en haluaisi tehdä aina toista samanlaista sukkaa tai tumppua. Nyt olen yrittänyt kutoa kahta samanlaista yhtä aikaa niin välttyisin tältä. Olen joskus huomaatta käyttänyt langan johonkin muuhun ja sukka on ilman pariaan. 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisivat pelakuut vielä joutaneet olla kellarissa, mutta osa alkoi jo näyttää niin heikolta, että päätin ottaa koko porukan valoon. Minullakin on paraikaa meneillään kaksi samanlaista sukkaa, jotta välttyisin tuolta yhden sukan syndroomalta:)

      Poista
  2. Ihana kasa sukkia ja tumppuja. :) Ja kyllä se hieman hirvittää, kun jossain jo kukkivat narsissit ja kirsikkapuutkin... Kuinkahan tässä käy! Mukavia lomapäiviä ja helmikuun loppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle, kivaa viikkoa! Onneksi meilläpäin ei vielä puiden kukinta ole vaarassa.

      Poista
  3. Siellä näyttää tosiaan ihan huhtikuulle.
    Yllättävän sitkeitä nuo sipulikukat yleensä ovat, vaikka pakkasta tulisikin. Toisaalta tällaisesta talvesta ei ole entuudestaan kokemusta, joten vasta kesällä olemme viisaampia, miten talvesta selvittiin.
    Mahtava määrä sukkia ja lapasia! On siellä kädet olleet ahkerana ja taitokin on hyppysissä.
    Mukavaa hiihtolomaviikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellot kauniin vihreinä ja kukkapenkit alkuja täynnään. Oi jos oltaisiinkin jo huhtikuulla, niin mikä ilo tässä puutarhurilla olisikaan. Voihan tosiaan olla, etteivät ole moksiskaan, vaan jatkavat myöhemmin siitä mihin jäivät. Näyttäisi olevan jopa -10 asteen yöpakkasia tulossa, joten havupeitettä vähintään korville. Sinulla taitaa siellä jo kesätuulet puhaltaa. :)

      Poista
  4. Minäkin uskon sipulikukkien pärjäävän pienillä pakkasilla, mutta jäniksiltä ne eivät ole turvassa. Meidän pihassa vierailee nyt myös pari peuraa lähes joka ilta ja yö, joten hirvittää, mitä ne saavatkaan vielä aikaan.
    Melkoinen pino kauniita sukkia. Minulla on periaate, etten aloita uutta neuletta, jos edellinen on kesken. Eli pari sukalle pitää saada valmiiksi ja mieluummin vielä päättelytkin ennen uutta työtä. Muuten voisin nääntyä yhden sukan -syndrooman alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, nuo peurat ovatkin astetta haastavampia, täällä ei vielä ole peuroja pihoilla näkynyt. Teen vahvoja päätöksiä sukkien ja lapsten kutomisen suhteen, mutta usein se lipsahtaa kokeilujen puolelle. No, eriparimuotikin on olemassa, ehkäpä joku vielä haluaakin noista parittomista itselleen iloisen eriparin :-D Ja aina joku pari valmistuukin:)

      Poista
  5. Ihanasti kaikkia erilaisia sukka- ja lapasmalleja! On kyllä tylsää, kun pitää yhden valmiiksi saatuaan aloittaa toinen samanlainen, siksi en niin mielellään niitä teekään. Tosin täytyyhän villapaidoissa ja -takeissakin tehdä monta samanlaista osaa, mutta se on jotenkin erilaista. Ja pipot, huivit ja semmoiset saa vaan tehdä yhtenä kappaleena, jee :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkas luonne ei oikein jaksa ryhtyä samaan puuhaan, kun olisi muitakin vaihtoehtoja:) Mutta en ole epätoivoinen, varmasti noillekin parit vielä syntyy!

      Poista
  6. Tuo pelargoni talvetus on kyllä taitoa vaativaa - olisi hienoa saada niitä säilymään kuten sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä suuri syy on sopivan viileässä kellarissa, niin luulen. Muutaman kerran olen kastellut ja nyt kun tapeille leikkasin, alkaa sumuttelu. Aurinkoakin on kivasti tarjolla, joten kyllä ne siitä vihertyvät!

      Poista
  7. Sipulikukkien piipot varmaan pärjäävät, vaikka tulisi vielä pakkasia, mutta jänikset saavat varmasti tuhoa aikaiseksi. Havut eivät varmasti ole pahitteeksi. Komeita kelloköynnösen taimia ja nätisti kasvuun lähteneitä pelakuita. Pian ne alkavat puskea kukkanuppujakin kevään iloksi. Mukavaa heilmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havut eivät varmaan lämmitä kymmenessä pakkasasteessa, mutta kun maa jäätyy, ovat tuoreet sipulipiipot varmasti maistuvia. Jospa viikonlopulla saataisiin tännekin hitunen lunta, niin jäisivät piipot piiloon.

      Poista
  8. Upea määrä kauniita neuleita. Mikähän siinä onkin, että ensimmäinen sukka syntyy aina innolla ja vauhdilla, kun taas toisen parin neulominen alkaa usein maistua puulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin samaa ja olenkin yrittänyt tehdä kahta samanlaista pätkissä, joten ei tarvitse aloittaa ihan alusta toisen tekemistä, kun toisen saa valmiiksi. Ehkä se on vain kokeilunhalu ja luovuus, jonka haluaa nähdä valmiina, siihen riittää yksikin - vaikka jääkin tarpeettomaksi. Ei kovin järkevää neulomista:)

      Poista
  9. Tämän postauksen aiheet alkoivat yhdistyä päässäni ja aloin suunnitella, että pakkasella pihasi piipot voisivat lämmitella villasukkien alla. Olisi siinä jäniksilläkin ihmettelemistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hyvä idea, saan parittomille sukille heti käyttöä!:-D

      Poista
  10. Oletpa ollut ahkerana ja neulonut kauniita neuleita :) Ihana tuollainen ystävä, jonka kautta saa lankoja. Hyvin ovat pelakuusi aluillaan. Mun pelakuuni taisivat kuolla talven aikana. Mukavaa helmikuun loppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Langat on hyvä sijoitus, koska säilyvät vuosikausia, vaikka ei olisi kudontainspistä päällä... aina se joskus kuitenkin herää:) Pelargonioista selvisi riittävän moni.

      Poista
  11. kyl pikkuisten piippujen puolesta hieman saa jännittääkkin, ja laittaa vaikka hieman havuja päälle, jos pakkaset kiristyy. täl kolkalla ollut nyt sellaista 4-6- astetta, havut on penkkien suojina, mut mua hirvittää, kun karhunvatukka ja marjapensaat ovat tehneet jo niin muhkeat silmut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä mennyt pakkasviikko on saattanut tehdä tuhojaan, mutta toivotaan, että juurakot ainakin selviävät, kaikki silmut tuskin ovat ehtineet vielä herätä.

      Poista
  12. Kyllä on puutarhalla ihmettelemistä jos vielä talven lumet lykkää!
    Suojausta vaan ja toivotaan parasta.
    Keväistä maaliskuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että talvi oli nyt tässä ja päästään aloittelemaan kevättä. Hyvää maaliskuuta sinullekin, teillä onkin jo lähes kesäiset maisemat!

      Poista