tiistai 25. kesäkuuta 2019

Pionien juhlaa!

 


 Pionihuuma on alkanut! Joka päivä avautuu uusia kukintoja ja niiden katseluun ei väsy! Loppuviikolle on luvattu sateita, tietenkin, kun nämä kaunottaret eivät millään kestäisi saada vettä helmoillensa! 


`Coral Charm´ on yksi ihanimmista, käy jopa kisaa ykkössuosikistani! Olen ostanut näitä viime vuosina muutaman, joten kukkia joudun vielä odottelemaan.


Suomi 100 -penkkiin olen hankkinut vain valkoisia pioneja. `Duchesse de Nemours´kukkii jo usealla kukkavanalla, muut vasta kasvattelevat juurakkoaan. 


Lähes valkoisin kukin ilahduttavat vanhaa kantaa olevat, mummon pihasta aikoinaan siirretyt kaunottaret! Pionien kuningatar `Sarah Bernhardt´, ainakin minusta se on kuningatar, vaikka onkin kuin mansikkajäätelö, kermavaahtoruusuke, pilvenhattara, mikä lie - runsauden huippu!


Katsokaa nyt tätä - ja ihailkaa!
Ehtivätkö kukkia ennen torstain sadesäätä, vai viritänkö aurinkovarjon, sillä eiväthän nämä sateenvarjon alle edes mahdu!

Kiinanpioni ´Dancing Butterfly´
Meni vuosia, ennekuin tajusinkaan, miten valtava määrä erilaisia pionilajikkeita onkaan. Ja kauhistuttavaa oli tajuta, miten valtavasti niitä minulta vielä puuttuukaan! Sen verran arvokkaita kasveja ovat, ettei niitä voi lähteä liikaa hankkimaan. Tarvitsevat myös tilaa kasvaa ja pioni ei edes pidä siirtelystä, joten paikkakin pitää jokaiselle olla katsottuna.


Tämä Itoh pioni ei ole väriltään sitä, mitä kuva näytti, nimikin on taas kadonnut, mutta jotenkin sellainen tunne, että värit ovat liuenneet ja sekoittuneet. Yhden kukan teki, miltä näyttänee sitten, kun kukkia on useampia? Tämä pioni on Sarah Bernhardtin vieressä, joten ei hän ainakaan siinä penkissä tule olemaan katseiden kuningatar!


Pioni on kestävä ja runsas perenna, ei välitä, vaikka maa on halkeillutta, kuivaa savea. Toisaalta pionithan eivät pidä märkyydestä ja eivät odota kastelua kuivinakaan kausina. Ihana kasvi näinä paahteisina kesinä!!


Kaikki väriyhdistelmät eivät  ole aina niin onnistuneita. Tästä tulee mieleen 70-80 -luvun retro, ja iloinenhan se on - mutta tyylikäs? No ei voi sanoa! Toisaalta kasvusto on hyvinvoiva ja runsas, joten enpä taida lähteä siirtelemään. Sitä paitsi, tämä on pihan vanhin kukkapenkki, joten vähän retroa saakin olla:)


Toisella pihallamme, vanhan omenapuun alla on kukkapenkki, johon joku aiempi omistaja on istuttanut vanhaa kantaa olevia pioneja. Ne kukkivat myös upeasti joka kesä kovassa savimaassa, ilman kummempaa hoitoa, lannoituskin saattaa unohtua.


 Puutarhahuoneen polun varressa kukkii ainokaisella kukallaan viime syksynä istutettu `Kellways Glorious´. Ulommaisissa terälehdissä hento häivähdys vaaleanpunaista, oikein kaunis, toivottavasti viihtyy ja alkaa kukkia runsaammin.

Vielä on monta nupunpalleroa avautumatta. Toivon todella sadetta, mutta ei sellaisella voimalla tulevaa, että on helmat kurassa ja pitkin nurmikkoa! Tai sitten meillä on pionihuuma maljakoissa:)

 

Loppuun vielä muisto juhannuksen auringonlaskusta.
Mukavaa, kukkaisaa kesäkuun viimeistä viikkoa kaikille!


38 kommenttia:

 1. Monessa blogissa on nyt tätä pienohehkutusta. Eikä ole ihme, ovathan nuo aivan upeita. Toivottavasti ennustettu rankkasade kiertää sinunkin pihasi kaukaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että nyt tykitetään pioninkukilla:) Minun pihani NIIN tarvitsee vettä, että taidan mieluummin ottaa sen vastaan ja keräilen sitten poikki menneet kukkaset maljakkoon ja varisseet terälehdet kompostiin:)

   Poista
 2. Pionit ovat todella niitä puutarhan prinsessoja ellei kunigattaria. Jotenkin nuo vaaleat värit, jopa valkoiset ovat kiehtovia minun silmääni. Pionit ovat jännittäviä siinäkin mielessä, että alku vaatii kärsivällisyyttä, mutta kun siitä selvitään, loistoa rittää vuosikausia ilman ainaista huoltamista. Sinullakin on upeita ja runsaskukkaisia yksilöitä. Toivotaan pionipoutaa vielä muutamaksi päiväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Sarahit ehtivät hyvin kukkia! Ja sade on niin kauan kaivattu, että siitä en kyllä luopuisi.

   Poista
 3. Oi ja ooh, mitä unelmahattaroita! Erikoisen värinen itoh-pioni on todella paljon minun mieleen - mutta Sarahin vieressä se ei varmaan ole ollenkaan edukseen, harmi! Muuten tykkään tuollaisista murretuista kukkaväreistä oikein hurjasti. Pioneissa on rumiakin kukkavärejä, varmaan kaikkien makujen mukaan, minulle taas tuo aniliininpunainen on kauhistus. Onneksi sen värisiä ei ole tullut vahingossa :-D Pihani vanha juhannuspioni on kyllä sen värinen, mutta alkuasukkaana sitä ei vain voi hävittää kokonaan, vaikka olenkin paljon kaivanut ja antanut sitä muille.
  Voi kauhea ajatella, mitä tuhoa rankkasade voi tehdä noissa kukkamäärissä. Voi itku. Toivottavasti sadetta ei tule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasiat ovat niin henkilökohtaisia juttuja. Pidän väreistä, mutta on totta, että ihanien valkoisten, vaaleanpunaisten ja korallinpunaisten rinnalla aniliinit ovat hiukan överiä. Luulen, että otan riskin, ja siirrän syksyllä tuo Itoh-pionin toiseen paikkaan, missä häntäkin ihaillaan:)

   Poista
 4. Siis sinulla se vasta onkin oikeaa pionien loistetta. Aivan upeaa kukintaa. Jos sade tulee, toivon helliä pisaroita pioneillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan saada molemmat nauttia pionien tuoksusta ja kauneudesta! Sadetta tarvitaan, mutta olisihan kiva saada se kevyenä suihkuna eikä kaatosateena.

   Poista
 5. Oi mitä pionien loistoa! Meillä 'Sarah Bernhardt' ei ole ihan vielä auennut ja muut ovat niin uusia, että kukintaa saa vielä odottaa. Toivotaan ettei sade pilaa tätä pionien upeaa kukinta-aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten paljon, mitä odottaa joko nyt tai tulevina kesinä!

   Poista
 6. Aivan upeita kaunottaria! Minäkin odotan innolla omien pionieni avautumista. Suurta kukkaloistoa tosin ei ole odotettavissa, sillä istutuin omat pionini vasta viime syksynä. Mutta pioni se on yksittäinen kukkakin :) Toivotaan, että sade kiertää pionisi kaukaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on useampia uusia pioneja, joissa ei kaikissa ole vielä sitä ainuttakaan nuppua. Mutta onneksi pioni on pitkäikäinen ja kestävä kasvi, joten maltetaan odotella tulevia kesiä:) Sade on kiertänyt koko kulmakunnan jo niin kauan kaukaa, että minä ihan peukutan sitä, silläkin uhalla, että pionin kukkaset kärsivät.

   Poista
 7. Voi hurja, miten upeata pionien kukintaa puutarhassasi on. Ei ole turha sanonta se, että pioni on puutarhan kuningatar.

  VastaaPoista
 8. Kyllä pioonit o mahtavia. Aivan ihanaa kukintaa! Mullaki meni kauvan, ennenku kunnolla heräsin. Tavallaan onneksi, ny o paikat nii täynnä, ettei montaa maharu, muuten niitä olis jokapaikka täynnä ja muita ei ollenkaa :D Toivottavasti sataas hissukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kukkivat lukuisin oksin, uudemmissa vain yksi tai muutama kukka. Tuo mahtuminen on siis täällä tulevaisuuden haaste, mutta otan sen vielä ilolla vastaan. Hissukseen tuntuu vettä nyt tulevan, saisi tulla enemmänkin!

   Poista
 9. Sinulla on siellä kunnon juhlat täynnä muhkeahelmaisia kaunottaria! Nimetön Itoh-pioni on näistä eniten mieleeni, aivan ihana väri <3 Omani ovat vasta tiukalla nupulla ja varmaan onneksi pysyvätkin niin sadepäivien ajan. Kovin suurta juhlaa ei kahdella pionilla saada aikaiseksi, mutta pienet kekkerit kuitenkin :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pidät Itohista, minä pohdin koko ajan ohi kulkiessani, että onko se kaunis? Yksikin pionin kukka voi saada juhlat aikaiseksi!

   Poista
 10. On ne oikeita kaunottaria! Onneksi kaikkia pioneja ei voi omaan pihaan hankkia, vaikka jokaisen uuden näkemänsä kohdalla tulee pohdittua istutusmahdollisuuksia.
  Kävin virittämässä 3-metrisen auringonvarjon pionien päälle, sillä tänne on luvattu sateita. Puutarhalle sade on tervetullutta, mutta juuri avautuneet pionien kukinnot eivät vahingoitta sateen rummutusta kestä. Ukkokultaa tekoni nauratti, mutta mitäpä sitä ei kukkiensa eteen tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on jo suojat valmiina! Katselin sadetutkaa ja eipä taida suojia täällä tarvita, sateet tuntuvat kiertävän Kouvolan taas kerran. Yöllä oli tullut sen verran että pintamaa näyttää kastuneen, mutta huomiselle luvatut kovemmat sateet ovat jo kartalta pois pyyhkäisty.

   Poista
 11. Ihania pioneja. Varsinkin upea ilmestys tuo itoh-pioni. Toivotaan lempeää sadetta, joka kastelee maan, muttei hakkaa rikki pioneja. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itoh tuntuu olevan monen mieleen! Toive olisi juuri sellainen!

   Poista
 12. Ihania pioneja. Muistatko tuon Itoh-pionisi nimeä? Se olisi kyllä hieno lisä. Kun on noin erikoinen. Minulla ehkä olisi tuolle paikkakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on valiitettavsti kadoksissa - ihmettelen itsekin, miten en ole sitä talteen laittanut. Koitin googlettaa kuvien perusteella, mutta en saanut varmuutta. Minun täytyy etsiä tuolle uusi paikka, kun on tuon Sarahin kyljessä, jos en löydä paikkaa, niin pistän pussiin ja tuon sinulle:)

   Poista
 13. Kerrassaan upeita pioneja. Pionit ovat myös minun lempikukkiani:)

  VastaaPoista
 14. Hurmaavat pionit!!
  Leppoisia kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
 15. Vau, valtavasti ihania pioninkukkia!

  VastaaPoista
 16. Ihanat, upeat pionit! Ja onneksi tosiaan viihtyvät hyvin savimaassakin, se olisi suuri menetys, jos näin ei olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kukintaansa ja kauneuteensa hyvin vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen.

   Poista