lauantai 8. kesäkuuta 2019

Alppiruusujen aika!




Ihanaa, kun aina tulee jokin uusi kaunotar kukkaan, nyt on vuorossa alppiruusut ja atsaleat! Niiden ääressä voi seistä ja vain katsella uskomattoman kaunista kukintaa - ja niin runsasta! 




Alppiruusuni kasvaa metsänlaidassa, siis aivan metsämaassa. Pihanurmikolla se kitui ensimmäiset vuodet, mutta metsään päästyään on viihtynyt hienosti.


 Lajikenimestä en ole varma, ehkäpä `Haaga´, ei haittaa, kauneus ei katoa!


Pihalla on myös kasvanut vuosikaudet Revontuliatsalea. Se herää keväällä nuppujen kanssa, mutta tyhmyyttäni olen suojannut nuput aina joko liian myöhään tai poistanut suojat liian aikaisin - joka vuosi nuput ovat kuivuneet ja  atsalea on jäänyt ilman kukkia. 



Nyt päätin maksimoida kasvin suojaamisen. Laitoin pakkasharson jo ensi lumien jälkeen, koko kasvi peittyi talven aikan lumeen ja vasta keväällä ilmestyi valtavien kinosten alta. Mutta peitteet saivat jäädä pitkälle kevääseen. Nuput pullistuivat harson sisällä... ja ah, kukinta onnistui vihdoin ja viimein.


Kuinka olette saaneet omat atsaleanne kukkimaan, oliko vika tosiaan tuossa huonossa suojaamisessa?



 Pihan ainoat keltasävyiset kasvit ovat perätysten, atsalean edessä kukkii runsaasti `Sensation Lipstick´ kellukka, söpö vaalean oranssi kukinto sopii sekä sinisten lemmikkien että tulihehkuisen atsalean seuraksi.





Mökilläkin kukkivat alppiruusut! Osa vielä nupuillaan, mutta vanhat kookkaat alppiruusupensaat näyttävät jo  nyt hyvin kauniilta!




Vaalean lilat ovat vielä nupussaan, ensi viikolla  sitten ihaillaan!



Tämä punainen voi myös hyvin, mutta kukkia vain muutama huikean värinen.


Mökkipihalla on myös kaksi revontuliatsaleaa, joiden kuinta on ollut yhtä heikkoa kuin kotipihankin atsalealla. Viime talvena peittelin nämäkin aivan loppukevääseen asti ja nyt ne jaksoivat avata nuppunsa.



Nyt on alppiruusujen ja atsaleojen aika, mene ihailemaan, jos tiedät niitä kasvavan jossakin puistoissa. Kotipihalla käy tervehtimässä niitä joka päivä - monta kertaa, ovat niin kauniita! Jos ensi viikolla ehdin ja lämpö vähän hellittää, menen tekemään retken Mustilan Arboretumiin, jossa on tällä hetkellä käynnissä atsaleojen ja alppiruusujen ilotulitus!

Tervetuloa lukijaksi, Suvi ja hyvää viikonloppua teille kaikille!

18 kommenttia:

  1. Onpa upeaa kukintaa! Tänä vuonna ruodot näyttävät kukkivan hienosti. No sen äärelle pitää todellakin pysähtyä ihailemaan. Istutin muutama viikko sitten ensimmäisen atsaleani, joten ei ole yhtään kokemuksia sen suojaamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, johtuuko nuppujen kuivuminen suojauksen puutteesta, mutta jos se sillä korjaantuu, on aika helppo keino taata kukinta jatkossakin. Ainakin köynnösruusuun se vaikutti suuresti.

      Poista
  2. Hienot rodot, erityisesti tuo räväkän pinkki alppiruusu. Viime syksynä laitoin ensimmäisen atsaleani, nuppuja siinä on mutta eivät ole vielä avautuneet joten en osaa sanoa mikä takaa hyvän kukinnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppiruusuilla ja atsaleoilla nuo värit ovat kyllä uskomattoman kirkkaita, eivät säästele värejään!

      Poista
  3. Ihanaa ja runsasta kukintaa alppiruusuilla ja todella upeat atsaleat. Oikea-aikainen suojaus kyllä tepsi ja kannatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä pidän huolen, että suojaukset ovat joka talvi kunnossa. Helppo homma, jos kukinta siitä on kiinni!

      Poista
  4. Monissa blogeissa esitellään nyt pihojen atsaleijan kukintaa. Onhan se komea kasvi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita tosiaan ovat, aivan kaikki lajit ja värit!

      Poista
  5. Todella kaunista ja värikästä! Kauniita väriyhdistelmiä olet onnistunut todellakin luomaan. Minulla ei ole yhtään näitä valitettavasti, himoan kyllä atsaleaa, mutta kun ne ovat niin kalliita. Onneksi suojasit ajoissa ja nyt on upea kukinta kiitoksena! Ihana kun pääset Mustilaan, pääsemmehän me mukanasi retkelle? Iloista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ostaisin vaikka kaikki atsalealajikkeet, mutta hinta ja kestävyys asettavat rajat järkevyydelle.

      Poista
  6. Aivan upeaa kukintaa siellä. Tuli suuri halu hankkia Sensation Lipstick omaankin puutarhaan, se on suloinen.
    Minullakin kukkii ikivanha alppiruusu parhaimmillaan. Atsaleoja minulla ei ole. Revontuliatsalea on upea, kuin palava pensas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellukka `Lipstick´kukkii aivan vimmatusti, näyttää olevan onnellinen tuossa paikassaan:)

      Poista
  7. Upeaa kukintaa! Äidilläni on 'Haagaa' ja 'Helsinki Universitya' ja molemmat ovat aika samannäköisiä tuon sinun ensimmäisen kuvan alppiruususi kanssa. Ihmettelinkin sitä, kuinka tuossa nupulla olevassa 'Haaga'-alppiruusussasi on noin liilat nuput. Vääristääkö kuva tai valo jotenkin vai voisiko olla mahdollista, että lajike olisikin jokin toinen, esim. 'Royal Lilac'?

    Minulla on kaksi alppiruusua ja kaksi puistoatsalea 'Illusiaa'. Olen suojannut molemmat alppiruusut havunoksilla siinä vaiheessa kun alkavat paljastua hangen. Tänä vuonna toinen niistä kukkii ensimmäistä kertaa. Atsaleoja en ole suojannut koskaan millään lailla ja ovat kukkineet joka vuosi. Olisiko sinulla sitten arempia lajikkeita, jotka vaativat talvisuojaa kukkiakseen kunnolla? Alppiruusut ja atsaleat ovat upeita kasveja. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos Minna korjauksesta! Enpä edes ajatellut, että niinhän juuri onkin; tuo omani ja toinen mökin punaisista alppiruusuista todellakin oli `Haaga´, olin jotenkin muistissani yhdistänyt Haagan ja lilan värin. Katsoin vielä kuvia googlesta, ja juuri niin. On hyvä, kun joku tosiaan lukee ja huomioi virheet. Lilan nimeä en sitten tiedäkään, se on vanhin kaikista alppiruusuistamme. Mutta olipa lajit sitten mitä vaan, ovat ne upeita kasveja!

      Poista
  8. Aivan mahtavat rhodot ja atsaleat! Itselläni kukkii vasta yksi alppiruusu ja vuoden vanha Ruususen uni atsalea. Todella kauniita nämä sinun kukkasi! Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen kyllä itsekin yllättynyt tuosta kukinnan kauneudesta. Alppiruusu on ollut ennenkin yhtä komeassa kukassa, mutta nuo atsaleat hurmaavat täysin!

      Poista
  9. Alppiruusut ja atsaleat ovat ihania! Mullakin niitä kasvaa metsänreunassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kävin Mustilassa, siellä ollaan aivan metsässä, mutta kukinta on sykähdyttävää. Pitävät ehdottomasti happamasta metsämaasta.

      Poista