perjantai 26. huhtikuuta 2019

Sinistä ja valkoista



Kuinka monta puutarhuria viettää näinä päivinä aikaansa sisällä? Veikkaan, että iltahämäriin asti monikin kulkee kumarassa ja kuopsuttaa jotakin penkin kulmaa pihamaalla. Ainakin minä teen niin. Työpäivän jälkeen ei tarvitse miettiä, mitähän sitä tekisi, suorastaan kiiruhtaa kotiin ja pihalle! Tällä hetkellä olen myös häikäilemättömän iloinen, ettei tarvitse miettiä, mitä ruokaa laittaa perheelle tai olisiko tänään siivouspäivä, voin keskittyä pihapuuhiin kenenkään häiritsemättä. (Toki täytyy sanoa, että edelleen perhe menee edelle, jos joku heistä sattuisi käymään tai tarvitsemaan apua) <3



Syyspuuhat istutusalueiden siistimisessä helpottavat kevään hommia. Tyhjensin lämpökompostin melko myöhään syksyllä, iso osa valmiista mullasta päätyi kukkapenkkien katteeksi. Hyvä niin, sitä hommaa en tässä lämpötilassa olisi halunnutkaan enää tehdä, eikä kompostimulta välttämättä ole kauneinta katetta kevätkukkien seassa. Muuten kyllä lisäilin multaa kuivien lehtien ja pilkottujen varsien päälle. Kukkapenkkien kanttausta sen sijaan täytyy tehdä, se on nyt helpompi hoitaa, kun nurmikko ei vielä ole päässyt kasvuvauhtiin.


Samalla kuin itse puuhaan pihalla, ovat pelargoniat, daaliat ja kärhöt päässeet ulkoilemaan. Suoraa auingonvaloa yritän välttää, samoin tuuli saattaa tehdä tuhojaan. Viime syksynä hankin euron kärhöjä useampia, vaihdoin loppusyksystä suurempiin ruukkuihin ja nyt ovat olleet kuukauden verran taimien kanssa viileässä, sisällä. Yhtä lukuunottamatta kaikki selvisivät talvesta hengissä, ja tuo yksikin lurpahti viime viikolla ulkoilun jälkeen. Muutamien kanssa olen jo vähän pulassa, kun kasvavat niin vauhdilla...

Raidallinen `Pickwick`krookus kukkii runsaana ja leviää helposti.



Krookukset kukkivat nyt parhaimmillaan! Niiden seasta nousee sinililjoja, helmililjoja, kevättähtiä, esikoita. Ja tietenkin narskuja ja tulppuja. Toistaiseksi väriskaala on sinisen ja valkoisen hallussa.



 


 

 Sinivuokkoja putkahtelee sieltä täältä, ovat ihan luonnonlajiketta, mutta niin kauniita!



 Ensimmäiset palloesikot ovat jo valmiina - pihan omat vappupallot!


 Sinistä tämäkin lupailee, ihana karvakorva, sinivaleunikko! Toissa kesänä istuttelin näitä useampaan kohtaan, jos jossakin viihtyisivät. Kahdesta on nyt alkuja näkyvissä, toivon mukaan jaksaisi kukkiakin.

Ensimmäiset orvokitkin on hankittu, värejä oli valtavasti tarjolla, enkä osannut päättää, joten meillä on vapuksi iloisen kirjavat orvokkiasetelmat! Sunnuntaina suuntaan Lahteen, Pihapiirimessuille, ehkäpä nähdään siellä!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

24 kommenttia:

  1. Kyllä, nyt kaikki puutarhaharrastajat vilistelevät pihalla, minä eläkeläisenä saan nauttia puutarhasta myös päivällä, kun ei tarvitse rientää töihin, kuten sinun. Ihailen suuresti kevätkukkijoitasi, meillä ei voi istuttaa mitään sipulikasveja, kun koirat kaivavat kaiken ylös. Ihanaa kevätaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka minulla on ihana työ, niin näinä aikoina odottelen (kaukana) siintäviä eläkepäiviä:) Koirien ihanuuden kääntöpuoli, nekin tykkäävät sipulikukista:)

      Poista
  2. Minäkin tunnustan koko päivän odottavani, että illalla pääsen pariksi tunniksi pihalle touhuamaan. Kauniita kevätkukkijoita! Meilläkin väriskaala on vielä vahvasti sini-valkea. Minä suuntaan messuille lauantaina, harmi, etteivät käynnit satu samalle päivälle. Aurinkoista huhtikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siniset sipulikukat lienevät kestävimpiä, kun niitä täällä meillä pohjoisessa on niin paljon? Harmi tosiaan, meillä lauantaina muuta puuhaa, mutta toivotaan, että on mukavat messut!

      Poista
  3. Ihanaa keväistä kukintaa. Nyt on ollut kerrassaan hienoja, aurinkoisia ja lämpimiä kevätpäiviä ja kaikki liikenevä aika onkin kulunut pihatöitä tehdessä.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua.😊🌼

    VastaaPoista
  4. Niin upeaa kukintaa jo siellä❤ Kyllä nyt on ollut niin hienoja kelejä ettei paljon sisällä raaski:) Meillä vasta viimeiset lumet sulaa eikä vielä kukkia näy, mutta innolla niitä odotetaan:) Leppoisaa päivää ja mukavaa viikonloppua💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautitaan näistä päivistä, pian huomataan, että kevät meni jo!

      Poista
  5. Ihanasti jo kukkii. Pitääkin lähteä orvokkiostoksille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orvokki tuntuu kuuluvan tähän vapun tienooseen, selviävät pikku pakkasistakin, niitäkin saattaa vielä olla tulossa.

      Poista
  6. Minulla on aina sama ongelma orvokkien kanssa ja lopulta lykkään joka kerta vanhan saavin täyteen vaikka mitä värejä:D
    Ihania keväisiä kuvia ja kukkasia sinulla!Pitäisi ihan itsekin istuttaa enemmän kevätkukkijoita, kun ne piristää niin ihanasti värittömän talven jälkeen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukkien kanssa on kaksijakoiset tunnelmat, ovat ihania ja tuovat väriä puutarhaan, mutta kun niitä on paljon penkissä, ei voi kauheasti lapiolla huiskia.

      Poista
  7. Hyvä muistutus kanttauksesta.
    Minulla on ollut perheen ja muun elämän järjestämiä ajan vietteitä, joten seuraavat puutarhatyöt pitääkin tehdä sellaisessa tavallisemmassa kevätsäässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus aika ei vaan tahdo riittää kaikkeen, mutta onneksi kesää kohti valo ja lämpimät päivät lisääntyvät. Ja sitten tehdään se, mitä ehditään, elämässä on ihan hirveän paljon muutakin ihanaa kuin puutarhanhoito!

      Poista
  8. Kevät etenee tosiaan vauhdilla. Vähän liiankin! Sisällä ei näillä keleillä oikein malta olla ja miksi pitäisikään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä talvi on tullut vietettyä sisällä, joten nyt otetaan ilo irti ulkoilun merkeissä.

      Poista
  9. Ny onki ihanat ilimat siivittäny vauhrikkahasti puutarhatöihi. Krookukset kukkiivat hianosti. Mullon viälä kaikki syksyllä ostetut kärhöt kellaris. Pitääs tuara jo ylähä, mutta tairan tuara vasta tämän kylymän kauren jäläkihi. Orvokkiostoksille pitääs kans lähtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti viisasta antaa kärhöjen vielä odottaa, minä tuon yhden menetin ihan omaa kiirehtimistäni.

      Poista
  10. Mieluusti olisinkin koko päivän pihalla, mutta vähän tuo jälkikasvu ja työt rajoittavat :D Tänään vietin parituntisen siivoten ja laittaen jättiannoksen ruokaa, jotta saan viettää mahdollisimman paljon loppupäivästä ja huomisesta ulkona. Lapset kyllä pitää pitää mukana, sillä isäntä on töissä, mutta yllättävän hyvin he ovat viihtyneet mukana puuhastelemassa. Kauniita krookuksia ja muita kukkijoita! Pitää laittaa 'Pickwick' muistiin syksyä varten, jos kerta leviää helposti. On niin nättikin. Näytä vaan kärhöille saksia, jos raskit. Jos tulee kylmä toukokuu, niin olet vielä pulassa noiden kanssa ennen kuin saat ne ulos istutettua. Minulla meinaa olla sama ongelma 'Voluceaun' kanssa, kun on mokoma tehnyt kukkanuput latvoihin enkä nyt raskikaan katkaista niitä :D Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista ajan, kun lapset olivat pieniä ja vielä kouluiässäkin meillä oli paaaljon vähemmin kukkapenkkejä, ei niitä ehtinyt hoitaa samassa määrin kuin nyt. Talvetuksessa olevien kasvien kanssa huomaan aina pitäväni liian kiirettä!

      Poista
  11. Ihanasti kukkivat krookuksesi.
    Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
  12. Suloiset krookukset, palloesikot ja sinivaleunikon korvat :) Nyt riittää puuhaa ulkona ja se on vaan mahtavaa päästä kuopsuttamaan pihalle talven jälkeen.
    Kävin tänään Lahden messuilla, harmi ettei törmätty! Tosin taisin taas kulkea silmät tiukasti kiinni myyntipisteiden kasveissa, joten ei ehkä mikään ihme etten huomannut ketään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. harmi tosiaan, olisi ollut mukava tavata! Messut olivat mukavat, kivasti katseltavaa. Mukavaa vappua!

      Poista