tiistai 6. marraskuuta 2018

Syyspuuhasteluja
Kiva syksy, lupailevat jopa 12 asteen lämpöä...! Puuhastelut ulkona vaan tulevat pimeyden vuoksi niin haastaviksi. Viikonloppuun pitää sitten mahduttaa kaikki ne asiat, mitä tahtoisi ulkona tehdä. Jos ehtisin, tyhjentäisin vielä lämpökompostin, alkaa olla jo sen verran täynnä. Luulin, että homma jää kevääseen, mutta sää lupailee hyvää.Ostin ensimmäiset callunat ja hopealangat jo kuukausi sitten, mutta osa on joutunut odottamaan paikkaansa, koska kesäkukilla ei ollut mikään kiire lopettaa kukintaansa. Viimeisen amppelin istuttelin viikonloppuna. Kesällä huippukukintaan innostunut Flammentanz köynnösruusu teki runsaasti haalean oransseja kiulukoita, joita olen lisäillyt useampaankin asetelmaan.Toissa viikonloppuna istuttelin viimeiset kukkasipulit ruukkuihin, jotta  keväälle saadaan taas varaslähtö. Mitenköhän käy kaikille maahan istutetuille sipuleille, jos tämä lämpöaalto jatkuu tammikuulle - alkaako varaslähtö myös puutarhassa? Toisaalta vielä toissaviikolla oli kaupoissakin sipuleita myytävänä, ja alehintaan. Joten saattahan olla, että vielä joku sipuli päätyy maahankin.


Joskus aika loppuu kesken, joskus teen tietoisen valinnan ja jätän osan kasveista talven törröttäjiksi. Olen kyllä se verran säntillisyyteen taipuvainen, että mieluusti siivoilen kukkapenkit jo syksyllä. Mutta monien mielestä vanhat perennojen varret ja lehdet antavat kasveille suojaa ja ovat valmista parannusainetta. Varmasti totta, mutta ainakin nämä nauhusten huiskut joutavat pois. Viime viikolla olivat näin kauniita, nyt märkiä ruipeloita.Puutarhahuoneella alkaa näkyä merkkejä joulusta, mutta siitä sitten vähän myöhemmin.


Mukavaa viikkoa sinulle!

22 kommenttia:

 1. Kauniita asetelmia! Ihanaa, kun on näin lauhaa. Täällä on vielä melkoisesti istutettavaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on kivaa, kun sää on lauha ja nyt saadaan sitä kaivattua vettäkin kasvien juurille. Kunhan ei vaan iske sitten kovaa pakkasta märkään maahan.

   Poista
 2. Olivatpa nauhukset kauniita - kunpa ne säilyisivät noin!

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisessä kuvassa on ihanan runsas sommitelma. Oranssit ruusunkiulukat ovat kiva lisä astelmiin. Minä kuulun juuri niihin, jotka eivät siivoile kukkapenkkejä syksyllä. Kitken toki, mutta kaikki muu saa jäädä itsekseen maatumaan. Talventörröttäjistä näkee myös hyvin kukkapenkkien paikat lumiseen aikaan, niin ei tule vahingossa käveltyä väärästä paikasta. Tapansa kullakin :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmasti ihan viisasta antaa kukkapenkkien viettää rauhassa syksyn lakastumiset ja talvehtiminen... opettelen pois tästä himosiivoamisesta:)

   Poista
 4. Minä leikkasin myös nauhukset viikonloppuna ,myös sentakia että eivät niin hyvin siementäisi . Ale sipuleita en ole paljon ostanut mutta ei vielä tiedä vaikka jos jotakin kivaa löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementaimia minäkin tässä vähän pelkään, jos nuo kaikki siementävät.... Mutta toisaalta olen ennekin antanut nauhusten varsien tuuleentua, eikä piha ole peittynyt keltaisiin nauhuksiin.

   Poista
 5. Kivat asetelmat. Munki pitääs hakia calluunoolle eres havuja seuraksi. Mulla jää likipitäen kaikki penkkiihi talaveksi. Just tänää kylläki kattoon, että pitääs syysasterit leikata, niistä lähtöö keväällä nii tuhottomasti siämentä. Ihanaa, että tällääne lauha keli jatkuu, voi puuhaalla pihalla viälä jotaki piäntä. Mäki jätin muutamia sipulia pöttiä varte, mutta meinaan laittaa ne vasta vuarenvaihtees multihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuistutusten ajankohtaa minäkin mietin, jotta voisi olla viisasta jättää myöhempään... mutta viime vuonna tein samoin ja kivasti kukkivat puutarhahuoneella pääsiäisen aikoihin. Nyt en tiedä, kun on niin lämmintä... Mutta silti kiva, kun maa saa vettä ja kasvit aikaa vetäytyä talvilepoon.

   Poista
 6. Kivoja asetelmia ja syksyistä tunnelmaa. :) Toivotaan, että kukkasipulit malttavat kevääseen asti!

  VastaaPoista
 7. Tosi kauniita kuvia ja kukkasia. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 8. Tosi kauniita asetelmia ja ihanat nuo pörröiset nauhukset! Kivan lauhaa on tosiaan nyt ollut. Toivottavasti tällainen sää jatkuisi vielä hetken ja talvi tulisi sitten kerralla kunnolla ilman loskajaksoa. Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
 9. Onpa kauniit asetelmat, kaikki tyynni. Ruukkusipuli-istutukset jäivät tekemättä - taas :o

  VastaaPoista