tiistai 13. marraskuuta 2018

5 parasta puutarhamuistoa kasvukaudelta 2018 -haaste


Sain taannoin haasteen Minnalta, Hiidenkiven puutarhassa -blogista. Viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kasvukaudelta. On melko mahdotonta listata muistoja paremmusjärjestykseen, jokainen kesän hetki on ainutlaatuinen ja jää omalla tavallaan mieleen.


Mutta tässä omat valintani: 

1. Lämmin kevät
Se tunne, kun maasta  aukeavat ensimmäiset sipulikukat ja aurinko alkaa lämmittää, on sanoinkuvaamattoman ihana! Jo kevät oli lämpöä täynnä ja enteili hyvää kasvukautta.  Kesällä tuo auringon lämpö saavutti jopa kohtuuttomat mittasuhteet, kun sadetta ei juurikan tullut ja puutarhan ihana alkukesä uhkasi muuttua pakahduttavaksi kuivuudeksi.



2. Köynnösruusuni huikea kukinta
Enpä muista, koska eteläseinustalla kukkiva Flammentanz olisi kukkinut noin runsaasti. Ja mikä ihanaa, uusia nuppuja aukesi viikosta toiseen.  Olen aiemmin peittänyt ruusun vain havuilla, mutta nyt pahimpien pakkasten ja kevätahavan aikaan ruusu oli pakkaspeitteen suojssa, sillä lienee myös merkityksensä.


3. Kärhöihanuus
 Olipa  kesä myös kärhöjen kesä! Maasta nousivat lähes kaikki vanhat kärhöni ja joidenkin osalta kukinta oli ennätyksellistä ja sitäpä myös jatkui pitkään.



4. Siemenkylvöjen onnistumiset
Taimikasvatus oli taas runsasta ja aina jännittää, lähtevätkö pienet siementaimet kasvuun ja ehtivätkö tuottaa iloa. Uusia edellisvuonna kasvatettuja perennoita ja kaksivuotisia tulikukkia nousi runsaasti, tomaatintaimet tuottivat hyvää satoa, mutta myös heinät, leijonankidat, tsinniat ynnä muut ehtivät ilahduttaa pitkään. Huikein odotus palkittiin, kun kelloköynnökset avasivat hienoja kukkiaan kurotellen korkealle.



5. Puutarhahuone ja sen uusi polku.
Pihalla sijaitseva kasvihuone-huvimajamme on ainaisen onnen lähde. Menneenä kesänä siellä kypsyivät tomaatit ja kurkut, mutta huonehan on myös oleskelun huippupaikka! Suunnitelmat katetusta polusta ja sitä reunustavista istutuksista olivat jo muhineet majan valmistumisesta lähtien. Mutta tänä kesänä haave toteutui - toki älyttömän helteen vuoksi työ tehtiin vasta elokuun lopulla. Näistä kukkapenkeistä saattaa alkaa ensi vuoden yksi parhaista muistoista, kunhan sipulikukat taas nousevat ja uusi kevät voi alkaa!
 



Haasteen säännöt ovat perinteiset:

-Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun esikasvatus-kausi alkoi päättyen tähän hetkeen)

- kerro postauksessasi, että haaste sai alkunsa Maatiaiskanasen Elämää-blogista.

- kerro, keneltä itse sait haasteen ja lisäksi haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan

-käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Maatiaiskanasen Elämää-blogin 5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta-haaste postauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan. 






Haasteita liikkuu nyt blogeissa sellaista vauhtia, että en ole lainkaan perillä, kuka tähän haasteeseen on jo ehtinyt vastaamaan. Haastankin nyt sinut, joka odotat tätä haastetta, mutta et ole vielä saanut - siis kolme nopeinta ilmoittautukoot:)

Mukavaa viikon jatkoa!

23 kommenttia:

  1. Kesä oli kyllä ihana. Mukavat muistot olet koonnutkin. Ihana kasvari/huvimaja.

    VastaaPoista
  2. Olen aina niin kateellinen kasvihuoneista, joita ihmisillä on. Minä en ole hyötykasviviljelijä, joten en sellaista kuitenkaan tarvitse. Viime kesä olikin kuuma, joka oli toisille kasveille hyväksi, toisille ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tuo kasvihuone on ollut vasta muutaman vuoden ja sen käyttö on enemmän huvittelua kuin totista viljelyä, mutta olen siitä superiloinen!

      Poista
  3. Ihania muistoja. Toivotaan yhtä lämmintä ja ihanaa kevättä ensi vuodellekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan lämmintä kevättä ja kesää - jossa saisi olla himppusen enemmän sadepäiviä:)

      Poista
  4. Oi, miten ihanat muistot <3 Tuo sinun köynnösruususi on kyllä upea ja kärhö tietysti. Kasvihuoneelle johtavasta käytävästä tulee todella hieno, kunhan kasvit ottavat tilansa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna, kun heitit haasteen. Näinä pimeinä päivinä on kiva muistella aurinkoista kesää.

      Poista
  5. On kyllä niin ihania muistoja ja niin super kaunista <3 Kiitos, että osallistuit haasteeseen <3 Olikin ihana tankata kesän loistetta näin harmaana päivänä <3

    VastaaPoista
  6. Kyllä tällaista kukkaloistoa on ihana muistella ja se teidän uusi polku on aivan mahtava. Ei muuta voi kuin ihailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos, Nila! Tuskin maltan odottaa ensi kesää, kun kasvit oikein pääsevät kasvamaan.

      Poista
  7. Olipa kauniita muistoja kesän lämmöstä! Tuo Flammentanzin kukinta oli todella muhkea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Flammentanz tosiaan nautti kesän lämmöstä ja kiitti talven huolenpidosta:)

      Poista
  8. Ihanat muistot! Osa kasviista tykkäs torella kesän lämmöstä, ruusut ja kärhöt ainaki. Siis, nii mahtava tua poloku ( +kesähuanes)ympäristööneen. Siitä kehittyy puutarhan syrän :)

    VastaaPoista