maanantai 8. toukokuuta 2017

Haaveita todeksi

Viikonlopun lämpimät säät pitivät tämän puutarhahörhön vahvasti ulkona. Kukkapenkkien laajennusta lapion voimalla ja muutamat liljan sipulit sekä pionin juurakot pääsivät multaan. Kevätkukkijoita piti kuvata ja perennoja tiirailla.


Sinivuokkoja putkahtelee edelleen.

Krookusten juhla-aikaa


Edellisvuotiset pääsiäiseksi hankitut Tete narsissit minikorkuisina..

Laukoissa pilkottaa jo nuput!
  Pihalla on jo useita perennoja hyvällä alullaan. Nyt uhkaavat pakkasyöt ja moni pieni piipottaja on vaarassa saada kylmää, jopa paleltua. Ovathan kasvit tottuneet sään vaihteluihin ja moni puskee hyvinkin kylmän mullan läpi, mutta siltikin harmittaa, jos tulee menetyksiä.
 

Pioneissa on kaikissa jo alut nähtävissä, toiset pitkälläkin. Tulevat pakkasyöt pelottavat, mutta peitteleminenkin on aika haastava tehtävä, niitä on niin monessa paikassa..


 Ritarinkannukset ovat ottaneet vauhdikkaan alun, ja hyvin ovat talvehtineet, ettei nyt vaan tulisi tappioita yöpakkasten vuoksi.


Varjoliljat sekä erilaiset värililjat pilkottavat mullasta - viekö pakkanen nekin!!Sain vuosia sitten nyt jo edesmenneeltä anopiltani palloesikon, hänellä niitä kasvoi hämäläisessä maatalon pihassa upeasti. En ollut koskaan ennen nähnyt niin kaunista esikkoa! Olen saanut pidettyä sinisen palloesikon hengissä, joskus kuolemankielissä, kun pakkanen on purrut kovasti alkuihin. Mutta nyt esikkoja on jaettu jo moneen kohtaan pihamaata ja iloisesti pullistelevat, mutta pakkanen uhkaa niitäkin!

Tämän valkoisen palloesikon löysin Helsingin kevätmessuilta, on vielä istuttamatta, enkä istutakaan, ennen kuin yöhallat ovat ohitse.
Mutta viikonloppuun mahtui myös rakennuspuuhia ja yksi haave toteutui, kun mies rakensi kasvatushyllykön seinustalle. Edelleen olen ilman kasvihuonetta, mutta sellainen on rakenteilla toiselle pihallemme.


Kehikko tehtiin jo aiemmin ja nyt lisättiin muovit seinille. Etuosaan tuli muoviverho, jonka voi  rullata joko puoleenväliin tai ylös asti, mikäli sää on kovin lämmin. Tarkoitus on antaa taimien lämmitellä siinä, ennen kuin saadaan ne oikeille paikoilleen, mutta loppujen lopuksi hyllystö jää tomaateille.


Hyllyt ovat irrallaan, joten sitä mukaa, kun tomaatin taimet kasvavat poistan alempia hyllyjä. Ja ylös on tehty poikkipuu, johon saan narut tomaatteja varten kiinni.

Nyt on hyllykkö tyhjillään, mittari näyttää +1,3 astetta, joten taidan sittenkin mennä vähän peittelemään perennoja...

22 kommenttia:

 1. Tuollainen hylykkö olisi kyllä kätevä keväällä. Minulla on vain harsoa suojaukseen, mutta onhan se muovin alla lämpimämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovin kanssa pitää kyllä olla tarkka, ettei sen alla tule liian kuuma! Mutta kyllä se tähän kevätkauteen tuo helpotusta, ja jätimme tarkoituksella yläosan muovittamatta.

   Poista
 2. Kätevä hylly ja ennenkaikkea todella siististi toteutettu. Näyttää, kuin kasvisi olisivat paljon edistyneempiä, kuin meillä. Nyt ainakin on niin kylmää, kun mittari näyttää vajaata +3 astetta ja taivaalta ripsii räntää. Saapa nähdä, kuinka käy esimerkiksi pionien kukinnan. Kuulemma kukka-aihio on jo valmiina varsien ponnistaessa maasta ja silloin ne ovat herkimmillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, välitän kehut kätevälle miehelle! Juuri pionit minua huolettavatkin, olen nyt kahtena iltana käynyt peittelemässä.. loppuis jo nää pakkaset!

   Poista
 3. Voi miten kaunis tuo neljännen kuvasi krookus. Tässä viileydessä niiden kukinnasta onkin saanut nauttia pitkään.
  Mainio Kasvatushyllykkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinkin istuttanut reilusti uusia krookuksia, en taaskaan muistanut, mihin niitä oli tullut kylvettyä, mutta kauniitahan nuo ovat! Hyllykkö odottelee nyt lämpimämpiä säitä..

   Poista
 4. Kätevä hyllykkö.Sehän korvaa mukavasti puuttuvan kasvihuoneen. Minäkin odottelen kasvihuonetta. Ja saan odottaa vielä ainakin pari vuotta. Meillä on mökillä laajennus ja vanhan puolen korjaus meneillään ja se vie kaiken ajan. Olisi tarkoitus tehdä se itse vanhoista ikkunoista. Minä olen lisännyt palloesikkoa myös siemenestä. Pitkällä teillä on jo kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyllykön olisi tarkoitus auttaa taimien kevättä pois sisätiloista, mutta eihän tämä kevät nyt sitä salli! Uskon kuitenkin, että tuo on tomaateille ja muillekin suojaa ja lämpöä tarvitseville sellaista ensiapua..

   Poista
 5. Nyt siellä on ihan oikea kevät! Vaikka mitä kasveja esillä rehevinä. Hyllykkö on hieno! Todella kätevä taimivauvala. Voi kun nämä pakkaset ja kylmät loppuisivat jo. Ihanaista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Samettinen! Tänään taas tarkenikin puuhata pihalla...

  VastaaPoista
 7. Kätevä hylly ja tarpeheksi tukeva. Ei tuulet kaara, vai tuulooko teillä ollenkaa? Meillä pitää ottaa tuulet aina huamiohon joka asias.
  Ainaki osa kasviista on kärsiny yäpakkaasista. Leheret o valiennu.

  VastaaPoista
 8. Kyllä nuo tuulet täälläkin rassaa. Minun pihaani suojaa suuret puut pohjoispuolella, mutta niille on tulossa jossain vaiheessa lähtö, joten tuuletkin saattaa entisestään lisääntyä. Nää kelit tosiaan kasvinalkuja koettelee.

  VastaaPoista
 9. Kätevä hyllykkö! Minäkin huomasin tänään liljojen nousevan maasta. Ne ovat ilostuttavia alkuja! eiköhän juuret ainakin pysy kunnossa jos joillekin kasveille tulee pakkasvaurioita lehtiin....

  Minulla palloesikko kuoli edellistalvena. Ostin messuilta uuden jonka istutin viikko sitten maahan ja nyt se on kärsinyt yöpakkasista. Toivottavasti säilyy elossa ja kukkii ensikeväänä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyllykkö tosiaan helpottaa tätä kevätkautta, mutta yöksi en ole menneellä viikolla uskaltanut sinne mitään jättää. Palloesikot ovat niin sieviä, toivotaan, että saadaan pidettyä pallerot hengissä ensi vuoteen:)

   Poista
 10. Näppärästi toteutettu hyllykkö. Nuo palloesikot on upeita. Pakko ostaa, jos kohdalle sattuu. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan kommenttiasi, kun olet itse niin näppärä noissa rakennushommissa! Kyllä, palloesikot ovat ihania!

   Poista
 11. Kauniita kevätkukkia ja tosi hieno ja kätevä hyllykkö! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyllyköllä on nyt juuri kova hyötykäyttö!

   Poista
 12. Niin ihania palloesikoita!
  Kaunista äitienpäivän viikonloppua sinne!

  VastaaPoista