sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kaikenlaisia kylvöjä!

Puutarhaihmisten kiireet alkavat pikkuhiljaa olla käsillä, nyt kylvetään ja koulitaan, ja taas kylvetään ja koulitaan...


Osa monivuotisista perennoista tarvitsee kylmäkäsittelyn itääkseen.Tänä vuonna kuulin ensi kerran puhuttavan hankikylvöistä. Pitihän minunkin kokeilla.Tammikuun lopulla sitten kylvin siemenet purkkeihin, kastelin hyvin ja annoin olla vuorokauden sisällä, jotta imevät hieman kosteutta. Osa oli pidempäänkin sisätiloissa. Sinne sujahti seinän vierukseen kärhöjä, varjoliljaa, sinivaleunikkoa, akileijaa ...kokeilumielessä, toki, mutta ovatpahan ne ruukut pois vähiltä sisäkasvatuspaikoilta.

 
Osalle kasveja riittää muutama viikko, toiset tarvitsevat pidemmän ajan. Harso purkkien päälle ja reilusti lunta perään. Saas nähdä, kasvaako mitään, vai pukkaako jotain rikkakasvia, kunhan kevät koittaa ja aurinko sulattaa lumet ruukkujen päältä.

 Lisää hankikylvöistä voit lukea mm. Kukkia ja koukeroita -blogista.
Myös Kati 100%outdoor -blogista on käsitellyt samaa aihetta, löydät postauksen täältä.


Toisten blogeja seuraillessa saa erilaisia vinkkejä
ajankohdasta, milloin mitäkin olisi hyvä kylvää. Kun siementelineet tulevat kauppoihin, on vaara hätäillä ja laittaa kylvöt liian aikaisin. Liian vähäinen valon määrä sitten kostautuu ja eivät jaksa taimet lähteäkään kasvuun. 
 

 Uuden kuun aikaan uskovat monet, lämpömattoja, kukkavaloja... apuvälineitä siivittämään kasvuun lähtöä. Omat siemenkylvöt olen toistaiseksi tehnyt ihan luomuna, niillä valoilla, mitä huoneeseen tulee ja niillä lämmöillä, mitä sisällä on. Tuloshan ei sitten ole aina sitä, mitä toivoisi. Pitkäksi venähtäneitä taimen ruipeloita, haasteellisia koulia ja ehtivät nuupahtaa ennen aikojaan.
 

Kasvihuonekin puuttuu. Eikä sinne vielä pikkutaimia voisi viedäkään, kylmään palelemaan. Vaikka toisaalta taimista tulee vahvoja, kun viileässä kasvavat... Mutta valoa tarvitsevat, ja niinpä huoneiden nimet muuttuvat kevättalvella olohuoneesta kasvatushuoneeksi, makuuhuoneesta taimihuoneeksi riippuen siitä, mihin ilmansuuntaan ikkunasi antavat. Sillä nyt menevät taimet viihtyisyyden tai muiden tarkoitusten edelle. 


Mutta se ilo, mikä syntyy, kun jostakin kylvöksestä alkaa puskea pientä vihreää, vaikka vain hennoista hennointa. Tietää, että siellä se elämä oli, pikkuisessa siemenessä. Ja jos hyvin osaan hoidella, jutella ja auttaa pientä, niin ehkäpä siitä saamme vielä suuremman ilon kunhan kesä koittaa. Ja aina joku onnistuu, siitä voi olla varma!Siksi me taas kylvetään ja koulitaan ja kylvetään ja koulitaan...

24 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika - nyt oli kyllä niin täydellinen postaus kylvöaiheesta:) Mitäpä siihen olisi lisättävää - joka sana on niin totta :) Kylvetään ja koulitaan, ja sitten taas kylvetään.. ja NAUTITAAN JOKA HETKESTÄ!!! Ihanaa kevätsunnuntaina Sirkku, sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, nautitaan, kurkitaan joka päivä purkkeihin, josko sieltä jo jotain nousisi. Mukavaa alkavaa viikkoa, Tuulikki!

   Poista
 2. Minulla on niin huonoja kokemuksia kylvöistä, että ostan keväisin valmiita taimia ja kesäkukkia. Nyt innostuin kokeilemaan myös tuota hankikylvöä. Eipä se haittaa, jos ei onnistu, kokeiltu ainakin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pettymyksiä ja tappioita tulee, se on selvä, ja puutarhalle vie alkukesästä minunkin tie. Silti houkutus omiin kokeiluihin iskee joka kevät.

   Poista
 3. Onhan tuo esikasvattaminen ilman mitään erityisvempaimia aika haastavaa ja välillä myös onnenkauppaa. Vaan onpa sitten sitäkin suurempi onnentunne, kun saa kasvit kasvamaan ja kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun on seurannut ammattilaisten ja kokeneiden esikasvattajien puuhia, on jo kovasti mieli tehnyt hankkia kukkavaloa tai lämpömattoa. Saattaa olla, että ensi keväänä minullakin on jo apuvälineitä:)

   Poista
 4. Ihana kylvöpostaus, näissä tunnelmissa ollaan täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoinen päivä oikein siivitti kylvöihin ja niistä postailuihin. Katsotaan sitten myöhemmin, onko mitään tuloksia kirjoiteltavana..

   Poista
 5. Ihana postaus! Samat tunnelmat ovat täälläkin. Onnea kylvöillesi ja hauskaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 6. Täälläkin jännitetään kylvösten ja pikkuisten puolesta :)

  VastaaPoista
 7. Minä en paljoakaan esikasvata, kun ei ole oikein tiloja. Kasvihuone minulla on ja sinne sitten ajoissa harson alle, niin kyllä sieltä ne pinnistää. Mukavaa kylvönaikaa tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilan puute se meilläkin on vaivana, ja sitten koti näyttää kaikkea muuta kuin asuintalolta, kun joka paikka on taimipotteja täynnä. Kasvihuone kyllä helpottaisi tilannetta..

   Poista
 8. Kylvöjen kanssa tosiaan kannatta hieman malttaa, mikäli valo-olosuhteet ovat kehnot. Hontelot, kaatuilevat taimet eivät innosta. Kasvivaloilla olen monesti päässyt aloittelemaan jo helmikuullakin. Tänä vuonna otan "rauhallisemmin", jottei tarvi kaikkea kodin irtaimistoa kasvialustoina käyttää, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että seuraavana kasvukautena minultakin löytyy jo jonkin sortin apuvälineet, koska en kuitenkaan pysty tätä taimikasvatusta hylkäämään. Koti näyttää kyllä aika onnettomalta nämä tulevat kuukaudet.

   Poista
 9. Minulla kylvöt odottavat kuun puoliväliä.
  Mukavaa naistenpäivän iltaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nuo kylvöt taida ennen kesää loppua, lajit vain vaihtuvat!

   Poista
 10. Valo minullakin on käytössä. Ja ihan mielettömän kaunis tuo valkoinen verbascum-lajik. Ne on muutenkin mun suosikkeja. Viime vuonna kasvatin purppuraista lajiketta. Toivon mukaan selvisivät hengissä ja kukkivatkin ehkä tänä vuonna :) Ja tosi kiva kuulla, jos vinkeistä on apua :)

  VastaaPoista
 11. Vuosikausia olen kylvänyt erilaisia kukkia siemenistä, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Sen vuoksi kaikki vinkit ja viisaat neuvot otetaan ilolla vastaan. Lisävaloa kyllä täytyy harkita tuleville kasvukausille.

  VastaaPoista
 12. Jee me kylvetään ja koulitaan...tai minä en kouli, kylvän vain :) Onneksi kaupasta saa myös valmista, jos ei onnistukaan. Sinulla olikin ihastuttavia siemeniä kokoelma, aiotko noita nyt kylvöskellä? Ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa todella on jo kylvetty, tomaatit jo koulittu. Osa nuupahtelee yksi toisensa jälkeen. Kaikkia siemeniä en kylvä kerralla juuri sen vuoksi, etten heti onnistuisikaan. Ja vielä en uskalla varmasti sanoa, missä onnistuin. Mutta uusiakin on edelleen tulossa kylvöön..

   Poista
 13. Tänä keväänä sain lämpömaton, joka tosiaan sai mullan puskemaan tainta. Olivat sitä ennen olleet suihkuhuoneen lämpölattialla ja osassa ei näkynyt elonmerkkejä. Näköjään on tarpeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä apuvälineet taimikasvatuksessa ovat selvästi kasvua edistäviä.

   Poista