perjantai 2. elokuuta 2024

Heinäkuun kukkakimput

 Niin se vaan alkoi jo elokuu! Kesää on siis vielä jäljellä, mutta loppupuolella kuitenkin ollaan! Viimeiset pari viikkoa kuluivat lähes kokonaan mökkimaisemissa, oli ihanaa hellettä ja niin paljon iloa ja naurua lasten ja ystävien parissa! Vähän sellaisen air bnb:n ja kestikievarin tuntua, kun yhdet lähtivät ja toiset tulivat, mutta vain positiivisessa mielessä; yhdessä kokkailtiin, siivottiin, tiskailtiin ja nautittiin uimisesta, vadelmien poimimisesta, hyvästä ruuasta...




Pikaisella piipahduksella kotona nappasin taas mukaani kimpun kotipihan kukkasia. Liljat ovat suosikkejani, ei vain komealla ulkonäöllään, vaan myös kestävyytensä vuoksi. Nuput aukenevat ja osa tuoksuu ihanasti.







Ensimmäiset daaliatkin jo mukana, niitäkään en jätä yksikseen kotipihalle kukkimaan, jos tiedän olevani mökillä useamman päivän. Kuvassa oikealla ihana leijonankita ´Madame Butterfly`, Kukkatarhureilta ostetuista siemenistä kasvanut, senkin otin mukaan kesäkimppuun. Ja vielä huom. syyshortensia Vanille Fraisekin kukkii jo täysillä!




 Mutta ne liljat! Sekä syksyllä että keväällä tarttuu puutarhamyymälöistä mukaan värililjapusseja, puuliljoja, tuoksuvia oriental liljoja, hempeitä vaaleanpunaisia ja ihania valkoisia... Kun messuilla myydään suurista koreista liljojen irtosipuleita, ei aina voi olla varma, saako juuri sitä väriä, mitä pussiin keräilee, mutta minulle kelpaavat "virheetkin". Jos ovat väärän värisiä, voi aina napsaista kukkavarren maljakkoon!










Stargazer

 Liljat ovat siis pääosassa heinäkuun kimpuissa. Nimistä en tiedä, kun ovat joko kadoksissa, tai tallessa juuri toisessa paikassa, missä blogia kirjoittelen. :D



 Kuvassa näkyvä daalia `Zingaro´ oli kaatunut ja katkennut juurestaan, joten sillä oli tuuria, kun sävy sattui mätsäämään liljojen kanssa! Kaatuneet kiiltoleimun kukinnot sopivat myös täytteeksi, ja ihan huippuja ovat myös koristehirssit, ilmavia kimppuheiniä! Liljakimpussa on myös kaiken kesää runsaasti kukkineita tuoksuherneitä. Niistä kukkia onkin saanut poimia niin paljon, että muutama kimppu on riittänyt kesämökin ulkovessan ikkunallekin tuoksumaan :D




Tuoksuherneiden kukinnot tuottavat siemeniä niin pikavauhtia, että puutarhanhoitajan poissaolo kostautuu kukinnan loppumisella; kun kasvin aika menee siementen kasvattamiseen, ei se jaksa enää panostaa pitkiin kukkavarsiin ja suuriin kukkiin. Mutta toisaalta ensi kesän siemenet on jo nyt hankittu! Ja onhan siellä vielä runsaasti kukkia ihan kimppuihin asti!




Koska heinäkuu on pitkä kukkakuu, olkoon heinäkuulla kaksi kimppua;  oman puutarhani ylivoimaisesti parhaat kimppukukat: tuoksuherneet ja liljat!




Hyvää elokuun ensimmäistä viikonloppua!

15 kommenttia:

  1. Oi, miten kauniita kukkakimppuja. Jo noidenkin vuoksi kannattaa pihaan istuttaa paljon erilaisia perennoja sekä kaikenlaisia kesäkukkia.
    Mukavaa elokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä tuntuu hassulta hakea kukkakimput kukkakupasta, jos samaan aikaan kasvattelee materiaalia omalla pihallaan. Vaikka olisihan se kukkakauppojen valikoima melkoisen paljon runsaampi!

      Poista
  2. Kivoja kuulumisia :). Minäkin olen tehnyt runsaasti kimppuja - enimmäkseen tuoksuherneistä. Tänään olen ihastellut daalioita maljakossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma puutarha on myös mainio materiaalipankki ja luovuus pääsee valloilleen, kun rakentelee erilaisia kukka-asetelmia! Tuoksuherneet ovat helppo ja kaunis kimppukukkanen! Daalioiden maljakkoaika alkaakin olla käsillä!

      Poista
  3. Kimput ovatkin hyvä tapa nauttia kukista, kun reissaa eri paikkojen väliä. Kauniita kimppuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin! Mitäs niitä kukkia kasvattamaan, jos ei pääse nauttimaan!

      Poista
  4. Onpa kauniit kimput! Ihania liljoja sinulla kasvaakin. En ole itse raskinut kerätä tuoksuherneitä yhtään maljakkoon. Tarvitsen niistä siemeniä ensi vuodelle, joten olen kytännyt kukkia ja kehittyviä siemenkotia sillä silmällä, että mistä tulisi oikein hyvälaatuiset siemenet (ihan kuin sitä voisi tässä vaiheessa tietää!). Mielenkiinnolla odotan elokuun kimppuja. Näkyyköhän niissä jo lähestyvä syksy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherneitä kyllä kannattaa rohkeasti poimia, innostuvat siitä vaan enemmin kukkimaan. Toisaalta minulla oli niin paljon taimia, että niistä riittää poimittavia muutenkin. Elokuu meinaa lipsahtaa kokonaan ohi, vastaamisessakin on kestänyt useampi viikko, pahoitteluni!

      Poista
  5. Ihania kukkakimppuja olet tehnyt oman puutarhan kukista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen päättänyt, että kasvatan sellaisia kasveja, joista raaskin ottaa myös maljakkoon. Liljat tuntuvat viihtyvän, samoin tuoksuherneet ja daaliat.

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista