lauantai 20. heinäkuuta 2024

Puutarhuri aikaa etsimässä

 


Joku varastaa aikaani! Vai olisiko syy sittenkin minussa?! Lapset näyttävät jonkun muun tekemiä videoita ja meemejä, joissa "äiti" on koko ajan liikkeessä ja tekee jotakin... Nauramme niille yhdessä ja tunnistan itseni, mutta jostain syystä puutarhani huutavat poissaoloani!! 




Olen ennenkin sanonut, että rehevä puutarha hoitaa pitkälti itse itseään ja se on nähty tänäkin kesänä. Kastelun tarve on ollut vähäinen, rikkaruohoja ei penkkeihin mahdu ja kasvit tukevat toinen toistaan, kun puutarhuri kulkee muualla.



Toisen puutarhamme kohtalo on ollut surkeampi; Maa kuivuu helposti, sadetta ei ole sinne kulmille riittänyt ennen näitä heinäkuun sadeviikkoja. Vanha ihanasti varjostava valkeakuulas- omenapuu kaatui tuulessa ja muutti isosti pihan valo-olosuhteita. Myöskään puutarhahuoneen tomaatit ja kurkut eivät voi oikein hyvin. Johtunee pelkästään epätasaisesta kastelusta ja lämmön vaihteluista, kun puutarhuri kulkee muualla.



Metsäpuutarhassa on rehevää; rönsyillään leviävä leinikki, paikastaan kiinni pitävät saniaiset ja muut alati siementävät luonnonkasvit tekevät keskelle metsää perustettavasta puutarhasta haastavan. Lisänä tässä miljöössä on kiinteästi joukkoon kuuluvat ötökät; keltaiset vihulaismuurahaiset ja valtava hyttysarmeija, jotka puolustavat metsän omia joukkoja, puhumattakaan myyrien kuohkeuttamasta verkostosta istuttamieni kasvien juuristossa. Eikä asiaa tee helpommaksi se, että puutarhuri kulkee muualla.




Kullerot sopivat kosteaan metsä- /niittypuutarhaan. Vaalea New Moon ja iloisen oranssi kesäkullero Golden Queen ovat ottaneet paikkansa ja tuntuvat viihtyvän. Kotipuutarhassa siirtoa odottaa luonnonkullero. Paras laittaa se vähän kauemmaksi, ettei vie elintilaa näiltä jalostetuimmilta.


 Mustilan taimipäiviltä aikanaan hankittu ja kotipuutarhasta metsään siirretty saniaisen jakotaimi kasvaa nyt rehevänä kotoisessa metsässä. Ympärillä hiirenporras saniaiset ihmettelevät tulokasta ja lähestyvät sitä hanakasti. Joulu- ja alppiruusut pitävät toistaiseksi pintansa, mutta mikäli kasvit jäävät pidemmäksi aikaa omiin oloihinsa, on maa pian metsäkasvien peittämä!



Yksi vahvimmin tilaa hakeva metsäkasvi on vadelma, jonka pikkutaimia kitken pois jatkuvasti. Vadelmille on oma paikkansa hakkuuaukealla, mistä kipaisen hakemassa useamman kopallisen herkkuja. Nyt kyllä sade taisi jo tuon herkkumarjan sadon lopettaa. Siellä siis puutarhuri on viettänyt tunnin jos toisenkin! :D



Tällä hetkellä kotipuutarhassa ilahduttavat taas kärhöt! Kaikki sieltä nousevat rehevänä kohti korkeuksia, kukkaset suuria ja upeita. Toisen pihan kärhöt ovat myös hengissä, mutta kuivuus on selvästi verottanut kukkien kokoa ja määrää. Laskeskelin kärhöjä olevan omalla pihallani liki 20 ja toisella pihalla kymmenkunta. Rönsyilevää kauneutta on siis tarjolla! Ylemmässä kuvassa Hagley Hybrid, Viva Polonia ja Ville de Lyon samaa kaarta täyttämässä.


Arabella






Margaret Hunt tukeutui niin vahvasti syreenipensaaseen, että pensas ei kestänyt sen rakkautta, vaan otti ja kuoli! No syreenin piti olla Moskovan kaunotar, jota se ei todellakaan ollut,(ja nyt en sen nimistä kasvia pihaani haluaisikaan). Vähän huonovointinen se oli jo ensimmäisen talven jälkeen, joten ei Margaret sitä hengiltä ottanut, olisi ehkä kuollut muutenkin. (Olipas synkkä tarina kauniin kärhön ympärillä).





Värikkäitä liljoja aukeaa sieltä täältä, on ihanaa, että niistä monet jaksavat kukkia vuodesta toiseen, osa jopa runsastuneina. 





Tuoksuherneiden kukinta alkoi hyvissä ajoin ja niille on kannettu vettä, koska ovat kuivemmalla pihalla. Koska saavat tuolla myös paljon valoa, on kukinta niin runsasta, että näistä riittää moneen kukkakimppuun. 




Kukkakimput ovat kesätekemistä parhaimmillaan! Kun on välillä lähes viikon poissa kotipihalta, voi surutta ottaa kukkaset mukaansa, eli moni pioni, lilja, ruusu ja kesäkukkanen pääsee kimpussa mukaan mökille - siinä myös yksi hyvä syy jättää puutarha omilleen. Sillä aikaa syntyy uusia kukkia.


DoubleShot Appleblossom




Muutkin siemenistä kasvatetut kesäkukkaset kuin tuoksuherneet ovat kukassa. Leijonankidoista ´DoubleShot Appleblossom´ja `Madame Butterfly´ ovat kauneudessaan upeita!  eikä valittamista ole amppelissa kukkivista petunioistakaan! Talvinen taimihässäkkä alkaa tuottaa iloa!





Iloa tuottaa myös onnistunut jalohortensian talvetus! Tämä on toinen kerta, kun edellisvuotinen ruukkuhortensia innostuu talven jälkeen kukkimaan ja vielä uskomattoman runsaasti! Tämä kokeilu ei jää nytkään viimeiseksi.




Nyt koko päivän jatkuneiden sateiden jälkeen paistaa taas aurinko, puutarhurin on aika lähteä liikkeelle!

Mukavaa viikonloppua muille ajan kulkua ihmetteleville!

16 kommenttia:

  1. En taatusti jaksaisi hoitaa kahta puutarhaa ja mökkiä vielä siihen päälle. Molemmat puutarhasi ovat runsaita ja reheviä, vaikka puutarhuri kulkeekin muualla. Jossain välissä puutarhuri on kuitenkin ollut puutarhassaan jotain tekemässä. Muuten ei tuollaista kärhöjen ja kaikkien muiden kasvien loistoa olisi laisinkaan. Eikä vadelmien keruu ole yhtään huonompaa ajankulua. Kulje siis välillä rauhassa muualla ja nauti kauniiden kukkakimppujen tekemisestä.
    Leppoisaa viikonloppua täältä ajan katoamista ihmettelevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos, hyvä, että kuvien kautta kuitenkin välittyy viesti, että puutarhat eivät ole täysin hunningolla! :D Vadelmat ovat minun juttuni, joka vuotinen intohimo, ja silloin puutarhanhoito jää aina vähän heikoille. Kukkaset kulkevat myös mukana, mitäs niitä sinne puutarhaan yksin jättää kukkimaan, siksi kesään mahtuu runsaasti leikkokukkakimppuja.

      Poista
  2. Ihastuttavia kuvia olet kuitenkin saanut, vaikka puutarhat ovatkin oman onnensa nojassa. Hyvin perustetut penkit ja hyvä maa korostuvat tekstistäsi! Mutta aina ei ehdi joka paikkaan, ja tosiaan luonto ottaa äkkiä vallan, jos siinä vieressä ihan luonnonkasveja on, kuten metsäpuutarhassasi. Ihanat kuvat sieltä!
    Tasapainoilua tämä on ja kesästä kuuluisi kumminkin ensi sijassa nauttia, kun se on niin lyhyt. Onneksi olet ilmeisesti tehnyt sitä etkä raatanut velvollisuudentuntoisesti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kesään mahtuu runsaasti nautintoa, minulla jopa kolmen puutarhan verran. On ihanaa mennä viikon jälkeen uuteen pihapiriin ja nähdä, miten siellä ovat uudet kukkijat avautuneet ja jotkut voivat varsin upeasti, kun saavat elellä rauhassa! Luonto on keskellä metsää vaikeasti hallittava, jos ei sitä kaiken aikaa "pidä silmällä". Mutta onneksi on kasveja, jotka selvästi nauttivat metsäisestä maaperästä ja sen suomasta varjosta. Täytyy pian tehdä taas ihan oma postaus metsäpuutarhasta, ja kertoa siellä viihtyjistä.

      Poista
  3. Ehkä puutarhuri on muualla kulkiessaan kuitenkin nauttinut myös kesästä täysin siemauksin. Ja mikäs on kulkiessa, kun puutarhat pärjäävät hienosti omillaan. Upeasti kukkivat kärhösi. Melkein kateeksi käy kun omat kärsivät pahoin viime syksystä ja talvesta. Jospa aikanaan elpyisivät.
    Metsäpuutarhasi näyttää oikein viehättävältä, vaikka luonnonkasvien kurissa pitäminen vaatiikin varmasti paljon työtä ainakin siihen asti, että jalostetummat pystyvät pitämään puoliaan.
    Marjassa ollaan täälläkin käyty: talven mustikat on kerätty ja vattujakin aloiteltu. Täällä vattukausi on vasta alkanut, joten niiden keruuta vielä riittää. Lisätunteja vain kaivattaisiin täälläkin. mihin se aika häviää?
    Komeasti on hortensia talvehtinut, huikea määrä kukkia. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tähän kesään on mahtunut monta mukavaa hetkeä, päivää ja viikkoa. Välillä surettaa, ettei ehdi kauempaa aikaa ihailla esim. kärhöjen avautumista ja niiden kukintaa, kun ollaan jo mökille menossa. Mökkeily on minulla kesän ykkösjuttu, ja siksi kotipuutarhat joutuvat olemaan paljon omillaan. Mutta oma pihapiirini on aina ollut rehevä ja ei siksi pienistä hoitotauoista pistä pahakseen! Minä luulen, että joku salaa nipistää kesän tunneista itselleen, koska välillä aika menee aivan hujauksessa! Mukavaa kesää sinnekin, nautitaan tästä lämmöstä!

      Poista
  4. Niin tunnistan itseni tuosta kirjoituksestasi, mutta onneksi suurelta osin puutarha hoitaa itseään, vaikka minulla on huono omatunto, kun en ihan kaikkea ehdi ja aika vain hujahtaa jonnekin ja sitten kun on aikaa, on joko ihan mahdoton helle tai kaatosade. Mutta puutarhasi on upean kukkaisa ja rehevä, ihanat kärhöt ja metsäpuutarha! Nautitaan kesästä ja ihanista hetkistä puutarhassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kiireen tuntu lienee monen puutarhaihmisen harmi, etenkin kun kesä on täynnä kaikenlaisia tapahtumia ja sato kypsyy, ja niiden parissa vierähtää useampi tunti. Toisaalta kun on tunkenut pihapiirinsä riittävän täyteen kasveja, ei aina kitkemistä ja kastelua tarvitakaan. Nyt on sade huolehtinut kastelun puolestamme ja annetaan auringon paistaa ja kesän jatkua. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

      Poista
  5. Minullakin aika karkaa aina vähän minne sattuu. Toisaalta kesällä tai lomalla onkin kiva, että voi olla muutakin kuin tavoitteellinen. Kolmen puutarhan ylläpito ei ole helppoa, kun ihan perushommat vievät aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan meidän lyhyt kesämme täynnä kaikenlaista kivaa tapahtumaa, on perhejuhlia ja ystävien tapaamisia. Niistä kuuluukin nauttia ja puutarhanhoito ei aina ole se ykkösasia. Jos joku kasvi nuupahtaa, niin meillähän on keinomme korjata asia; suunnataan puutarhamyymälään ja taimipäiville! :D

      Poista
  6. Kaunista kukkatykitystä, on puutarhuri ollut ainakin joskus paikalla, muuten ei tuollaista loistoa synny. Hyvin kukkivat myös siemenkasvatukset, petunian kasvatus itsellekin tuttua puuhaa, samoin leijonankidat. Harmittaa kun ei nyt niitä ollut kasvamassa, ehkä ensi vuonna taas.
    Sanoin miehelle pari päivää sitten, että vaikka olen mukamas liikkeessä ja teen kaikenlaista, niin valmista ei tunnu syntyvän mistään. Ehkä se onki se syy, kun yrittää rääpiä vähän kaikkea, niin mikään ei valmistu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo viimeinen lauseesi; kun on monenlaista tekemistä, tahtoo sitä yrittää joka suuntaan ja silloin jäävät kaikki vähän kesken. Kun osaisikin keskittyä rauhassa yhteen asiaan kerrallaan! :D Leijonankidat alkavat nyt kukkia kivasti. Omat siemenkasvatukset alkavat palkita kasvattajaa.

      Poista
  7. Ihanaa kukintaa sinulla on . Meillä on vain kaksi paikkaa ja se toinen on hunningolla. Ensi keväänä mies jää eläkkeelle jos silloin kerkiäisi kohentaa kotia ulkoapäin ollaan niin paljon mökillä .
    Ihania kärhöjä sinulla ja paljon . Tuoksuherneet on sinulla myös mahtavia siitä tosiaan saa monta kaunista kimppua ja asetelmaa .Upeita asetelmia jo esittelitkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kimppujen tekeminen on mukavaa puuhaa ja kun on useampi puutarha, niin rohkenen poimia niitä myös maljakkoon. Kärhöt ovat kauneimmillaan ja sateet tekevät niille hyvää!

      Poista
  8. Ihanasti jaksavat kukkasi kukkia, vaikka tarhuri kulkee muualla. Minunkin puutarhafilosofiaani kuuluu monilajiset, rehevät kukkapenkit, joissa kasvit pitävät huolta toinen toisestaan.

    VastaaPoista
  9. Voi mitä ihanaa kukkaloistoa täältä löytyikään.

    VastaaPoista