lauantai 6. tammikuuta 2024

Loppiaisena Flora Favola





Kouvolan Poikilo museossa on ollut syksyn ajan näyttely, jossa on esillä kukkataiteilija ja valokuvaaja Kreetta Järvenpään kukkakollaaseja sekä taidemaalari Heikki Marilan kukkamaalauksia. Molempien taiteilijoiden teoksissa näkyy sekä runsautta, vahvoja värejä että kukkien koko elämänkaari; jo kuihtuvat kukinnotkin ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä taitelijoiden teoksissa.







Kreetta Järvenpään työskentelyä sain aikoinaan seurata Mustila puutarhan kevätkauden avajaisssa. Kreetta oli siellä tekemässä asetelmaa; jokaisen kukkasen sijoittelu oli tarkkaan harkittua ja lopputulos ihana! Tuohon asetelmaan ja Mustilan puutarhajuhlat -postaukseen voit kurkistaa tästä. Kun näin Flora Favola -näyttelyn tulleen kotikulmille, oli selvää, että se täytyy nähdä! Siirsin ajankohtaa kuitenkin myöhemmäksi, unohdin muutaman kerran töistä lähtiessäni, että piti mennä kotiin museon kautta. Jouluun mennessä päätin, että loppiaisena varaan aikaa näyttelylle ja sain kuin sainkin toteutettua suunnitelmani. 



Kreetan töissä on sekä valtaisaa kukkarunsautta että herkkiä yhden tai muutaman kukan asetelma. Käsillä tekeminen on molemmille taiteilijoille tärkeässä osassa. Kreetta rakentaa kukkansa ensin teokseksi jonka jälkeen valokuvaa sen. Heikki Marila työstää omat rehevät teoksensa maalaamalla ne käsillä. Molempien töissä näkyy arvostus jo elämänkaarensa lopussa olevien kasvien muotoihin; rehevästi avautunut kukinto sopii upeasti ikuistettavaksi tauluun, ja kuollut, rujo kukkanen on myös yhtä arvokas kuin nupullaan oleva.





 Flora Favola näyttely on Poikilo museossa loppumaisillaan, enkä tiedä, jatkuuko se jollakin toisella paikkakunnalla. Toivottavasti näiden taiteilijoiden töitä saadaan nähdä jatkossakin. Suosittelen!






Hyvää loppiaisen iltaa ja viikonloppua!



13 kommenttia:

  1. Hurjan hienoja ainakin nuo maalaukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita suurikokoisia maalauksia, ja hienoja valokuvateoksia. Paikan päällä värit ja kuvien yksityiskohdat olivat erittäin kauniita!

      Poista
  2. Ovat tosiaan ihanan runsahia ja färikkähiä töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Kuva ei kerro koko totuutta hienoista teoksista.

      Poista
  3. Hienoja tauluja, puutarhaihmisen mieleen. Näin viime kesänä Saarelman puutarhassa käydessäni Kreeta Järvenpään teoksista tehtyjä palapelejä. Noista tauluista nousee mieleen toissavuoden Sinebrychoffin taidemuseon "Linné ja pieni pala paratiisia" -näyttely (https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/nayttelyt/linne-ja-pieni-pala-paratiisia/), jossa oli esillä mm. 1600-luvun taiteilijoiden maalauksia. Sain ystävältä 1000 palan brittiläisen palapelin, jossa on Ambrosius Bosschaert the Elder (1573-1621) kukkamaalaus. Kreetta Järvenpää on hienoilla jäljillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreetan palapelin olen suunnitellut hankkivani, vielä on ostamatta... Hänen teoksissaan on juuri sitä vanhaa 1500-1600 lukujen kukkarunsautta ja herkkiä yksityiskohtia. kerta kaikkiaan hieno näyttely. Täytyypä hakea tuo mainitsemasi Line´.

      Poista
  4. Hyvää uutta vuotta ja loppiaista myös ❣️ Ihania kukkatauluja, olisi kotona seinällä niin kivat 🙂 Kukkakulttuuriharrastus sinulla, hienoa 💪

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin, hyvää alkanutta vuotta! Aika harvoin sattuu tänne kulmille näin upeita puutarhaihmisen silmää miellyttäviä näyttelyitä. Olisin ottanut ihan minkä vaan noista töistä seinälleni! :)

      Poista
  5. Tuo oli ihana näyttely. Kävin joulukuussa sen katsomassa. Nyt nimimerkin kanssa näköjään haasteita. Terveisin Vaalean vihreä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli upea näyttely. Huomasinkin instasta, että olit aiemmin samassa näyttelyssä. Mukavaa talven jatkoa!

      Poista
  6. Ihania tauluja ottaisin omalle seinälle .

    VastaaPoista