tiistai 14. heinäkuuta 2020

Tähtihetkiä


 

Tähtihetkiä saa puutarhassa kokea keväästä syksyyn vaikka päivittäin. Aina nousee maasta uutta, joko vanha tuttu perenna, joka on selvinnyt talven yli tai uusi tulokas, joka vasta edellisenä syksynä on istutettu. Tai sitten ilmestyy nuppu joka yhtenä aamuna onkin jo auennut! Voi olla, että odotettu kukka onkin erilainen tai eri värinen mitä odotit.

 

Minulla on menossa pihalla tähtiputkihetki. Viime kesänä sain kokea niiden kanssa sen tähtihetken, että näin uusien taimien kasvavan ja kukkivan. Tänä kesänä saan iloksen nähdä, kuinka ne ovat voimistuneet ja kukkivat entistä runsaammin muodostaen oman istutusalueensa. Toki niitä on jo kolmessa kohtaa, mutta sitä mukavampaa, kun näyttävät viihtyvän. Siitä en tiedä, mitä sitten tapahtuu, jos innostuvat vallan leviämään, mutta luulen, että pärjään näiden herkkien ja kauniiden kasvien kanssa.


Tähtihetkiä ovat varmasti monen puutarhurin mielestä ne, kun pihan kaunottaret avaavat kukkansa. Pionit ihastuttavat ensin, sitten tulevat ruusut, kärhöt, daaliat... Ostin viime kesänä useamman uuden ruusun - mistäpä olisin tiennyt kaikkia noita olevan olemassakaan, ellen sitten blogien kautta, kiitos siis teille, kanssasisaret, että saan kokea näitä tähtihetkiä <3. Osaa olemme jo aiemmin ihailleet, kuten mielettömänä kukkivaa ikivanhaa Flammentanzia.

 
 Nyt jaan kanssanne ihailuni Rosa Mundia kohtaan! Kirjoapteekkarinruusu on niin kaunis! Livenä tuo ruusunkukka on vielä paljon värikkäämpi. Luin Viherpeukaloiden sivustolta, että kirjoapteekkarinruusun väri vaihtelee maan happamuuden mukaan. Jos ruususeni tekee juurivesoja, niin siirrän toisen happamuudeltaan erilaiseen paikkaan, niin voin vertailla niiden värisävyjä.

`Rosa Mundi´

 

Kärhöjen kanssa tähtihetket ja aallonpohjat kulkevat rintarinnan. Jos viime kesänä sait ihailla jonkun kärhön runsasta kukintaa, voikin olla, ettet tänä kesänä löydä koko kärhöä. Tai sitten se suvaitsee vain ilmoittaa, että on hengissä, muttei jaksakaan kukkia. No, hengissä oleminenkin on sentään ilon aihe. Minun puutarhassani ainakin näyttää käyvän niin. Mutta olenpa ollut ovela (tai sitten vain luulen olevani), ja istuttanut jokaisen kärhökaaren juurelle ainakin 2, ellen 3 kärhöä. Ja varmistelen vielä ruukussa kasvavilla kelloköynnöksillä, että kyllähän sielä joku tähtiä tavoittelee:) Matka jatkuu, nuppuja on paljon, mutta paras kukinta vielä edessäpäin.

`New Dawn ´ ja `Rouge Gardinal´ jatkavat matkaa kohti korkeuksia
 Suurimman osan kärhöistäni alan jo tunnistaa, paitsi alla olevan nimi on aikoinaan kadonnut ja eipä ole koko kasvia juurikaan näkynyt aiempina vuosina. Tänä kesänä näyttäisi siis olevan tämän kärhön tähtihetki! Viime viikolla oli töiden puolesta puutarhurin tähtihetki, kun sain kahden päivän kanttausurakan ja penkkien siistimisen päätökseen. Ensimmäinen kuva on otettu urakan päätteeksi (ja huomasin kuvien tallennuksen jälkeen, että vielä oli jäänyt pikkuruinen kitkemiskasa nurmikolle:)) Mutta sateen tulokset näkyvät nopeasti: nurmikon leikkuu on taas ajankohtainen ja leikkuri kun vielä on alkanut oikuttelemaan, niin iskee arkirealismi puutarhurin takaisin maan pinnalle.
Kaikella on kaksi puolta; jos ei ole kuivaa eikä tarvitse kastella, niin sitten sade kasvattaa nurmikkoa vallan vimmatusti. Jos sade kaataa ritarinkannukset maahan ja katkoo niiden varret, on puutarhurilla yllättäen runsaasti materiaalia kukkakimppuihin:D

Ihania tähtihetkiä viikkoosi!

22 kommenttia:

 1. Särehtiviä tähtihetkiä! Ihana 'Rosa Mundi' ja kärhökki kukkiivat nua hyvi. Hyvän färine tua tuntematonki kärhö. Valitettavasti en nimiä sille rupia eres arvaalemahan. Tosi rehevän näkööne puutarha. Ei uskoosi, että on ollu kuivaki kausi. Kanttaamises on urakkaa, mutta kyllä se kannattaa teherä. Tuloo siisti ilime ja nostaa kasvikki paremmin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sade tekee hyvää puutarhalle, vaikka se ajoittain riepotteleekin joitakin kasveja. Kanttaamisessa näkee työn tulokset aika konkreettisesti:)

   Poista
 2. Oi mikä ihana tähtiputkihetki! Ja tähtihetket muutenkin. Kanttaus ja kitkentä saa kaiken niin ihanan siistiksi - hetkeksi. Tällä kelillä tuntuvat rikkaruohot kasvavan ihan silmissä, vesiheinä etenkin.
  Rosa Mundi on todella kaunis, ja tuo Rouge Cardinalin ja New Dawnin yhdistelmä huippuihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade ja lämpö saavat tosiaan nopeasti aikaan rehevää kasvua, mutta myös rikkaruohoissa! Rosa Mundi on huippukaunis.

   Poista
 3. Todella kaunista tähtiputkien kukintaa. Tuo Flammemtanzin kukinta on myös aivan käsittämättömän runsasta. Puutarhasi näyttää muutoinkin rehevältä, hyvin hoidetulta ja kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rehevää on nyt kun sateet loppuivat ja alkaa taas aurinko lämmittää. Kasvit saivat kunnolla juurilleen vettä.

   Poista
 4. Kyllä on tosi kaunis yhdistelmä Rouge Cardinal ja New Dawnin, ah. Tuntematon kärhö on myös oikein kaunis.
  Totta tosiaan, kanttaus tekee ihmeitä, minullakin olisi tuota hommaa taas edessä ”kilometrikaupalla”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunainnen ja lila tuntuvat tosiaan sopivan hyvin yhteen. Usein istuttelen kärhöjä sinne, minne niillä sattuu tilaa olemaan, sen enempää värejä miettien, mutta tässä käytin harkintaa ja se kannatti:)

   Poista
 5. Tähtihetkiä on onneksi puutarhassa. Samat tai eri kasvit ilahduttavat. Tähtiputki voi tehdä kasan pikkuisia jälkeläisiö, ne onneksi tunnistaa helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tähtiputken siementäminen tosiaan hiukan arveluttaa, mutta katsotaan, milloinka alan olla pulassa, se onkin sitten toisenlainen tähtihetki:D

   Poista
 6. Oi, miten kaunista ja rehevää puutarhassasi on. Tähtihetki on erinomainen termi kaikille niille ihanille hetkille, joita jokainen puutarhan kasvi vuorollaan tarjoaa. Sinun tähtiputkikuvasi herättivät ajatuksen laittaa itsellekin yhteen penkkiin enemmän tähtiputkia ja karsia muita kaatuilevia pois. Tähtiputki pysyy minusta aika hyvin pystyssä sateissakin. Omista tähtiputkistani ei muutamassa vuodessa ole tullut taimien riesaa.
  Rosa Mundi on kyllä kaikkien kehujen arvoinen. Sen kukka on suorastaan maagisen kaunis. Yksi niistä ihmetyksen aiheista, joita luonto meille tarjoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden rankkasateiden jälkeen tosiaan tähtiputkien pystyssä pysymisen kanssa ei ole ollut ongelmia, siksikin iloitsen niistä. Ja tuntuvat täyttävän kauniisti ryhmänäkin jonkin alueen. Mutta kun ensimmäiset aukesivat jo pionien aikaan, sopii se myös kaveriksi monen vahvan ja suurikokoisemman kanssa. Valkoinen on suosikkini. Rosa Mundin toivon kasvavan ja kukoistavan, siitä tuli myös uusi ruususuosikki!

   Poista
 7. Kauniita näkymiä ja niin siistiä. Tähtiputki tekee minulla jonkin verran siementaimia mutta ei haitaksi saakka. Ja hyvin ovat kelvanneet eteenpäin jos eivät ole omaan puutarhaan jääneet. Mundi on hieno ruusu, laitoin siitä yhden oksan piikeillä maahan kiinni kun ei ole tehnyt juurivesoja, jos saisin sillä konstilla lisättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat hassuja,juurillaan vesovat erityisesti ne, joiden ei välttämättä haluaisi, ja ne taas, joiden soisi lisääntyvän, pysyvät kauniisti yhdessä juurakossa. Hyvä tietää, ettei tähtiputkien kanssa ole ongelmia, vaikka siementäisivätkin.

   Poista
 8. Ihanat tähtihetket! Todella kaunista ja rehevää on myös puutarhassasi. Nurmikon leikkaaminen ja kanttaus tekee ihmeitä. Jälkimmäistä tulee vain harrastettua turhan harvoin. Valkoinen tähtiputki pitäisi kyllä löytää jostain kaveriksi tummanpunaiselleni. Punainen on tehnyt vimmatusti siementaimia, mutta ei sentään ripottele niitä ympäri puutarhaa, vaan suht kiltisti metrin säteelle itsestään. Pikkutaimet on myös helppoa nyppiä pois, jos ei tarvitse johonkin täydennystä. Oikein kaunis väri tuossa tuntemattomassa kärhössäsi. En lähde arvailemaan nimeä puoliavoimista kukista. Ihanasti 'Rouge Cardinal' ja 'New Dawn' sopivat yhteen. Kärhöjä kannattaakin istuttaa vähintään pari aina samaan kohtaan. Minulla on kärhöportissa nyt peräti kuusi eri kärhöä, joten hyvin suurella todennäköisyydellä edes joku niistä aina nousee ja kukkii :D Tosin on niitäkin kohtia, joissa on vain yksi kärhö. Vähän jännitystä elämään. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 9. Eipä noilla nimillä aina ole niin suurta merkitystä tällaiselle harrastajapuutarhurille, pääasia, että nousevat maasta ja antavat kukkiensa ilahduttaa. Aurinkoa sinnekin, nyt sää taas meitä hellii:)

  VastaaPoista
 10. Ihania tähtihetkiä :) Täälläkin on nyt tähtiputkien kukintaa.

  VastaaPoista
 11. Minulla ei kärhöjä ole.... vielä koska niiltä puuttuu paikat mihin istuttaa niitä. Mutta aatoksissa on. Tähtiputkia on minullakin kahta väriä. Kyllä sinulla on komea köynnösruusun kukinta samoin Rosa Mundi on myös hankkimisen arvoinen erittäin kaunis ruusu. Hyvin siistit kanttaukset olet saanut aikaiseksi minä olen vähän huono tässä hommassa. Pitäisi harjoitella enemmän 🤗

  VastaaPoista