tiistai 14. tammikuuta 2020

Puutarhavuosi 2019 -haaste

Minna Hiidenkivi -blogista laittoi minulle jo viime vuoden puolella haasteen, jossa pohtisin mennyttä puutarhavuotta, valmiiden vaihtoehtojen kautta (tai sitten aivan omien vastausten muodossa). Minna itse on myös koko haasteen alullepanija. Alkuvuoden muut puuhat ovat ottaneet oman aikansa, niinpä olen tätä haastetta työstänyt pikkuhiljaa. 

Katsotaan vielä haasteen kautta menneeseen kasvukauteen ja puutarhajuttuihin, ennenkuin uusi kevät pääsee kunnolla vauhtiin!


 
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä


No, nyt tuli heti vaikea kysymys, koska kaikkia noita vaihtoehtoja on kyllä tullut joskus kokeiltua. Ja vaikka kuinka mietin, ei tainnut mitään muutakaan uutta tulla viime kesänä vastaan... No sentään, keräsimme ensimmäisen rypälesadon!

 2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?

a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...


c. Aika lailla onnistuin. Uuden kukkapenkin rakentaminen oli suurin suunnitelma ja siihen esikasvatin kesäkukkia ja hankin uusia daalioita. Tiesin, että istutusalue tulee tarvitsemaan jonkin verran myös uusia perennoja, joten suunnitelma oli jo talvella viitoitettu. 
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...


d. Mustilan taimipäivät ja Viherpeukaloiden syysmarkkinat saivat minut menettämään kontrollin. Mutta muuten hain vain taimen tai pari viikossa... ;D Keväällä tilatut tähtiputket ja kellukat viihtyivät hyvin, samoin jättiverbena ja itse siemenestä kasvatetut purppuratulikukat.  
4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.

b.Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasvi toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa selviää kuitenkin puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. 
Älä edes kysy, kuinka monta!


 b. Toisten blogeja seuraillessa bongailee usein kasveja, joiden kohdalla järjen pitäisi muistuttaa sinua, missä asutkaan! Joskus haluaa kokeilla, saisiko jonkun aran ihanuuden kasvamaan omalla tontilla. Aina ei voi olla varma, johtuiko kasvin kuoleminen tai katoaminen säästä vai omista virheistä. Siksipä ei tuhoja kannata kauaa jäädä murehtimaan. Ainahan voi myös yrittää uudelleen. Tosiasiassa en viime kesänä menettänytkään mitään merkittävää.

Alppiruusu `Tarleena´


5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Haluaisin paljon!! Lisää ruusuja, lisää alppiruusuja, lisää pioneja... mutta koristeomenapuuta ei ole kummallakaan pihalla, johtuen pitkälti tilan puutteesta. Eihän se tosin heti kasva suureksi..;)
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

c. Toisen pihamme uusi istutusalue täyttyi kukkasista ja laattapolku sai uuden portin.7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Kyllä se taitaa olla tuo uusi istutusalue laattapolun kahden puolen ja uusi kaari -toki kaarta en minä tehnyt, mutta olinpahan ideoimassa:) Kukkapenkithän eivät toki ole valmiit, sillä aika moni kasveista oli yksivuotisia ja muutoksia tulee varmasti. Mutta  sehän on vain hienosäätöä.8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Ehkäpä se oli Mustilan puutarhamyymälästä ostamani jättiverbenan taimi! Se viihtyi, kasvoi, huojui ja kasvoi, eikä lopettanut kukkimistaan ennenkuin syyssateet ja ensimmäiset pakkaset ilmoittivat, että lopeta jo!
 

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!


a. Syyskuun alennusmyynnit saivat minut, harkitsevan puutarhurin, pois tolaltani!! Hankintojen virheet nähdään tulevalla kasvukaudella. 

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Kokeilumielessä ostettu karhunvadelman taimi viihtyikin hyvin ja teki heti ensimmäisen talven jälkeen pikkuruisen sadon. 
  

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Kyllä se taitaa olla kelloköynnös. Sain kasvatettua siemenestä monta hyvää taimea, mutta kukinta ei tänäkään vuonna ehtinyt juuri alkaakaan, kun hallat keskeyttivät kasvun. Toinen pettymys oli muutama uusi daalian juurakko, jotka kyllä kasvattivat valtavan lehdistön, mutta ei kehittynyt kukan kukkaa. Ja kyse oli sentään Cafe au lait -daaliasta! 
  


 12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun


a, b ja c. Kyllä pääosa ostoksista oli pensaita; pensasruusuja, pikkupuita, hortensioita. Myös daalian juurakoita, sipuleita, siemeniä, kesäkukkia... Mutta miehen ostoksia olivat kiveykset ja rakenteet... Kumpikohan pääsi halvemmalla??

13. Mitä opit?

Älä aliarvioi ravinteikkaan maan kasvuvoimaa - istuta daaliat kauemmas, jotta mahdut itse kulkemaan:D Toivon myös oppineeni, että vähemmilläkin kylvöillä pärjää.

 


14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?


 d. Kyllä puutarhurin sormet syyhyävät jo päästä kosketuksiin mullan, siementen ja pistokkaiden kanssa. Suunnitelmiakin on, mutta mittasuhteet maltilliset - ainakin tässä tammikuun alussa;) Toki hiukan on mukana, jos ei aivan kauhua, niin pelkoa, mitä tuhoja tämä lumeton talvi ja sahaavat pakkaset vielä saavat aikaan.


Olipas tässä monta kohtaa, mutta pääsin loppuun asti. Ovatkohan kaikki halukkaat jo saaneet tämän haasteen? Haastanpa kuitenkin Olipa kerran puutarha-blogin SariHannen ja  Kivisen Vilman piha -blogin Vilman.


Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

Puutarhavuosi 2019 -haasteeseen  on tässä Minnan tekemä valmis haastepohja, josta voit käydä kopioimassa kysymykset ja vastausvaihtoehdot tai keksi aivan omat vastauksesi kysymyksiin.

 

Mukavaa viikon jatkoa!

31 kommenttia:

 1. Hauska haaste ja ihanat kuvat! Näitä kun katselee niin tulee ikävä kesää ja kukkia:) Leppoisaa alkanutta viikkoa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäikävää onneksi torjutaan täällä puutarhablogimaailmassa aika tehokkaasti:)Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Sulloli hyvät suunnitelmat. Tua uus istutusalue näytti jo ensimmääsenä kesänä torella hyvältä. Ei mullakaa ollu kelloköynnöksenkää kans hurraamista. Piilootin multihin kymmeniä siämeniä ja sain niistä vaa muutamia taimia. Mutta kohton taas uus alaku käsillä :) Mukavaa viikon jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uuteen kukkapenkkiin kyllä satsattiin, kunnon monttu ja paljon hyvää multaa päälle! Ja kasvit saivat myös riittävästi vettä, vaikka toisella pihalla kärsivät kovasti helteistä ja veden puutteesta. Juu, uusi alku, yrittänyttä ei helpolla lannisteta!

   Poista
 3. Tämä on niin hauska haaste ja ihanaa, että sinäkin osallistuit siihen. Voi hitsi, että ihana Cafe au Lait ei tuottanut kukkia. Jospa ensi vuonna, toivottavasti onnistut juurakon talvetuksessa. Se on jotenkin ihanaa tässä harrastuksessa, että aina tulee seuraava vuosi. Polku, kaari ja istutukset sekä ihana kesähuone ovat niin kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalioilla näyttää joskus olevan vimmattu tarve kasvattaa valtava lehdistö, mutta unohatvat kukkanuput! Talvetuspaikka on, katsotaan, miten ensi kesänä sitten kasvavat.

   Poista
 4. Säntäsin heti tänne katsomaan, mitä sinä vastailit. Tuo upea laattapolun istutusalue jäi tältä vuodelta blogistasi mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laattapolun istutukset saivat paljon palstatilaa blogissakin, koska sen ympärillä tuli vietettyä paljon aikaa, uusia kasveja oli niin runsaasti.

   Poista
 5. Kiva oli lukea, onnea uuteen kauteen! Tuo uusi laattapolku istutuksineen ja portteineen on kaunis!

  VastaaPoista
 6. Ihanat kesäiset kuvat ja vastaukset tähän kivaan haasteeseen. Jättiverbena on kyllä upea! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiverbena oli mukava yllätys, pääsee varmasti jatkokasvatukseen!

   Poista
 7. Kauniit ja kukkaisat haastekuvat. ❤️

  VastaaPoista
 8. Ihana tuo polku ja sen vierellä olevat istutukset. Tuollaista suunnitelmaa minulla on ensi kesän varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja toivotaan, että näemme kuvia kun suunnitelma alkaa toteutua!

   Poista
 9. Kiva, että otit haasteen vastaan! Tuo ekan kuvan kärhö on edelleen todella ihana <3 Taimi tai pari viikossa on varsin hyvä tahti puutarhaostoksille. Kyllä siihen pari kontrollin menetystäkin sopii mainiosti mukaan :D Toivottavasti tämä talvi ei tiedä kovin mittavia kasvimenetyksiä. Lisäänkin sinut saman tien listan jatkoksi. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuota viikkovauhtia ei sentään koko kesää menty;) Pidetään kaikki peukkuja, että kasvimme säilyvät läpi talven!

   Poista
 10. Ei kukkinut kelloköynnös meilläkään. Upea tuo polku ja istutusalue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmaan tarkka kasvupaikastaan tuo kelloköynnös...

   Poista
 11. Laattapolkusi reunat ovat rehevöityneet kukkimaan nopeasti. Kaunista katseltavaa on siis odotettavissa tulevinakin kesinä.
  Aion kylvää kelloköynnöstä tulevana viikonloppuna. Muutaman harjoittelukerran jälkeen olen vihdoin tullut sen kanssa tutuksi - toivottavasti tuuri jatkuu. Daalia Cafe au Lait nousi kituliaasti, eikä kukkinut. Metsästin sitä melkoisesti ja maksoinkin aika mielestäni yhdesä juurakosta paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laattapolunvarsi kasvoi vallan mainiosti, johtui varmaan myös uudesta, paksusta ja lannoitetusta multakerroksesta. Aion kyllä yrittää vielä tuon kelloköynnöksen kanssa, koska kukkaset ovat niin upeita. Ja daaliat ovat talvehtimassa, odotetaan ensi kesää.

   Poista
 12. Juuri äsken kommentoin yhden toisen samaan haasteseen osallistuneen blogiin, että hienoa, kun on toteuttanut suunnitelmat! Minulla jää osa aina toteuttamatta. Onneksi niitä toteutuneita on myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pihamaa alkaa olla jo kovin täynnä, ei vallan monia suunnitelmia kannata yhdelle kesälle edes laittaa. Siksi toteutuminenkin on suht´ realistista.

   Poista
 13. Upeasti ovat kukkineet viime kesänä! Minullakin oli kokeilu kelloköynnöksen kanssa, joka ei ehtinyt kukkia. Uusia siemeniä on jo valmiina. Daalian juurakot eivät tuottaneet kunnon tulosta - toisin kuin sinun mahtavat daaliakukkaryöpyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa dalioista, juurikin nuo vanhat, kukkivat hienosti. Samoin osa uusista jaksoi tehdä lautasen kokoisia kukkia - mutta vain yksittäisiä. Ja osa sitten päätti pysyä viherkasveina:(

   Poista
 14. Kiva oli lukea vastauksesi. Ja toivottavasti esittelet keväällä ja kesällä syksyn uudet hankintasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli saan syksyllä ostetut talvehtimaan, niin ilolla niitä esittelen:)

   Poista
 15. Laattapolkusi kukkivine reunoineen on todella kaunis! Oli hauska lukea vastauksiasi, tämä on kiva haaste. Oikein hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista