perjantai 27. heinäkuuta 2018

Polun päässä aarre!


"Pieni polku metsän halki vie....."


Kohti suurta hakkuuaukeaa, joka on täynnään villivadelmaa!


Jos joku on ihmetellyt, missä olen, kun en bloggaa, en juurikaan kommentoi (paitsi satunnaisesti mökkipöydän ääressä hetken levähdettyäni), niin täällähän minä, vattupuskissa!!


Kun samoilemme pitkin vuotta tutuissa lähimetsissä, katselemme myös sillä silmällä, että missä voisi olla tulevien vuosien marjasato. Avohakkuista on viime päivinä ollut paljonkin keskustelua ja niistä voi olla montaa mieltä. Mutta kun minä näemme hakkuuaukean, alamme odotella muutaman vuoden päähän, kunnes metsävadelma ottaa alueen haltuunsa. Silloin marjastusgeenin syntymässäni saaneena suuntaan kulkuni sinne.



 

Tällaisilla helteillä vadelma kypsyy nopeasti. Mikäli paikka on aukea, menee reilu viikko, ja satokausi on ohi. Siksi helteitä uhmaten suuntasimme joka aamu vadelmapaikkaamme, 5-6 litraa marjoja, takaisin mökille ja pulahdus ihanaan järviveteen. Vähän tankkausta ja uusi poimintahetki. Reilu tunti ja taas olivat astiamme täynnä.



Nyt on useampaa pakastinta täytetty herkullisilla vadelmilla, n. 60 litraa, joista riittää omiin sekä lasten tarpeisiin. Hyvin pienen puhdistuksen jälkeen osa pääsi vielä viinimarjamehun joukkoon tuomaan vadelman herkullisen aromin talven "mummonmehuihin"!



Tässä vaiheessa kesää ei minua saa etelänmaille eikä muihinkaan reissuihin, koska vadelmahulluus on ottanut vallan!



 

Ehkäpä vieläkin piipahdan vadelmapensaikossa, mutta vain aamupalaherkkuja hakemassa:) Sen verran olen malttanut käväistä kotipuutarhassa, että siellä on kaikki hyvin:)




Mukavaa viikonloppua, helteet jatkuvat, koitetaan jaksaa, saamme ainakin runsaasti D-vitamiinia!

24 kommenttia:

  1. Vadelmia minäkin olen poiminut jonkin verran. Onhan se aika ryteikköä, missä ne kasvavat. Toisaalta: niitä saa poimia seisaaltaa eikä tarvitse kyykistellä. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että avohakkuut ovat kauheita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähemmän raskasta vadelmanpoiminta on kuin mustikkametsässä kyykistely:) Kyllä minustakin metsä on kaunis, avohakkuut eivät kuulu luontoon.

      Poista
  2. Mahtava sato ja vatut näyttävät todella hyvälaatuisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmissa ei tunnu tänä kesänä olevan mitään vikaa, madotkin ovat poissa!

      Poista
  3. Hurja vattusaalis! Minulla ei marjastusgeeniä ole, tai sitten se ei ole vielä syttynyt. Voi johtua siitäkin, että mummollani on pahin marjastusmania, mikä vain voi olla ja hän suunnilleen asui marjametsässä ensimmäisten marjojen kypsymisestä viimeisiin. Hänen ansiostaan meilläkin oli lapsuudessani pakastimet tupaten täynnä marjoja eikä ollut tarvetta itse lähteä marjastamaan. Nyt kun hänelläkin on jo ikää yli 80 vuotta, alkaa tahti pikku hiljaa hidastua eikä hän jaksa kerätä kuin oman arkkupakastimensa täyteen (josta hän kantaa talven aikana marjoja lapsilleen ja meille, kun "tuli taas kerättyä liikaa" :D). Eilen illalla kävin isännän kanssa pienen reissu vatukossa ja saimme yhteensä kolme litraa vattuja pakkaseen. Voi olla, että isäntä käy pari reissua itsekseen, niin ei tarvitse ostaa ihan niin paljoa puutarhavadelmaa talven varalle. Metsävatussa on kuitenkin niin paljon parempi maku. Nostan hattua kaikille marjastajille, kun jaksatte rymytä pusikoissa ötököiden syötävänä keräämässä luonnon herkut parempaan talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hatunnostosta! Kyllä minäkin valikoin marjastuskohteet ja -päivät, jos vaan on mahdollista. Nuo vadelmat vaan ovat niin herkkiä marjoja, että ne on poimittava juuri silloin kun kypsyvät. Siksi uhmaan säätä. Ja aamutuimaan tai illalla ovat nämä hellepäivätkin olleet ihan kelpo poimintakelejä:)

      Poista
  4. Ihan mieletön vadelmasaalis! Olette ahkeria :) Meillä kasvaa takapihan vesakossa villivadelmia, mutta kuumuuden takia en ole jaksanut kerätä marjoja lainkaan tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihan aikaista aamua, tuulista päivää tai iltahetkeä... nyt ovat vadelmat olleet laadukkaita, ja vieläkin niitä löytyy:)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Noita auringonlaskuja on saanut ihailla tänä kesänä!

      Poista
  6. Oi, mikä vattu-aarre!
    Ja kaunis iltarusko. <3
    Upea tuo köynnösruusu bannerin kuvassa myös!

    Kukikasta viikonvaihdetta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! Nautitaan viikonlopusta ja kesästä!

      Poista
  7. Hurja miten ahkeria olette olleet.
    Vadelmia tosiaan on runsaasti.
    Kaunis iltataivas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmat ovat tänä kesänä niin hyvänlaatuisia, että harvoin näin onnistuu!

      Poista
  8. Oi mahdoton, miten paljon ja suuria vadelmia. Upea iltamaisema. Jokaisena iltana erilainen maisemataulu ihailtavana. Aurinkoista viikonloppua!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu tosiaan, kuin puutarhavadelmia poimisi! Ja iltataivas on ollut monena iltana aivan huikean kaunis! Mukavaa viikonloppua ja kesän jatkoa sinullekin, Liisa!

      Poista
  9. Hyvät vattuapajat olet löytänyt ja miten herkulliset marjat. Pitääkin viikonloppuna käydä tarkastamassa oma vattuapaja. Auringon laskut ovat täälläkin olleet ihanan lämpimän punertavia. Liityin muuten lukijaksi, tottakai. ~Katja

    VastaaPoista
  10. Upeat kuvat, että voikin olla kauniita kukkia♥ Ihania kesäherkkuja..nam:) Tuo auringonlasku kuva on aivan upea! Mukavaa alkanutta elokuuta♥

    VastaaPoista