sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Kasvilampun alla - vihreän määrä lisääntyy.
Taimikylvökset ovat vallanneet nyt yhden huoneen. Kun lapset aikoinaan muuttivat yksi toisensa jälkeen opiskelemaan ja omiin koteihinsa, vapautui muutama makuuhuone muuhun käyttöön. Kaikille tiloille ei edes ole jatkuvaa tarvetta, joten huoneita on voinut pitää viileämpinä. Yksi huoneista avautuu etelä-länsi suuntaan ja kylpee päivisin auringossa. Mitä parhain tila taimien  kasvattamiselle. 

Punarevonhäntä


Siementen idättäminen hoituu keittiön lattialämmityksen päällä, melkoisen nopeaan tahtiin alkaakin tulosta syntyä. Sen jälkeen siirrän itäneet taimet viileään huoneeseen, jossa auringonvalon lisäksi on kaksi kasvivaloa.En ole niin perusteellinen kasvien hoitaja, että tietäisin, mikä lämpötila millekin pikkutaimelle olisi optimaalinen. Mutta seurailen tilannetta päivittäin. Viileää toivotaan, etteivät taimet venähdä holtittomaan kasvuun, mutta toisaalta osa taimista kasvaa kohtuuttoman hitaasti. Menetyksiä ei tänä vuonna ole juurikaan tullut, siitäpä olen tietysti kovin iloinen. 

Koristemaissin kasvuvauhti yllätti!

Kukkaihminen kun olen, ja utelias uuden kokeilija, ei täältä kasvatushuoneesta juurikaan muuta löydä, kuin kukan taimia. Innostuin koristeheinistä ja -maissista, mutta nähtäväksi jää, miltä ne kesän tullessa näyttävät. Hirssit ovat edelleen pikkiriikkisiä, ei voi ajatellakaan koulimista, ja koristemaissit ovat jo kehittäneet sellaisen juuriston, että ei taida astiat riittää, ennen kuin saan ne ulos ja maahan. Varmasti myös kaatuvat ennen pitkää. 

Kirjopeipissä näkyy jo tummentuneet lehtikuviot.

Itäneitä ovat mm. ahkeraliisa, samettikukkaset, kiinanasterit, revonhännät, isokirjopeippi, ritarinkannukset, anisiiso ja isopiikkiputki. Myös 5 eri tomaattilajiketta ja paprikat ovat taimella.


Kelloköynnöksiä kasvatin nyt ensimmmäistä kertaa ja taimia on 14 vahvaa yksilöä. Yllätyin iloisesti! Mutta keijunmekkoja ei tullut yhtään, samoin muutama Impectan siemenpussi - joissa oli muutenkin niukasti siemeniä, tuotti pahan pettymyksen. Joskus lähimarketin siementeline on vertaansa vailla.Pelargoniat ovat kahdessa kodissa. Oman olohuoneen nurkassa majailee vajaat kymmenen pelakuuruukkua, toinen samanlainen joukko viettä aikaa miehen keittiön pöydällä. Hän taitaa ehtiä jutella niille enemmän tai sitten kauniimmin, koska siellä on selvästi paremmin voiva joukko;)
Epäilen, että olen taas ollut liian malttamaton näiden siemenkylvöjen suhteen, koska ei meillä ennen toukokuuta mitään voi ulos kuitenkaan viedä. Hontelot ja holtittomasti kaatulevat taimet uhkaavat ennen pitkää, ja tilan ahtaus tulee tuottamaan tuskaa. Mutta vielä olen iloisella mielellä ja jatkan kylvöjä uusien kukkasiemenpussien äärellä:)


Tähän loppuun vielä muutama kuva marraskuun kaktuksesta, joka aloitti jokunen viikko sitten tämän talven toisen kukintansa. Valokuvat eivät näytä sitä ihanaa väriä, joka auringon valossa hehkuu näiden terälehtien pinnalla.Blogiini on tullut monta uutta lukijaa, olen siitä kovin iloinen! Tervetuloa kaikki ja toivottavasti viihdytte:)

Mukavaa viikkoa kaikille!

27 kommenttia:

 1. Sulla onnistuu toooosi hyvin kelloköynnöksen itämine ja näyttää muukki hyviltä. Ihanan färiset nua pikkuuset punarevonhäntien taimet :) Meillon samoo, koko vintti tyhyjillään asukkahista, joten taimilla on hyvin tilaa......toistaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynöksistä olen kovin iloinen, samoin nuo revonhännät itivät hyvin. Viileys auttaa selvästi hillitsemään tuota mahdotonta pituuskasvua. "Ylimääräiset" huoneet mahdollistavat myös sen, että ei tarvitse elellä multapottien keskellä.

   Poista
 2. Minunkin kaktukseni aloittivat uuden kukinnan. Huomasin saman eli kaktuksen kukkien upea kiilto ei näy kuvissa.
  Oletko huomannut, että postauksissasi osa tekstistä sijoittuu kuvien sivubannerin puoleiseen päätyyn, jolloin sitä on hieman vaikea lukea. Luulin ensin, että syy on minun tabletissani, mutta samanlainen näkymä tuli ystävän pöytätietokoneella katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between tuosta tiedosta, se ei näy minulla, täytyy ilman muuta selvitellä, mistähän se voisi johtua! Kaktus kukkii vimmatusti:)

   Poista
  2. Nyt teksti ja kuvat asettuvat ilman ongelmia. Toisinaan tulee omassakin blogissa kaikenlaisia kommelluksia. Osa niistä on ihan omaa syytä, mutta toisinaan myös blogger tekee tepposiaan. Aina ne ongelmat eivät tosiaan näy itsellä, joten eipä niitä osaa sitten korjatakaan.

   Poista
 3. Kasvilamput ovat kyllä ihan ehdottomia aikaisille kylvöksille. Hyvältä näyttävät sinun taimesi.
  Tuosta maissista ennustaisin, että olet vielä ihmeissäsi sen kanssa :D
  Maissi on todella kylmänarka ja sen voi yleensä istuttaa ulos vasta kesäkuun puolella. Meillä töissä kylvetään maissit vasta toukokuun puolivälin paikkeilla ja ne ovat juuri sopivan myyntikokoisia kesäkuun alkupuolella. Maissin esikasvatusaika on yleensä 2-3 viikkoa. Sinun kannattaa varmaan myöhemmin siirtää varovasti nuo taimet vielä isompaan ruukkuun, että juurilla on riittävästi tilaa.
  Kyllä ne varmasti sisälläkin kasvavat, jos saavat riittävästi valoa ja ravinteita.
  Myös minun koneellani näkyy osa tekstistä kuvan oikeassa reunassa. Minullakin käy joskus niin, kun siirtelen kuvia, niin testi siirtyy siihen kuvan viereen, eikä kuvan alle. Yleensä siihen auttaa, kun laittaa kursorin tekstin eteen ja ja painaa enteriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, niin arvelinkin noiden maissien kanssa, että liian aikaisin tuli kylvettyä. No, jos en onnistu pitämään noita hengissä, on siellä pussin pohjalla vielä jokunen siemen:) Nyt täytyy tarkistaa tuo blogin ulkoasu, kuvien siirtely tuntuu joskus tekevän tepposia, minä en ole mikään tekniikan taitaja, hyvä kun vinkkaatte, jos jotain outoa on näkyvillä.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää siun taimihommat! Hyvä kun on tila missä pyöritellä taimipotit ja mullat. Meillä on pihapiirissä mökki, johon mie siirtelen taimia kevväällä. Kasvivalot on tarpeen sisällä kasvatettaessa jos sais tanakammat taimet niihen avulla. Kaktus kukkii tiälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos, Ulla:) Tilaa tosiaan saa olla, jos näihin esikasvatushommiin lähtee. Monet vuodet olen esikasvattanut kesäkukkia, nyt kasvihuoneen myötä tuli tomaatit ja tämä blogihulluus saa kokeilemaan ihan uusia.

   Poista
 5. Hienoja pikkutaimia, hyvin näyttävät kasvavan. Hauskoja nuo revonhännät, niitä itää aina kunnon satsi, mutta taimet ovat alkuun niin hentoisia :)
  Minulla on käynyt myös heikosti Impectan siementen kanssa, mutta olen ajatellut syyksi sen, että tilaan sieltä yleensä harvinaisempia kasveja, joiden itävyys on epävarmempaa. En kyllä tiedä, pitääkö tuo paikkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Revonhännät itivät kahdessa päivässä ja vissiin 100%:) Saas nähdä, mihin nekin mahtuu:) Kahdessa impectan pussissa oli tasan 5 siementä, toisesta ei ole näkynyt elonmerkkiäkään moneen viikkoon ja toisesta iti yksi, vähän harmitti!

   Poista
 6. Hyvännäköiset pelargoniat minulla ei ole noin reheviä ollenkaan . Hieno kaktuksen kukinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoniat ovat minustakin tavallista rehevämpiä, osa on jo useamman vuoden vanhoja, osa viime kesän ostoksia.

   Poista
 7. Kiva kevätvehreä postaus! Uudet taimet ovat niin suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Niina, nyt jo voi alkaa puhua vehreydestä. Totta muuten, että uusia taimia jaksaa ihailla vaikka kuinka kauan:)

   Poista
 8. Vau miten hienosti kasvavat pelargoniat ja taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aika hyvältä minustakin jo näyttää, ehkäpä jonkun saa kesäksi kukkaan:)

   Poista
 9. Upeita taimia, vallankin kelloköynnökset. Revonhännät sain viime vuonna tuohon vaiheeseen ja sitten kupsahtivat ykskaks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, täytyykin pitää silmällä noita repolaisia, hentojahan ne tosiaan ovat ja vaikea lähteä vielä koulimaankaan.

   Poista
 10. Onpa hyvän näköiset taimivauvat! Ja pelakuut niin terhakoita

  VastaaPoista
 11. Topakan näköisiä taimia! Kyllä riittää kukintaa varmasti koko kesäksi, kun pelakuissakin on jo nuppuja :)

  VastaaPoista
 12. Wau!! Onpa hyvän näköisiä taimia ja pelaguut niin virkeitä. Mukavaa loppuviikkoa!!

  VastaaPoista
 13. Kirjopeipin pikkulehdet ovat suloisia :)

  VastaaPoista
 14. Tosi terhakoita taimia ja ihanaa kaktuksen kukintaa.

  VastaaPoista
 15. Sielähän näyttää oikein hyvältä :) Itsekkään en lämpötiloja juurikaan tutki, kasvit ovat sielä missä mahtuvat olemaan ja missä on valoa :) Mukavaa kevään jatkoa <3

  VastaaPoista