maanantai 2. lokakuuta 2017

Kun yksi piha ei riitä!  Oman pihan syystyöt ovat tuoneet mukanaan suuren joukon jakoperennoja, joista en tietenkään halua luopua heittämällä niitä kompostiin. Onneksi miehisen miehen pihamaa suorastaan huutaa lisää kukkivaa:) Viikonloppuna siis puuhasteltiin pihalla nro 2. Vanhat omenapuut eivät tänä vuonna tuottaneet satoa, mutta kauniilta näyttävät syysväreissään. Pihasaunan vallannut villiviini on joka syksy huikean kaunis!


 Itse siemenestä kasvatetut kosmoskukat ovat alkaneet vihdoin viimein kukkia. Pituutta on kertynyt reilusti, mutta nuppuja olisi vielä paljon avautumatta.

 Kurkistetaanpa sisälle puutarhahuoneeseenkin.Puutarhahuoneen tomaattiviljelmät ovat pilottiporukka, ensi vuoden suunnitelmat kehkeytyvät tämän kesän kokemusten perusteella.
`Tummy´
Kaupan luumukirsikkatomaateista otetut siemenet, nimestä en tiedä.


 Sweet million ja Sungold tomaatit eivät päässeet kuviin, mutta ovat tuottaneet myös mukavasti satoa, osa taimista on kypsynyt omalla pihallani keväällä rakennetussa taimikasvarissa.  Ahkeraliisa kukkii edelleen ahkerasti. On viiniköynnöksen kanssa samassa kolosessa, joka jätettiin puutarhahuoneen lattiaan. Tarkoitus on suojata viiniköynnös talvelta jonkinlaisella styroxeristeellä.
Tuoksupelargoni
Keväällä puutarhalta ostettu nimetön, vielä iloisesti kukassa

 Valokatteen alla olevat aukot on suljettu laudoilla talveksi,  muutamalla ruuvilla kiinnitetyt laudat on helppo poistaa taas keväällä. Pakkasenkestävät lattialaatat odottavat asennusta lähiviikkoina.
Mutta siirrytäänpä takaisin pihalle.

`Ville de Lyon´
  Heinäseiväsaidanteessa kukkiva kärhö jaksoi tänä kesänä kukkia iloisesti, nyt ei jäljellä ole enää kuin muutama kaunokainen.


 Puutarhahuoneen terassi valmistui alkukesästä, mutta istutuksia täytyy miettiä rauhassa. Toiseen kulmaan istuttelimme omalta pihaltani yli jääneitä jaloangervoja.


Toisessa nurkkauksessa oli jo keväällä istutettu rautatienomenapuu. Sen juurelle siirsin omalta pihaltani Siperiankurjenmiekkoja. Lemmikkejä siinä tietenkin jo kasvaa, ja myöhemmin maahan pääsevät tulppaaninsipulit.

 Jos haaveeni toteutuvat, syntyy puutarhahuoneelta talolle päin kujanne, jota pensaat ja perennat reunustavat. Blogin nimihän jo velvoittaa haaveilemaan - mahdottomiakin unelmia:)Hortensiahuumassani ostin kotipihalle uuden Syyshortensia Lime Lightin, mutta miehen puutarhaan hankin Pallohortensia Annabellen, (lumityöt kun ovat hänelle intohimo, niin saakoot lumipalloja kesäksikin):) Koska omalla tontillani jo kasvaa valtava Diabolo Heisiangervo, kaivoin toisen, huonossa paikassa kituvan Diabolon  Annabellen kaveriksi. Täydentävät väreineen toisiaan, toivottavasti myös viihtyvät yhdessä.Nyt on jo lokakuu, eli pimeää ja täysin luvallista viritellä valoja korostamaan pihapiirin kauniita yksityiskohtia!  Sateista säätä luvassa, siis mukavaa villasukkaviikkoa kaikille!

28 kommenttia:

 1. Kauniilta näyttää. Upea on tuo villiviini ja hyvää satoakin on tulossa. Mukavaa lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, Anneli! Villiviini minustakin on niin kaunis, ihanan vihreä kesäisin ja sitten syksyllä saa tuon vahvan punaisen värin!

   Poista
 2. Ihana tuo kesämaja. Valitsitten kauniin värin seiniin. On sulla kahdessa pihassa hommaa. Minä näännyn yhteenkin, vaikka hommaa rakastankin. Siis vartalo ei kestä. Upeita suunnitelmia. Innolla odotan niiden toteutumisen näkemistä. Tulee taatusti kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu, kesämajan väri on sama kuin talossa. Tätä toista pihaa hoitelen maltilla, mutta aina voi suunnitella...

   Poista
 3. Oi, ihanalta näyttää tomaatit kesähuoneessa ja tuo upea hehkuva villiviini!
  Kuulaan kauniita lokakuun päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit nousevat hauskasti esille, kun lehdet kellastuvat ja kuivuvat pois. Ihania päivi sinnekin, on taatusti lämpimämpää:)

   Poista
 4. Miehesi piha on tunnelmallinen ja siellä on tilaa vielä vaikka mille istutuksillesi. Pensasaidanne on loistava idea. Hyviä istutuslöytöjä olet tehnyt. Saatko vapaasti huseerata tuolla? Tuohon mökin eteen saisi ihanasti pionipenkin akkunoiden alle. Olet onnekas kun saat kaupan päälle toisen puutarhan :) Molempi parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun noin vanhassa pihassa ei ole paljon istutuksia, niin yritän lisätä niitä maltillisesti ja harkiten. Pionit olisivat ihania, ja niitä pihalla jo onkin, mutta kauempana puutarhahuoneesta. "Vapaasti huseerata":)) Noo, koko ajan pehmittelen....:)

   Poista
 5. Voi miten näyttääkin ihanalta ja tuo kesähuone on upea..tuolla on ihana istuskella!! Villiviini on niin kauniin värinen:) Mukavaa alkanutta lokakuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesähuone - tai puutarhahuoneeksi sitä kutsun- on ensimmäistä kesää ja minustakin aivan ihana. Odottelen jo joulua, jotta pääsen koristelemaan majaa talveksi:) Villiviini on tosiaan ihana!

   Poista
 6. Lokakuussa saa jo varmaan myöntää että kausivalot on jo viritelty, illat ovat sysipimeitä. Rautatieomenapuu on hieno, oikein hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä on oikeus kaamoksen torjuntaan valoja virittelemällä , ja jo tähän aikaan:) Mökin ikkunat ovat vr:n vanhat, joten rautatienomenapuu tavallaan kuuluu tähän miljööseen.

   Poista
 7. Sinulla riittää pihoja. Ja tekemistä. Kaunista on.

  VastaaPoista
 8. Kaunis piha ja ihana tuo kesähuone. Kahdessa pihassa varmasti riittää tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihat ovat kovin erilaisia, se tuo kivasti vaihtelua muuten mieluisaan puuhaan.

   Poista
 9. Upea tuo villiviini!
  Täytyypä muistaa laittaa sellaista ensi vuonna puutarhavajan, ja vaikka riihenkin edustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini on niin helppo, mutta kaunis köynnös

   Poista
 10. Kiva kun löysit blogiini, tulin vastavierailulle! Ihana puutarhahuone sinulla! Mullakin oli 'Sungoldia' kasvarissa, tulee myös ensi kesänä, tykkään siitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan, Gitta! Makeita tosiaan, nuo Sungoldit.

   Poista
 11. Blogissani on sinulle haaste. Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Puutarhahuone on ihana paikka. Kauniita kuvia ja ihana ruskan sävyttävä villiviini.

  VastaaPoista