lauantai 14. lokakuuta 2017

Kiitollisuushaaste

Sain jo heinäkuussa Puutarhaihmisen kiitollisuushasteen Betweeniltä, Rikkaruohoelämää-blogista. En ole sitä unohtanut, mutta aika on jotenkin vain kulunut ja postaukselle ei ole ollut sopivaa aikaa. Nyt kun kesä hiljenee, voi miettiä niitä asioita, joista puutarhaan hurahtanut voi iloita ja olla kiitollinen. 


Kesällä tulee oleskeltua puutarhassa joka päivä ja pienet hetket jo saavat aikaan ilon ja kiitollisuuden tunteen. Nyt syksyllä ajattelen enemmänkin kokonaisuutena tätä puutarhaelämää ja sen tuomia ilon aiheita.Säännöt tähän haasteeseen kuuluvat: Pidä 7 päivän ajan puutarha-aiheista kiitollisuuspäiväkirjaa ja tee siitä postaus. Kerro postauksessasi, kuka sinut haastoi ja haasta kolme tai useampia puutarhaihmisiä mukaan haasteeseen.


1.Päivä
Ihmiset ympärilläni:
Olen saanut perinnöksi rakkauden luontoon, kukkasiin, puutarhanhoitoon. Olen niin kiitollinen vanhempieni ja isäni äidin, mammani innosta hoitaa puutarhaa ja liikkua luonnossa, kasvattaa kukkasia ja hyötykasveja sekä marjastaa luonnonantimia. Kaikki se on annettu minulle jo lapsena ja siitä en luovu. Omat lapseni eivät ole samassa määrin puutarhanhoitoon ja marjastamiseen innostuneet, mutta he tietävät äitinsä innon, arvostavat luonnon ja puutarhan antimia ja ilman heitä en olisi myöskään tätä blogiani saanut perustettua. Eikä sovi vähätellä lähellä olevaa ihmistä, jonka kanssa meillä on samanlainen suhde  luontoon ja minulla on hänen täysi tukensa puutarhahulluuteeni:)


2.Päivä
Paikka, jossa toteuttaa itseään:
 Ilman omaa pihaa minun olisi vaikeampaa toteuttaa puutarhahaaveitani. Kotipiha alkaakin olla jo täyteen kaivettu ja istutettu. Kiitollinen olen myös vanhempieni mökkipihasta, jossa ei niinkään istutusten määrä päätä huimaa, mutta luonnon kauneudesta saa nauttia mielin määrin. Ja onhan minulla Piha nro 2, jossa sijaitsee kesän Helmi, Puutarhahuone!Ei voi muuta kuin olla tästä kaikesta kiitollinen!3.Päivä
Puutarhahuone:
Kun jokin haave toteutuu, se tunne on  huikea! Aikoinaan alkaessani haaveilla omasta kasvihuoneesta tai paikasta, jossa viiniköynnös saisi kasvaa ja jossa voisi fiilistellä sekä kesällä että hämärtyvissä syyspäivissä, en vielä silloin uskonut, että eräänä päivänä se unelma puutarhahuoneen muodossa olisi pihallamme. Olen kiitollinen, että mieheni koki tuon haaveen merkittävyyden ja rakensi sen meille!4.Päivä
 Vuodenajat:
Olen kiitollinen, että asun Suomessa. Siitä voi olla kiitollinen niin miljoonasta syystä, mutta jotta en kirjoittaisi tästä romaania, pitäydyn puutarhaan. Vuodenaikojen vaihtelut meidän leveysasteilla ja luonnossamme ovat jotakin huikeaa ja ihanaa. Vaikka synkkä syksy ja paukkuvat pakkaset eivät aina ilahdutakaan, tuovat ne kontrastin ihanalle kevään tulolle, kasvien heräämiselle. Kesän vihreys, kypsyminen ja lopulta syksyn värit ja luonnon lepokausi ovat sitä mistä minä pidän. Olen myös talvi-ihminen, joten ensi lumi, kauniit talvipäivät ja valkoiset hanget ovat myös ilonaiheita! 5.Päivä
Kukkasten kauneus ja moninaisuus:
Parasta puutarhassa ovat kukkaset, niitä ilman ei voi olla! Voin luopua hyötykasveista, mutta kukkasten joka keväinen kukkanuppujen avautuminen ja kaiken kesää runsastuva värien kirjo on se, joka tuottaa minulle iloa ja josta olen kiitollinen. Se kasvun ihme ja toinen toistaan kauniimmat kukkaset ovat suuren ihmettelyn aihe!


6.Päivä
Onnistumisen ilo:
Jotta voit kokea haasteita ja sen kautta onnistumisen iloa, voit puutarhaharrastuksessasi tehdä jotain uutta; yrittää siemenkylvöjä, hankkia harvinaisuuksia, talvettaa kesäkukkia, jakaa, perustaa uusia istutusalueita...Kiitollisuus syntyy siitä, että sinulla on piha,jossa on tilaa, kellari, jossa voit talvettaa, blogiystäviä, joilta saat neuvoja. Myös yritys ja erehdys kuuluu puutarhanhoitoon.


7.Päivä
Jaksaminen:
Puutarhatyöt ovat usein fyysisesti raskaita, siksi olen kiitollinen että terveyteni vuoksi voin totetuttaa näitä puuhia. Savisella pihalla lapioiminen on rankkaa ja uutta multaa tarvitaan muokkaukseen. Kun on monta istutusaluetta, on myös kitkemistä runsaasti, nurmikko vaatii leikkausta viikoittain... Mutta puutarhanhoito on myös terapiaa, vie ajatukset pois arjen työstä, murheet ja ikävät asiat lieventyvät maata lapioidessa. Ajatukset myös virtaavat kasvien kanssa puuhaillessa, joskus kokonainen ongelma ratkeaa, kun saat miettimisaikaa puutarhapuuhissa.


Haaste pistää ihmisen miettimään, miksi teen tätä puuhaa, mikä tosiaan on se asia, mistä voin olla kiitollinen omistaessani puutarhan tai saadessani touhuta siellä yksin tai yhdessä perheeni kanssa.  Kiitollisuuspäiväkirja yleensäkin elämässä on hyvä tapa osoittaa itselleen, että on paljon positiivisia asioita, joka päivälle jotakin! Ehkäpä alkuperäinen idea oli poima jokaisesta päivästä vaikkapa se yksi pieni asia, josta kiittää, mutta minä vastasin haasteeseen näin.
Tämä haaste on tainnut kiertää jo pitkään täällä blogimaailmassa, enpä tiedä, kuka teistä ei olisi sitä vielä saanut.. Laitanpa kuitenkin eteenpäin ja haastan

Pikkuinen Puutarhani -blogista Sametti Hortensian
Puutarhassa -blogista Marian ja
 Anun puutarha -blogista Pionin

Toki kuka vaan voi tämän haasteen ottaa vastaan, jos tuntee kiitollisuutta ja haluaa kirjoittaa siitä.


32 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja paljon asiaa puutarhan tärkeydestä!
  Etenkin silmään osui yksi kiva kuvapari samasta kohtaa syksyllä ja talvella. Kaunis kumpanakin vuodenaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila, puutarhassa on niin paljon positiivisia asioita!

   Poista
 2. Kirjoitit ja kuvitit kiitollisuushaasteen kauniisti. Niin paljon samanlaisia ajatuksia, joihin on helppo yhtyä.
  Haasteet ovat mukavia, vaikka niitä säilöisi käsiteltäväksi ja julkaistavaksi myöhemminkin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between, minäkin pidän näistä haasteista, tuovat uutta ulottuvuutta arjen kuvauksiin. Toinen anatamasi haaste vielä odottelee:)

   Poista
 3. Todella kauniita kuvia ja muutenkin ihana postaus tärkeästä aiheesta <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 4. Hyviä kiitollisuuden kohteita ja kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon jäi vielä kiittämättäkin, jatketaan toisessa yhteydessä:)

   Poista
 5. Todella kauniit kuvakollaasit.Tekstistäsi voi niin hyvin havaita suuren rakkautesi puutarhanhoitoon ja kukkiin. Mielenkiintoiset ja hienot haastevastaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos, Kruunu Vuokko, arvostan kovasti kommenttiasi! Totta tosiaan joka sana:)

   Poista
 6. Voin yhtyä kiitollisuuden tuntemuksiisi. Mitä tekisin, jos ei olisi omaa puutarhaa...? Luonnosta saa terapiaa. Vaihtuvat vuodenajat ovat rikkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, nuo ovat eliksiiriä meille ja kuinka paljon tuovatkaan voimaa ja iloa elämään!

   Poista
 7. Tämä on kiva haaste ja sinulla niin mukavat vastaukset. Kauniit kuvakollaasit. Minullakin tämä haaste on odottamassa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli, tätä oli kiva tehdä ja sai tosiaan miettiä niitä syitä iloon ja kiitollisuuteen juuri puutarhamaailmassa!

   Poista
 8. Niin kaunis postaus, ihanat kuvat♥ Tuli kiva kesäfiilis tähän harmaan sateen keskelle:) Tuo puutarhailu on tosiaan mukavaa puuhaa! Leppoisaa pyhäpäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, kiva, jos sait fiiliksiä aurinkoisempaan suuntaan:) Viikonlopun jatkoja sinullekin!

   Poista
 9. Viisaita sanoja ja ihania asioita. Ajatuksiisi on helppo yhtyä. Hyvää sunnuntaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pauliina, sinunkin blogistasi huokuu aina kiitollisuus ja rakkaus harrastukseesi:)

   Poista
 10. Tuhannet kiitokset sinulle haasteesta! Ihanat kuvat ja jutut, tuijottelin pitkään ihastuneena. Tuo sinun mökkerösi on kyllä niin suloinen, kuten kaikki kauniit kukkasesi ja puutarhasi. Minä olen kiitollinen kun saan täällä käydä ihastelemassa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos, SamettiH! Nythän vallan häkellyn... Kiva jos voin ilahduttaa, mutta vierailun ilo on kyllä molemminpuolinen:)

   Poista
 11. Kiitokset haasteesta!
  Olen tähän jo kesällä vastannut, mutta katsotaan jospa kokeilisin syksyisempääkin viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teet niinkuin itse mielesi tekee, yhtään kun en tiennyt, kenellä haaste on jo kiertänyt, mutta mukavahan tuo oli!

   Poista
 12. Olipa ihana postaus :) Oli tosi kiva lukea ja katsoa kauniita kuvia puutarhastasi.

  VastaaPoista
 13. Kiva haaste! Ja niin kauniit kuvat!❤️
  Viikonloppuna juuri istuttelin kukkasipuleita.
  Keväällä on sitten niin kiva ihastella krookuksia ja muita.
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari! Sipulihommissa minäkin olen ollut viime päivinä! Mukavaa viikkoa sinullekin:)

   Poista
 14. Kiva postaus ja ihanat kukkakuvat! Mukavaa keskiviikkoiltaa, Sirkku!

  VastaaPoista
 15. Ihana postaus ja kauniita kuvia. :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista