lauantai 12. marraskuuta 2016

3 asiaa puutarhassa -haaste
Between Rikkaruohoelämää -blogista lähetti minulle haasteen, josta suorastaan häkellyin ja ilostuin kovasti!  Minun blogini on edelleen alkumetreillä, julkaisuun ja koko bloggaamiseen sisältyy velä paljon sellaista, mitä en hallitse, siksi haaste tuntui erityisen mukavalta huomionosoitukselta. Kiitos, sinulle, Between! Mutta tämä blogihan syntyi haaveesta jakaa ihania puutarhakokemuksia ja -kuvia sekä saada ideoita ja vinkkejä toisilta, ei niinkään teknisestä taidosta käsitellä tietokonetta ja mediaa.(mutta ei haittaa, jos samalla oppii siltäkin saralta uutta!).

Mutta se haaste; 3 asiaa jotka liittyvät viime kasvukauteen puutarhassa:

3 asiaa, jotka ilahduttivat viime kasvukaudella:
1.Kevät näytti monen puutarhassa surkealta, kasveja oli paleltunut , mutta kärsivällisesti odottelin, ja kaikki 8 kärhöä sekä flammentanz -köynnösruusu säilyivät hengissä, vaikka kasvuunlähtö menikin pitkälle kesään.
2. Sain uusia kukkapenkkejä valmiiksi.
3. Tomaattikokeiluni tuottivat hyvin satoa, vaikka joutuivat raukat avomaalla kasvamaan.


3 asiaa, joista en pitänyt viime kasvukaudella:
1. Paha talvi lähes tuhosi upean köynösruusuni ja jo todella suureksi kasvaneen mahonian, harmitti todella!
2.Norjanangervo-pensasaita ei enää juuri lainkaan kukkinut ja oli pakko leikata alas, nyt etupiha on kovin paljas!
3. Ajan puute verottaa minun puutarhahommiani keskikesällä, ja sitten pääsevät rikkaruohot liiaksi kasvamaan ja teettivät menneenäkin kesänä turhan paljon työtä.

3 asiaa, jotka sain kasvukauden aikana valmiiksi:
1. Aloitin useamman kukkapenkin. Maa pihallamme on savinen ja ennenkuin pääsee uusia kasveja istuttamaan, on poistettava suurimmat savimöykyt ja lisättävä kevyempää multaa ja hiekkaa tilalle. Mutta urakka valmistui, ja keväällä odottelen uusia kasveja nousevan, saa nähdä, miltä kokonaisuudet näyttävät -jännittää!
2.Etupihan ilme muuttui, kun kaivoin seinustalta maat pois ja vaihdoin tilalle kiviä. Paikka oli varjoisa ja sade ei kastellut kasveja, joten mikään ei tuntunut näyttävän hyvältä. Tulevaisuus näyttää, onko tuokaan ratkaisu hyvä.
3.Vanha ruusupenkki tarvitsi myös korjausta, ja sekin tuli valmiiksi -kunnes taas muutan mieleni..


3 asiaa, jotka jäivät kasvukaudella kesken:
1.Pihaamme ympäröi kahdelta sivulta metsämaa, jossa kasvaa turhan korkeaksi kasvanutta puustoa. Sitä oli tarkoitus kaataa , jotta aurinko pääsisi paremmin antamaan valoaan pihalle. No tuo homma jäi auttamattomasti tekemättä, mutta onhan tässä talvi välissä ennen seuraavaa kasvukautta..
2. Nurmikkoalue pienenee pihallani sitä mukaa, kun uusia kukkapenkkejä tulee lisää. Tämä projekti jatkunee niin kauan kuin jaksan/ nurmikko loppuu.
3. Unelmani on kesken: kasvihuone/huvimaja on perustuksiltaan valmis, joten se jatkuu keväällä, ja siitä unelmasta ammennan ilon koko talveksi.

 3 asiaa, josta stressasin viime kesänä:
Olen aina puhunut puutarhaterapiasta, kun on hankalaa, muutama tunti puutarhassa poistaa sressin tehokkaasti - ja sama pätee metsäterapiassakin! Näiden avulla uskoakseni olen jaksanut monenmoiset pienet ja suuret harmin aiheet. Mutta:
1. Kotilot eivät ole vallanneet pihaani, kuten monella muulla, mutta muutamakin on liikaa, ja silloin stressi iskee. Kultani pihamaalla niitä on yllinkyllin. Mieleni niin tekisi siitäkin pihasta tehdä kukkiva puutarha, mutta voi olla, etten jaksa taistella kahdella pihalla rikkaruohojen ja kotiloiden kanssa...
2.Haaveilen pihasta, jossa ei kaikkea näe yhdellä silmäyksellä, ja siinä riittää puuhaa stressaamiseen asti. Hassu, kun ottaa itselleen noinkin turhan stressin.
3. Pihalla on logistiikkaongelma kukkasten ja kodinhoitoalueen suhteen; en yhtään pidä siitä, että matto- ja kuivausteline näkyvät ja rikkovat kukkien tuomaa harmoniaa. Mutta niidenkin pitäisi olla jossakin, kun ovat kuitenkin tarpeelliset kodin siisteyden suhteen. En vaan löydä kyseisille välineille oikeaa paikkaa.
:

 3 asiaa, jotka saivat minut rentoutumaan:
1. Minulla on monta ihanaa paikkaa, joissa voin toteuttaa puutarhaviettiäni, unelmiani ja samalla rentoutua. Oma ihana piha, rakkaani vanha piha ja vanhempieni kesämökki. Kesäinen pihasauna tai mökkeily järven rannalla ovat rentoutumisen ykkösiä.
2. Puuhailu kukkapenkkien äärellä ja siistityt penkit saavat aikaan lähes euforisen tilan, niitä jaksaa katsella kauan ja samalla mieli rentoutuu.
3.Olen himomarjastaja, ja metsävadelmien aikaan minua on turha yrittää saada kaupunkiin, samoin painun metsään, kun mustikat ja puolukat kypsyvät - ja samalla  rentoudun.

3 asiaa, jotka haluaisin hankkia tulevana kesänä:
1. Lisää kukkia, ainakin kärhöjä
2. Lisää kukkia, limenvärisen hortensian
3. Lisää kukkia, ihan kaikenlaisia!

3 asiaa, joista unelmoin:
1.Unelmoin, että unelmani kasvihuoneesta todella toteutuu.
2. Unelmoin, että minulla olisi puutarha, jossa voisi kuljeskella niin, ettei voisi nähdä kaikkea kerralla.
3. Unelmoin, että Suomen kesä olisi vähän pidempi ja lämpimämpi...


Tämä haaste on tarkoitus lähettää eteenpäin 3:lle bloggaajalle, ja minä lähetän tämän eteenpäin uusille blogituttavilleni, joiden sivuja olen mielelläni seuraillut:

Maarit/  Garden of my Dreams
Sametti Hortensia/Pikkuinen puutarhani
Pirjo /Mökkipuutarhassa
Olkaa hyvät!  Vastaaminen on vapaaehtoista ja tarkoitus on jakaa eteenpäin 3:lle bloggajalle.

Oli kiva muistella mennyttä kesää ja suunnata myös ajatukset tulevaan. Pitkähän tästä tuli, mutta pitkä oli haastekin!


22 kommenttia:

 1. Hei! Huomasin kommenttisi Sametti Hortensian blogissa.
  Onpa sinulla ihana puutarha! Upeaa kukkaloistoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara kommentistasi, vastasin itse tuohon kommentti-osioon:)

   Poista
 2. Kiitos haasteesta! Vastaan siihen mielelläni lähiaikoina. Ihanat kuvat puutarhastasi!

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos, Sara! Kukkaset ovat minulle kovin rakkaita, niinpä niitä hellin puutarhassani!

  VastaaPoista
 4. Kivoja akatuksia. Kukat ovat minunkin suunnitelmissani. Aina vaan lisää kukkia..

  VastaaPoista
 5. Kiitos, että otit haasteen vastaan. Sinulla on kaunis puutarha ja runsaasti samanlaisia ajatuksia, mitä minulla ja monilla muilla puutarhaan hurahtaneilla. Bloggaaminen ja erityisesti puutarhabloggaaminen on tosi mukavaa, kuten olet jo huomannutkin. Täältä saa hienoja vinkkejä ja löytää samanhenkisiä ihmisiä. Saa puhua puutarhaa ja tietää, että sitä ymmärretään. Tekniikan kanssa minullakin on välillä hankaluuksia. Etenkin silloin, kun blogger tekee omituisia muutoksiaan. Niidenkin suhteen usein saa apua kysymällä toisilta bloggareilta.
  Kivaa, että sinäkin olet nyt täällä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos paljon sinulle Sirkku haasteesta, ihana yllätys! Ihana oli myös katsoa kuvia kauniista puutarhastasi ja kesästä...yhdyn tuohon lisää kukkia haaveeseen niin täysin! Haaveillaan tulevasta kesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun otit haasteen vastaan, siihen oli mukava uppoutua!

   Poista
 7. Olipa ihana postaus, kivat vastaukset ja kauniit kuvat!
  Kiitoksia kun laitoit haasteen minulle, vastaan siihen sitten ajan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo
   Minusta oli kiva vastailla tuollaiseen menneen muisteluun, vastaile sie sitten kun on sopivasti aikaa!

   Poista
 8. Suomen kesässä on tosiaan toivomisen varaa, mutta ainakin se tuo haastetta. Liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun tulit lukijakseni, täytyypä käydä lukemassa sinunkin blogiasi...!

   Poista
 9. Tosi kiva postaus. Mielenkiintoista oli lukea ajatuksiasi kun itsekin olin vastannut haasteeseen :) Kiva blogi sulla, jäin lukijaksi. Uusia bloggaajia olemme molemmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikos vaan ollutkin mukava haaste! Sinun blogiasi lukee niin mielellään, kiva,kun tulit tännekin!

   Poista
 10. Ihania kuvia puutarhastasi Kiva haaste ja kivoja vastaukksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Irma, kiitos kommentistasi ja huomasin, että olit tullut myös lukijakseni, kiva!

   Poista
 11. Onpa sinullakin kaunista puutarhassasi. Unelmat ne siivittävät ihmistä eteenpäin ja on kiva, kun voi odottaa jotain kivaa, josta on haaveillut. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa, puutarhani ei ole kovi suuri, mutta viihdyn siellä ja kauniilta se minustakin näyttää -ainakin silloin, kun se on saanut siistittyä rikkaruohoilta:) Ja unelmia pitää olla, ne vievät ihmistä eteenpäin.

   Poista
 12. Ihania puutarhakuvia! Niin kauniisti kukkivat kärhösikin! Mukavaa, että löysin blogiisi. Blogin pitäminen on mukava harrastus ja saa rupatella samanhenkisten ihmisten kanssa.

  VastaaPoista
 13. Kiitos,Kurjenkello, juuri tuolta minustakin tuntuu, täältä löytyi mukava samanhenkisten maailma!

  VastaaPoista