sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Yksi lämmin, aurinkoinen päivä








Puutarha on nukkunut kuin Prinsessa Ruusunen. Mitään suurempaa elonmerkkiä ei ole näkynyt kuukausiin, etenkin, kun peittelin istutukset havuilla pakkasen ja jänisten pelossa.
Vihdoin aurinko lämmitti sään ja pihapiirin ja lauantaina tuntui, kuin kevät olisi vetänyt paksut verhot pois ikkunan edestä.


Havut sivuun - ei sentään vielä kaikkia. Ja siinäpä sekä kasvit että puutarhuri heräsivät talviunestaan yhtä jalkaa:-D


 Keltaiset krookukset kasvavat seinän vierustalla, joten ne ehtivät auringon valoon aina ensimmäisinä.

 

Viime syksynä istutetut `Romance´krokukset ovat myös viittä vaille kukassa. Etupihan varjoisuuskaan ei näytä haittaavan.



Lauantaipäivän puuhien aikana kevätkurjenmiekat aukoivat terälehtiään aivan kuin silmissä! Innokkaimpia `Katharine Hodgkinit´. Piippoja näkyy ihanan paljon, ovat selvästikin lisääntyneet viime vuodesta.




Yhtenä päivänä ehtii paljon, jos on kauan odottanut pääsyä pihapuuhiin; Komposti tuli tyhjennettyä, omenapuu leikattua, perennojen varret pilkottua ja hitunen uutta multaa vielä istutusalueiden päälle. Kalkkia ja kevätlannoitustakin lisäsin kasveille. Talvisuojat arkojen kasvien ympärillä saavat edelleen olla, maa on kuitenkin vielä jäässä.





Ihania lumikellomättäitä on näkynyt blogeissa ja instagramissa, minulla nuo kaunokaiset kukkivat yksilöinä, mutta he kyllä ansaitsevatkin jokainen oman ihailunsa!

`Flore Pleno´

Jouluruusu kukkii ja kasvaa kuulemma paremmin suojaisessa paikassa. Olen istuttanut oman ainokaiseni niin suojaiseen paikkaan, että sen katseleminen ja kuvaaminenkin on hankalaa. Mutta nuppuja on niin, niin paljon!



Työt jatkuvat maailman tilanteesta huolimatta. En voi kieltää, etteikö huoli omasta ja läheisten jaksamisesta ja terveydestä ole jatkuvasti mielessä. Perhe on komennettu erilleen kuka ikänsä, kuka asuinpaikkansa vuoksi. Onnellinen olen siitä, että työtä ja omia harrastuksia ei ole tarvinnut lopettaa. Puutarhaharrastus jos mikä tekee ihmiselle hyvää. Ajatukset kulkevat tulevassa kasvukaudessa ja luonto jatkaa omaa kulkuaan.Taimikylvöt etenevät ja sukkia syntyy, samoin liikunnasta voi edelleen nauttia, vaikkei kuntosalille pääsekään.

Kelloköynnösviidakkoa 28.3.-20
Taimien  kasvu on ollut tähän mennessä hyvää. Tila alkaa kohta olla lopussa, vaikka huhtikuu vasta alkaa:) Taimista lisää myöhemmin.

Tilaustyö heppatytölle.


Uusia sukkiakin syntyy, vaikka kohta saa villasukat hetkeksi unohtaa. Aiemmassa postauksessa olleista parittomistakin osa on saanut jo itselleen kaverin:)



Postaukset ovat olleet kovin vähissä, aika ja aiheet kortilla. Ehkäpä nyt puutarhan herääminen saa minutkin aktivoitua täällä blogissa.
Kaikille terveyttä ja voimia, positiivisella asenteella jaksaa paremmin!




26 kommenttia:

  1. Siälähän jo kukkii kummasti! Mulla kurijenmiakoosta näkyy vasta piipot. Jouluruusu kukkii kohta tosi komiasti. Kelloköynnöksekki nuan isoja. Mulla vasta osa nousoo...jos nousoo. Oi, ku o söpöt heppasukat :) Kotia o hyvä linnoottautua, ku o puutarha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä piipot tietää, milloin on lämmintä ilmassa. Mutta ei ne osaa vetäytyä takaisin, kun tänä aamuna mittari näyttikin -9! Kelloköynnökset kyllä kasvoivat viime vuonnakin komeasti, mutta kukkivat niukasti, katsotaan, miten tänä kesänä käy. Kyllä kotipuutarhuri tästä karanteenista selviää, jos ei sairastu.

      Poista
  2. Ihana katsoa tuolta maasta pinnistävää uutta kasvua näin keväällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kierrellä pihaa, kun on jotain uutta sinne ilmaantunut.

      Poista
  3. Iloisen keltaiset kukkasi luovat toivoa paremmasta huomisesta. Onneksi tosiaan, että on oma piha, jossa voi ulkoilla, puuhastella sekä nauttia, mutta samalla tuntee surkupiston sydämessä, sillä kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kanssasi, oma piha on tässä tilanteessa onni, mutta siitä nauttimista varjostaa huoli ja murhe niistä, joiden elämää korona murjoo.

      Poista
  4. Nyt kaikki maasta ponnistavat sipulikukat tuovat iloa ja kuin lupauksen, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta.
    Terveyttä, positiivisuutta ja voimia myös sinulle. 😊😊



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto jatkaa kulkuaan kohti kevättä ja toivottavasti kohti aurinkoista ja lämmintä kesää.

      Poista
  5. Ihanat kurjenmiekat sinulla, minulla ei ole ainuttakaan mutta jossain vaiheessa lisäilen minäkin kevätsipuli kukintaa. Suloiset heppasukat, kelloköynnöstä en kasvata tänä vuonna ollenkaan ja muutenkin laitan tosi vähän nyt keväällä kasvamaan jotakin kenties kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkurjenmiekat ovat näköjään helposti leviäviä. Ovat aikaisia kukkijoita ja siksi saavat huomion. Kelloköynnösten itämisessä ei ole ollut ongelmaa, ennemminkin kukinnan niukkuus saa miettimään, onko niiden kasvattamisessa järkeä.

      Poista
  6. Tuo kukoistus tuo jo täydellisen kevätmielen - meillä vielä maa kopisee jäisenä - ei tosin syvältä. Ehkä mekin saamme kohta sen lämpöisen aurinkohetken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli heti takapakki säähän, pakkanen huitelee aika korkealla, mutta vielä eilen olivat kaikki sipulikukkaset hengissä - ovat päättäneet aloittaa kevään vieton!

      Poista
  7. Kyllä nuo keltaiset krookukset saavat kyllä kevätmielelle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuovat niin iloisen mielen, kun loistavat muuten vielä kovin värittömästä maasta.

      Poista
  8. Siellähän on kukintaa jo vaikka millä mitalla! Minä yritin tänään tutkailla, joko kevätkurjenmiekat olisivat nousseet, mutta ei vielä näkynyt piiponkärkeäkään. Jääkerros on jo siitä kohtaa ohentunut melkein läpinäkyväksi, joten ehkäpä pian täälläkin ensimmäiset alkavat kurkkia. Jouluruusuusi on tulossa valtavasti kukkia ja ihanasti kaikki nuputkin ovat vielä puhtaan valkeita. Teillä ei ilmeisesti ole ollut tarpeeksi kovia pakkasia, jotka olisivat vioittaneet nuppuja? Meillä oli vielä viime yönä -10 astetta, mutta jospa pian tulisi taas lämpimämpää. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusu on kyllä hieman kärsineen näköinen, oli jo nupuillaan monta kuukautta sitten, joten on siellä reikiä ja mustuneitakin nuppuja. Mutta jos selviävät tästä kovastakin pakkasjaksosta, niin kiva kukinta on luvassa!

      Poista
  9. Tänään näin minäkin viimein ekan krookuksen. :) Ilon hetkiä heräilevään puutarhaan! Ja onpas nätit sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt niitä jo pilkahtelee täällä meidänkin kulmilla, keväisiä päiviä sinullekin!

      Poista
  10. Lämpimät päivät ovat saaneet puutarhasi kukkimaan runsaana. Minulla vasta yksi Katherine Hodkgin on noussut. Lumikellojen suhteen unelmoin valkoisina mättäinä kukkivista lumikelloista, mutta toistaiseksi iloitsen niistä muutamista yksilöistä, jotka jaksavat nousta.
    Heppatyttö ilahtuu varmasti noin hienoista sukista. Korona mietityttää ja tuottaa mutkia moneen asiaan. Onneksi voi kuitenkin tehdä käsitöitä, iloita puutarhasta ja liikkua luonnossa. Nyt huomaa, kuinka yksinkertaisilla asioilla on suuri merkitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikellomättäitä minäkin toivoisin, suunnittelen, että syksyllä istuttelen muutamia sipileita samaan, mutta eri puolille pihaa, jospa jossakin alkaisi kasvi viihtyä! Nyt nämä meidän harrastuksemme ovat kultaakin kalliimpia!

      Poista
  11. Erikoiset "hahtuvapallot" siellä yhdessä kuvassa sinulla! Kauniita kuvia. Minullakin aikaa vierähtänyt sukkien kutomisessa, mutta pikkuhiljaa se taitaa jäädä vähemmälle kun puutarha heräilee eloon. Pysytään terveenä ja loitolla pöpöistä, kun kuopsutellaan multaa omissa pihoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahtuvat kuuluvat kiinankeltakärhölle, jonka pörröpäät ovat vuoden mittaan muuttaneet muotoaan, nyt selvästi harmahtuvia, kuin vanhenevat kutrit:) Kutimet joutavat sivuun, aika alkaa kulua entistä enemmän ulkopuuhissa!

      Poista
  12. Suloiset krookukset ja iirikset! Siellä on ollut vauhti päällä, paljon olet saanut aikaan. Tällaisina aikoina puutarhaharrastus ja ylipäätään oma piha ovat merkillisiä ja antoisia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhasta ei ole kiirettä pysyä poissa, nyt on omaa aikaa yllin kyllin:)

      Poista
  13. miten sulokas 'Flore Pleno' onkaan! krookukset tuovat kevään puutarhaan, kuten muutkin aikaiset kukkijat. totta, puutarhassa puuhailu ja kevään heräämisen seuranta kaikkineen tekee nyt todella hyvää meille jok'ikiselle. itsekin olen alkanut vähentämään havukatteita perennapenkeistä, varhaisimmat kukkijat, kuten krookukset jäävät helposti talvisuojausten alle ja kukinta kärsii, tää on aikamoista tasapainoilua nyt.
    aurinkoista huhtikuuta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittelin heti poistamiani havuja, kun pakkanen kipaisi kymmeneen asteeseen, ja vielä lumetkin tulivat kasvien niskaan. Mutta nyt on taas luvassa lämmintä. Eihän me näille vaihteleville kevätsäille mitään voida.

      Poista