lauantai 7. joulukuuta 2019

Kartanoiden haamuja!Viime viikolla piipahdin näyttelyssä, jossa menneiden aikojen ihmishahmot ja kartanoiden haamut ovat heränneet henkiin esillä olevissa valoteoksissa. 

 

Taiteilija Alexander Reichsteinin herkät valohahmot ovat hohtaneet Kouvolatalon puistossa viimeiset kaksi viikkoa. Valoa hohtavalla He olivat täällä -veistosinstallaatiolla ja puiden katveeseen seisahtuneilla historiallisilla veistoksilla Reichstein esittelee ihmishahmoja eri aikakausilta, 1600-luvulta 1900-luvun alkuun. Puistossa nähdään myös joitakin eläinhahmoja. Lumottua tunnelmaan lisää puistossa soiva musiikki.
 Vielä viime viikon alussa oli kipakka pakkanen ja hentoinen lumipeite maassa toi teokset kauniisti esille. Viereisen Kouvola-talon ja musiikkiopiston valot sekä liikenteen ja katuvalojen värit toivat pienen miinuksen tunnelmaan. 

 

"Uskon, että jokainen vanha rakennus säilyttää kuvia ihmisistä, jotka ovat joskus asuneet siinä. Mikään ei katoa jäljettömiin: Kauan sitten puhuttuja sanoja kaikuu edelleen, kuuluu askeleita ja hengitystä, kannusten helinää ja silkkimekon kahinaa... " (Alexander Reichstein)

 

Valohahmot vaihtuvissa kokoonpanoissa ovat olleet esillä useilla paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla.  Reichsteinin maailmallakin kiertäneet teokset nähdään nyt ensi kertaa Kouvolassa, juuri raskaimman kaamoksen keskellä. Samaan aikaan avautui Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa Kartanoiden Kouvola - näyttely, missä voi nähdä kartanoiden haamuja mm. Anjalan kartanon vanhan harmaan rouvan kulkemassa tukka hapsottaen. Esittelyteksitssä kerrotaan myös, että "hyytävää tunnelmaa korostaa äänitaitelija Petri Laaksosen selkäpiitä karmiva äänimaisema sekä seinän animaatiossa lipuvat unenomaiset ihmishahmot, lepakot ja enkelit. Animaation on toteuttanut Tatiana Moshkova". Kaupunginmuseon haamuhuoneen teokset ovat esillä on 31. toukokuuta asti. 


Jos Reichinsteinin näyttely tulee joskus omalle paikkakunnallesi, käypä katsomassa ja kuuntelemassa! Tunnelmallisen sinisen hetken myötä toivottelen sinulle hyvää joulukuista viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Onpa todella vaikuttava ja hieno näyttely! Haamumaisuutta lisää se, että sinertävistä hahmoista näkee läpi, ihan kuin aaveista (kuulemma :-D ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siroja, tarkoin tehtyjä hahmoja ja totta, niistä näkee lävitse:)

   Poista
 2. Olisipa hienoa, jos näyttely tulisi joskus tänne tai edes jollekin lähipaikkakunnalle! Taidokkaasti tehtyjä hahmoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kiertää vielä pitkään ympäri Suomea!

   Poista
 3. Hienoja valoteoksia. Jos sisätilojen näyttelyssä onkin haamuja, nuo puiston hahmot ovat enemmänkin iloisia satuolentoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eivät nuo pelottavilta vaikuta. Samaan aikaan minunkin kanssani oli pienten päiväkotilasten joukko niitä ihastelemassa:)

   Poista
 4. Onpa erikoinen näyttely. Varmasti käyn katsomassa jos tänne joskus jotain näin hienoa saataisiin, mutta harvoin näin pienelle paikkakunnalle kuitenkaan. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista