maanantai 7. lokakuuta 2019

Vielä hetki värien riemua!
Syksy on nyt vahvasti läsnä! Vaahterat ja haavat hehkuvat pihoilla ja puistoissa väreillään ja muutenkin lehtipuut ja -pensaat ovat kauneimmillaan syysväreissään. Omalla pihalla totean taas kerran, ettei sieltä kovin paljon sävähdyttäviä syksyvärejä löydy.

   Sormivaleangervo ottaa dramaattisen lähdön syksyyn, ei mitään hempeilyjä! Rinnalleen se on saanut syyskimikki Brunetten, joka jurottaa yhdellä nuppuisella kukkavanallaan. Kimikki ehkä tarvitsisi hieman valoisamman paikan, jotta jaksaisi kukkia! Mutta onhan sillä hyvin kauniit lehdet.


Pihan uusin tulokas, Tuurenpihlaja, ei edes omista montaa lehteä, mutta leiskuttaa niitä rohkeasti kotkansiipien edessä.


 Koivuangervojen syysasu on keltasävyinen!Villiviini osaa syyspukeutumisen ja tekee sen näyttävästi!


Valamonruusun kiulukat hehkuvat tulenpunaista oranssia! 

Korallikanukka taitaa olla pihapiirin punaisin pensas!Päivänliljakasvusto on kaunis syksyyn asti, toki pian sen heleä vihreys on poissa ja jäljelle jää märkä kasa uuden kasvuston suojaksi. 

Samoin käy sinikuunliljoille, väri vaalenee päivä päivältä ja pakkanen tekee pian näistä lopun.
Köynnöshortensia on luopunut vihreästä kesäpuvustaan, vaihtanut ylleen keltaisen, siirtyy pian hetkeksi ruskeaan ja sitten antaa tuulen viedä sen mennessään.


Ajattelin esitellä syysasetelmia, mutta tämähän on kesällä ostettu pirteä ruusubegoni, joka ei malta lopettaa kukkimistaan. Päästän sen yöksi sisälle, kun on niin kylmä, mutta kuivalla terassilla elämä jatkuu vielä ainakin hetkisen. Eihän minulla edes ole vielä syysasetelmia:) Viikonloppuna olin ihanalla luontovalokuvauksen kurssilla, joten pihatyöt sun muut jäivät taas vähemmälle. Samoissa merkeissä menee vielä ensi viikonloppukin. Mutta ei haittaa, pihatyöt on suurelta osin tehty ja tuo kurssi on niin mukava, että mieluusti vietän luonnossa muutaman päivän.


Kumpi lienee kultaisempi, etualalla kasvava päärynäpuu, vai naapuritontin villiintyneet luumupuut.


Sen verran ehdin sunnuntaina viettää aikaa pihalla, että puutarhahuoneesta nostin pois tomaatit ja  kippasin kesäkukka-amppelit kompostiin. Viiniköynnös  Sommerset Seedles oli myös vaihtanut asua ja olipa sen syvä vihreys muuttunut pastellin sävyiseksi! Eikä siinä vielä kaikki, vaan muutaman lehden se oli koristellut uskomattoman kauniilla kuvioilla! Kyllä luonto on ihmeellinen!Kirpeän kivaa viikkoa kaikille! 

14 kommenttia:

 1. Hienoja värejä, niin monia sävyjä!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa luonnon ilotulitusta!
  On hienoa, kun eri kasvit saavat erivärisen syysvaatteen. Se tekee syksyisestä puutarhasta niin upean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että kasvit ikäänkuin kukkivat uudelleen lehdillään, ennenkuin vaipuvat talvilepoon.

   Poista
 3. Paljonhan puutarhastanne löytyi kauniissa ruskan värissä kylpeviä kasveja.

  VastaaPoista
 4. Löytyyhän siältä, vaikka kuinka palio! Hyvän kuvakavalkaarin ainaki sait tehtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, jos silmään näyttää värikkäältä:)

   Poista
 5. Ihania ruskasävyjä vaikka miten paljon löysit omasta puutarhastasi!

  VastaaPoista
 6. Vai ei löydy sävähdyttäviä värejä! Nuo punaisen eri sävyt ovat kyllä ehdottomasti suosikkejani kasvien ruskaväreistä. Keltaisillakin on toki paikkansa, sillä ilman niitä punaiset eivät tulisi niin kauniisti esille. Viiniköynnöksellä on kerrassaan suloinen syysväri ja tuo kirjava lehti on niin hauska. Toivottavasti lehdet nyt pysyisivät mahdollisimman kauan puissa, jotta ehtisi nauttia tarpeeksi väreistä ennen tympeintä loppusyksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä värikylläisyyttä minäkin katselisin vielä vaikka kuinka pitkään. Nyt näyttää lämpenevän,mutta muutama pakkasyö on jo saanut vaahterat varistamaan reilusti lehtiä maahan. Eipä tätä syksyn ja pimeyden eteenpäinmenoa mikään pysäytä, koitetaan jaksaa!

   Poista
 7. Kyllä nyt on saatu nauttia väriloistosta. En muista, että koska meillä olisi ollut näin kaunista. Mukavaa lokakuun jatkoa :)

  VastaaPoista
 8. Viime aikoina on ollut paljon väriä ulkona. On ollut hieno katsella ruskaa.

  VastaaPoista