torstai 6. syyskuuta 2018

Mustilasta ideoita ja taimihankintoja


Toissa viikonloppuna vietettiin Mustilan Arboretumilla vuotuista puutarhapäivää. Sattui sopivasti samaan aikaan, kun uusi kukkapenkki alkoi valmistua. Niinpä saatoin silmäillä ja suunnitella kasveja juuri tuohon istutusalueeseen.


Mustilan puutarhapäiville tulee myyjiä taimitarhoilta ympäri Suomea, esim. Vakka Taimi, Särkän perennataimisto ja Pionien koti olivat  täällä mukana.  Myös ulkomailta, mm. Virosta ja Latviasta oli useita myyjiä, samoin yksityisiä kotimaisia kasviharrastajia oli myymässä omia taimiaan. Erilaisia havukasveja, lehtipuita, kivikkokasveja ja saniaisia oli tänäkin vuonna runsaasti myynnissä.


Kuvaamiseen en juurikaan satsannut, kuljin vain nenä kiinni kasvivalikoimissa. Muutama blogituttukin tuolla oli ollut samaan aikaan, sattumalta tapasin  Piparmintun Multaa ja Mukuloita -blogista ja olikin kiva hetki rupatella. Taimipäivät eivät ole ainoastaan myyntitapahtuma, vaikka esimerkiksi Arno Kasvin vetämässä huutokaupassa tai arpajaisissa kerättiinkin rahaa Arboretumille. Halutessaan pääsi osallistumaan luentoihin, jotka tapahtuivat luonnossa, Arboretumin poluilla.



Taimivalikoima oli runsas, mutta koitin olla ostoksissani maltillinen, ei mitään sellaista, mille ei ole suunniteltu valmiiksi paikkaa:)

Punahattuja oli myynnissä runsaasti ja monen eri värisiä. Päätin ostaa oranssin `Supreme Cantaloupe´n, joten minullakin on nyt meloni kukkapenkissä:)



Halusin jotakin tummia sävyjä havukasvien kaveriksi, maksaruoho `Dark Magic´ja keijunkukka `Midnight Rose´ olivat sopiva pari. Tuijat joudun vielä siirtämään, istutin ne liian lähekkäin. Maksaruohon ja keijunkukan odotan leviävän, jotta saan jakotaimia. Olen vähän liian maltillinen ostaja; vaikka nyt olisi tilaa, niin odottelen mieluummin, että saan jaettua kasveja, kuin istutan alueen heti täyteen valmiita taimia. Ja ensin pitää katsoa, viihtyvätkö kasvit oikeasti niille valitussa paikassa. Laitan sipulikukkia keväälle, niin näyttää vähän runsaammalta.



 Lumikärhö löytyi Mustilan taimimyymälästä alehintaan. Jospa tuohon syntyisi kaariportti, johon kärhö voisi nojailla, katsotaan:)


Havuja haluan muutenkin uuteen istutusalueeseen, joten  matkaan lähti myös tuivio, joka sai kaverikseen siron valkoisen jaloangervon `Bronze Elegans´. Rungollisesta tuijasta haaveilen, mahtaisiko selvitä talvesta, minulla ei ole kokemusta, onko sinulla?



Kun olin tuhlannut käteisvarani, koska noilla markkinoilla ei pankkikortti käy, siirryin näppärästi varsinaiseen Mustilan puutarhamyymälään, jossa olikin kaikki puut, pensaat ja perennat -30%. Sieltä sain myös asiantuntevia neuvoja tulevaan istutusalueeseeni. Voisiko jossakin kasvaa vaikka rungollinen syyshortensia?


Tai jospa jättäisinkin suosiolla osan alueesta odottamaan kevättä, ja istuttaisinkin perhosia houkuttelevia jättiverbenoita....


..tai uhkean kokoiseksi kasvavan basilikan.


Muutama taimi tarttui vielä matkaan; kerrattukukkainen syyskatkero, Tiarella `Spring Symphony´, muutama esikko ja Viiruhelpi (jonka Kukka ja kaali -blogin Pauliina juuri sanoi olevan "niskuroiva leviäjä", mutta virheostos oli jo tapahtunut. Istutuspaikka vaan tarkkaan harkintaan).




Puutarhahuoneen terassin kulmauksessa ovat viime syksynä istutetut vaaleanpunaiset jaloangervot kasvaneet hyvin. Ostin lisäksi muutaman valkoisen, niitä pääsee pian jakamaan. Värimaailma olisi tarkoitus pitää valkoisen, sinisen sekä vaalean- ja tummanpunaisena.  Palava rakkaus ja Ritarinkannukset ovat jo odottamassa, samoin valkoiset kiiltoleimut ja vaaleanpunaiset Kanadanruusut ovat istuttamatta. Suuri pensas, joka näkyy keskellä kukkapenkkiä, on vanha, punainen viinimarjapensas, jonka kohtalo on vielä auki. Voisiko se jäädä tuohon??



Puutarhahuoneen terassin toisessa kulmauksessa on jo aiemmin istutettu Rautatienomenapuu. Sen juurella kasvaa kurjenmiekkoja, liljoja ja nyt ostetut valkoiset punahatut pääsivät noille kulmille. Lisäksi kaksi vaaleanpunaista Lehtoängelmää `Nimbus Pink´, valkoinen kiinanpioni `Kellways Glorious´ ja sininen karpaattienkello ovat tuossa osassa istutusta.

kovin tyhjää vielä!

Monta pohdintaa, ostosta ja monta muutosta täytyy vielä tehdä, ennekuin nämä polut kukkivat, mutta sehän se juuri onkin tämän puutarhaelämän suola! Tässä vaiheessa otetaan myös vastaan hyviä vinkkejä, miten sinä täyttäisit tuota tyhjää aluetta. Jos saat minut vakuutettua ideallasi, kerron sen sitten muillekin, kun toteutus on joskus valmis:)




Loppuun vielä muutama tuotos viime viikonlopun luonnonkukkakaupasta!




Mukavaa loppuviikkoa, onko sinulla suunnitelmissa puutarhahommia?



35 kommenttia:

  1. Puutarhahommia on aina :-D Herkullisen näköisiä tuollaiset valmiiksi käännetyt istutusalueet, eihän noista voi pitää näppejään kurissa, pakko hankkia kasveja ja KUKKASIPULEITA ja päästä istuttamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan sormet syyhyää ja deat pulppuaa. Kukkasipuleita on jo hankittukin, mutta nämä säät tulevat houkuttamaan sipulien ostoon vielä pitkän aikaa, joten eiköhän tuolta jotain keväällä nouse:)

      Poista
  2. Voi, minulla olisi sinulta paljon opittavaa :) En nimittäin ole lainkaan noin kärsivällinen kasvien hankinnan suhteen. Usein tulee hankittua niitä liikaa, kun haluaa istutusalueen nopeasti täyteen, ja sitten kohta jo tuskastelen penkin ahtauden kanssa.

    Teillä näyttää kauniilta <3 Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei aina jaksa vastustaa houkutuksia, mutta kun kahta pihaa kasvattaa, on harkintakyky kasvanut, ja osa taimista tulee ihan omista tarpeista. Kiitos, Heidi, mukavaa viikonloppua sinullekin.

      Poista
  3. Ensi kesänä istuta väleihin kesäkukkia. Jos on tilaa esikasvattaa, niin asterit ja samettiruusut ovat tosi helppoja. Tai suorakylvönä monenlaisia kesäkukkia ihan maun mukaan. Helpolla ja halvalla tulee tuo tila kukitettua, kunnes perennat ovat tarpeeksi suuuria peittämään alaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä,Tita, kesäkukkia minulla kasvaa tuolla toisella pihalla ja siemenestä niitä on kasvatettu usein yli oman tarpeen. Aivan varmasti osa samettiruusuista ja tämän kesän ihanuuksista, tsinnioista ja koristehirsseistä tulee myös tuohon istutukseen.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Haaveilua ei kannata lopettaa, joskus unelmat käyvät toteen, niikuin nyt minullakin:)

      Poista
  5. Minä istuttaisin tuohon polun reunan tuntumaan erilaisia maanpeiteperennoja.
    Rönsyakankaali on vähään tyytyväinen maanpeittäjä. Sen lehdet muuttuvat upean purppuraisiksi syksyllä, ja alkukesällä se kukkii runsaasti sinisin tähkäkukinnoin. Siitä on myös kirjavia ja läpi kesän purppuralehtisia lajikkeita.
    Myös hopeatäpläpeippi on minusta mainio maanpeiteperenna, joka hopealehtisenä loisi kivan kontrastin varsinkin purppuralehtisten kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Puutarhamyyrä hyvistä ideoista! Rönsyakankaali on tosiaan kaunis ja nopeasti peittävä, siitä minulla on runsaasti kokemuksia omalla pihallani. On aika innokas valtaamaan alaa. Hopeatäpläpeippiäkin minulla kasvaa, mutta sen voisi kyllä siirtää toiseen paikkaan, ei oikein viihdy nykyisessä, saatan hyvinkin etsiä sille tuolta uuden kodin.

      Poista
  6. Puutarhamyymälöissä onkin hyvä käydä syksyllä, kun kasveja saa jo alennuksella. Tosin ei malta, vaan taimet haluaa jo keväällä! Vaikka kukkapenkit näyttävät väljiltä aluksi, pian kasvit leviävät eikä tarvitse miettiä millä välit täyttäisi! Itse olen istuttanut kasveja liian tiuhaan ja jouduin harventamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun taimet ovat pieniä, ei malta jättää riittävää väliä, mutta toisaalta sittenhän on taas materiaalia, kun jakaa taimet uusiin paikkoihin. Ja eipä siitä useinkaan muuta haittaa ole, kuin ylimääräinen työ. Mutta juuri noin käy minullekin.

      Poista
  7. Hyvät hankinnat! Havut sopivatkin tuohon hyvin, niin tulee vihreyttä myös lehdettömään vuodenaikaan. Minullakin on tapana ostaa vain yksi kasvi kutakin ja lisätä sitä pikku hiljaa. Tyhjät aukot täytän kesäkukilla tai joskus jopa hyötykasveilla. Kirjava salaattisekoitus voisi olla veikeän näköinen polun reunalla :) Iloista perjantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet samoilla linjoilla! Persiljaakin olen nänyt mm. kaupungin kukkaistutuksissa, ihan hauska idea!

      Poista
  8. Erinomaiset hankinnat. Mustilaan on meiltä matkaa, mutta niin houkuttelevia postauksia olen siitä lukenut, että ehkä ensi vuonna...
    Uudesta polkualueestasi tulee ajan myötä hieno. Ehkä itse istuttaisin aukkopaikkoihin kesäkukkia antaakseni itselleni aikaa miettiä, mitä muuta aukkoihin todella haluan. Toisaalta tiedän, etten ehkä malttaisi odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustilan on niin paljon muutakin kin vain taimimyymälä. Mutta samaa ajattelen, kun luen vaikka Länsi-Suomen taimitarhoista, niin aina tulee esteeksi pitkä matka.
      Kiitos, nyt minustakin näyttää hyvältä. Ajattelin tosiaan istuttaa sipulikukkia ja varautua keväällä kesäkukkaistutuksilla. Ensin täytyy katsoa, miten jo istutetut lähtevät kasvuun ja miten värimaailma ja korkeus näyttävät yhdessä. Malttamattomuus on varmaan se vaikein juttu:)

      Poista
  9. Hyviä ostoksia. Nyt onkin hyvä istuttaa polun viereen kukkasipuleita kun tilaa on hyvin. Minä jättäisin punaherukan paikoilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, jättäisitkö herukan tuohon? Olen niin kahden vaiheilla, ja annan sen kyllä olla ensi kesään, katsotaan, mitä näyttää, kun keväällä kukkii ja kesällä tekee punaisetmarjaterttunsa. Sipulit jo odottavat...

      Poista
  10. Mukavia tuollaiset taimipäivät ja kivoja ostoksia! Tuosta istutus alueesta tulee kyllä aivan ihana♥ Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se kyllä näyttää omaan silmäänkin hyvältä. Kun vaan malttaisin olla täyttämättä sitä nyt liikaa ja liian monella eri kasvilla:) Viikonloppuja sinullekin!

      Poista
  11. Minua vaivaa ainainen tilanpuute, mutta sinulla näyttää olevan runsaasti tilaa. Se on kyllä ihanaa ja vielä jaksat olla maltillinen ostoksissa. Miten jaksat odottaa ensi kesää, kun uudet kasvit pääsevät vauhtiin? Tulee varmaan upea piha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanpuutteeseen olen keksinyt rtkaisun: lapio nurmikkoon ja uutta penkkiä tekemään:) Mutta nyt alkaa olla jo liikaa niitä penkkejäkin, ja osa ihan liian täynnä. Nyt YRITÄN hillitä itseäni ja nauttia väljästä uudesta penkistä:)

      Poista
  12. Kaunista tulee ja teit hyviä ostoksia. Huomenna voisin siirtää ja vähentää päivänliljoja. Sitten alkaa olla isommat urakat tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin ollut melkoinen urakka, kun joudut ensin vanhat kaivamaan pois. Helppohan tähän tyhjään penkkiin on kasveja upottaa, ei minkäänlaista juurta ja kiveä vastassa:)

      Poista
  13. Ihailtavan fiksuja ja harkittuja ostoksia, joille oli paikkakin jo valmiina :) Tumma maksaruoho näyttää muuten todella hyvältä havujen vieressä.
    Koska minulla on suunnitelmissa daaliapenkin perustaminen, niin näen samoja mahdollisuuksia myös muiden puutarhoissa :D Eli suosittelisin, että täytät tyhjän tilan ensi keväänä daalioiden juurakoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, minulla niitä onkin jo melkoinen määrä valmiina, helpolla pääsisin. Taitavat myös kotilot mokomat niistä tykätä....

      Poista
  14. Mukavia löytöjä oot tehny taimipäiviltä :)

    VastaaPoista
  15. Hyvän näköösiä nua tummalehtiset perennat. Oon niihi ihan heikkona. Jättääsisin viinimariapuskan ainaki aluuksi tuaho. Harvennat vaan rajulla kärellä, ettei oo liian massiivine. Vai haaveelet rungollisesta tuijasta. Toteuta toki haavees. Mulla kolome, tuulisella nelosella, non sitkeetä. Perusrunkotuijat ku on tehty Brabantista. Muitaki toki löytyy, areempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan tuota tuijan leikkaamista vielä, mutta havukasveja joka tapauksessa tuohon istutusalueeseen tulee. Tummalehtiset ovat minunkin mieleeni.

      Poista
  16. Ihanaa taas bongata yksi puutarhahaasteeseen vastannut! Näitä on kiva lukea.
    Upeita lajikkeita ja kesäkukkakimppuja sinulla onkin! <3
    Lehtien muodoilla ja väreillä on mukavaa leikitellä pihassa ja ruukkuistutuksissa.

    Minulla olisi viikonloppuna edessä noin kolmemetrisen oleanterin lähes alasleikkuu...huh, tulee hiki jo ajatellessa asiaa! Jospa olisi pilvinen päivä.
    Oleanterin myrkyllinen maitiainen onkin sitten se tinen juttu...
    Piikikäs Bougainvillea sai kyytiä jo viikko sitten!
    Myös pari ruukkua odottaa pesua ja uudelleenistutusta. Innostuin hieman liikaa agaven eri lajikeista puutarhalla ja nyt niitä on joka toisessa ruukussa. No, kestävät ainakin täällä hyvin! =D
    Mukavaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei kukkivaa löydy, tai on liian vähän valoa, ovat lehdet arvossaan. Hassua ajatellakaan alasleikkuuta, jos täällä kasvaisi edes jompikumpi sinun pensaistasi. Saisi kasvaa onnellisena ilman leikkuuta. Mutta toki ymmärrän, että elelemme eri ilmastossa.

      Poista
  17. Ai kun on kauniita kesäkuvia!
    Puutarhassa riittää kyllä aina jotain tekemistä; yleensä aina jotain isompaa. Tai minulla ei niinkään puutarhassa, vaan pihalla, sillä omaani en puutarhaksi tohdi kutsua, kun on ollut nyt pari vuotta aika huonolla hoidolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha se on rento ja boheemikin, itse sellaisesta haaveilen, mutta olen liian pedantti ja ennen pitkää se muuttuisi säntilliseksi.

      Poista