perjantai 3. elokuuta 2018

Heinän herkkyyttä

Hirssi koristeruoho ja Leijonankita F1 `Rocket Red´ ovat tämän vuoden siemenkylvöistä  antaneet iloa ja kauneuttaan. Laitoin jo talvella kasvamaan hirssin ja koristemaissin siemeniä. Maissi oli erehdys: Suvikummun Marja jo talvella ennusti, että haasteita on tulossa:) Maissi iti nopeasti ja kasvoi valtavaksi! Osan menetin, kun en saanut tarpeeksi ajoissa maahan.

 

Mutta Hirssi iti hitaasti, oli pieni ja hentoinen ruoho pitkän aikaa. Kunnes viimein alkoi kasvattaa lehtiään. Nyt nuo herkät röyhykukinnot ovat kauneimmillaan, näyttää myös jakautuvan kauniisti useampaan tähkään. Istutin osan ruukkuun Suklaakosmoksen kaveriksi - onnistunut yhdistelmä, vaikka kuviin yrittää koko ajan viereisessä ruukkuistutuksessa kasvava pelakuu:)

 

 

 

Osan istutin myös siemenestä kylvämieni leijonankitojen kaveriksi. Vahvan tummanpunainen `Rocket Red´ kukkii kauniisti kärhökaaren juurella yhdessä Hirssin kanssa.


 

  


 

Kolmannet heinät istutin trendikkäästi :) Itsevalettuun betoniruukkuun yhdessä punaisen, siemenistä kylvetyn siankärsämön kaveriksi. Meni hyvin niin kauan, kunnes olivat juurillaan täyttäneet koko ruukun multatilan ja helteisessä paikassa kuolemaisillaan tilan ja veden puutteeseen. 


Nostin koko komeuden pois ruukusta ja istutin tyhjään paikkaan daalioiden juurelle lähelle leijonankitoja. Nyt näyttää taas hyvältä!
Entäs sitten koristemaissit! Mitenkähän korkeiksi ehtivätkään, ennenkuin kesä loppuu!! Olisikohan tavallinen maissikin onnistunut? Ruukkuistutuksessa oleva yksinäinen maissi ei ole edukseen ja valitettavasti rumentaa koko istutuksen. Mutta en malta vielä poistaa sitä, koska uteilaisuudesta haluan odottaa koriteellisen maissintähkän kypsyvän. Paljon pienempiä maissikasvustoja on tulossa kukkapenkeissä eri puolilla pihaa, katsotaan syksyllä, sainko satoa:DHeinät ovat pitkälti luonnossa jo heilimöineet ja nyt niistä on kiva tehdä asetelmia yhdistelemällä mukaan muita luonnonkukkia. Tässä tämän päivän kimppu.Hyvää viikonloppua - se onkin sitten viimeinen tämän kesäloman osalta! Mutta onneksi puutarhan kesä jatkuu vielä!

 

28 kommenttia:

 1. Ihanat hirssit! Minun hirssikylvöt eivät itäneet.

  VastaaPoista
 2. Hirssi on kyllä todella kaunis. En ole sitä koskaan idättänyt, mutta nyt kyllä lisään sen listalle. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hitaasti, mutta yllättävän helposti kasvoivat ja kaunis lopputulos minustakin!

   Poista
 3. Hirssi on näköjään ihana puutarhassakin, en ole ennen nähnytkään. Kimpuissahan se on kevyt ja mukavan vaaleanvihreä. Muistaakseni olen joskus kasvattanut koristemaissia ja jotain niistä tulikin - vaan eipä ole muistikuvaa millaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut kukkakaupasta joskus hirssin kukintoja keventämään, nyt ilahduin, että saan niitä ihailla omassa pihassani ja poimia syyskimppuihin!

   Poista
 4. Hienosti onnistuivat hirssit ja leijonankidat. Hirssin keveys sopii hyvin yhteen suklaakoskoksen kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaakosmos on kaunis ja hentoinen - juuri heinän kanssa sopiva!

   Poista
 5. Viehättäviä yhdistelmiä olet tehnyt!
  Tuo hirssi on todella herkän kaunis.
  Joskus vuosia sitten kasvatin sitä ihan pellossa kun kuivakukat olivat trendikkäitä. Silloin kasvatin sitä kuivakukaksi. Täytyykin ensi keväänä hankkia taas siemeniä ja laittaa kasvamaan, vähän pienemmässä mittakaavassa nyt :). Tänä vuonna laitoin kasvamaan jänönhäntää ja partaohraa, niitäkin aikoinaan kasvatettiin kuivakukiksi.
  Jos sinun maissisi kasvoivat liian innokkaasti, ei minunkaan maissinkasvatukseni tänä vuonna mennyt ihan putkeen. Kylvin ne kyllä ihan sopivaan aikaan, mutta alkukesällä jotkut matoset, ettei vaan gammayökkösen toukat, meinasivat pistellä ne poskeensa. Kolme sain pelastettua, mutta nekin ovat aikalailla jäljessä aikataulusta. Katsotaan, ehtivätkö tehdä tähkiä....
  Leppoisaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivakukkabuumin minäkin muistan, äitini kanssa kasvattelimme kaikenlaisia olkikukkia ja ikiviuhkoja, jänönhäntiä ja pellavia. Hirssi on minulle tuttu vain kukkakkaupan kautta. Aion kyllä ensi vuonnakin kasvattaa, mutta tuosta koristemaissista en oikein tiedä, kaunis olisi kirjava tähkä, mutta sitä ennen ei juurikaan kauneusarvoa löydy! Tuosta gammayökkösestä saattaa meille tulla vielä iso harmi!

   Poista
 6. Ihanan pieniä heinäsuihkulähteitä sinulla!

  VastaaPoista
 7. Hirssi onkin minulle uusi tuttavuus. Se onkin yllättävän kaunis ja erityisen kaunis suklaakosmoksen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi minullekin itse kasvatettuna, mutta pääsee jatkoon tuleviinkin siemenkasvatuksiin:)

   Poista
 8. Ihanan näköinen tuo hirssi. En ole koskaan ennen nähnytkään. Toivottavasti saat maissisatoa. Aurinkoista viikonloppua ♥️♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keveä ja kaunis minustakin! Katsotaan, miten maissin käy:)

   Poista
 9. Kauniita nuo heinät! Ja leijonankita on todella ihanan värinen!

  VastaaPoista
 10. Ihana hirssi, ihan kuin tähtisadetikku :) Tsemppiä lomaltapaluuseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu, tsemppiä hiukan tarvitaan tällaisen kesän jälkeen! Hauska vertaus tuo tähtisadetikku!

   Poista
 11. Ompa hirssi nätti ja koristemaissi taas hassu. Koristemaissi näyttää melkoisesti sokerimaissilta, minulla ne ovat ehkä vain hiukan tanakampia. Suklaakosmos ja leijonankita ovat molemmat upean värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristemaissi tavoittelee jo katonrajaa, hassu minustakin! Suklaakosmoksesta pidän kovasti ja leijonankita on lapsuuden muisto, siksi olen alkanut kasvattaa sitä.

   Poista
 12. Uusi tuttavuus minulle tuo hirssi, mutta täytyispä muistaa kasvattaa ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ehdottomasti tuo tulee ensi vuonnakin ostoslistalle, ja siemeniä tietysti yritän ottaa jo nyt.

   Poista