tiistai 26. kesäkuuta 2018

Toinen kotini





Useimmat blogiani lukevat tietävätkin, että elelen kahden kodin elämää. Ensisijainen kotini on paikka, jonka puutarha on täytetty kukkasilla - siitä blogini ensimmäinen nimi. Toisessa kodisssani haaveillaan ja toteutetaan niitä (no ehkä haaveilen aina ja jatkuvasti), mutta täällä on blogin alkusysäyksen antanut Puutarhahuone, josta haaveilin vuosikausia.


Huone ei tosiaan ole pelkkä kasvihuone, vaan paikka, jossa viihdytään lähes läpi vuoden. Olemme juhlineet kesää, syksyä, pikkujoulua, loppiaista, kevättä, vappua... ja huone on vasta vuoden ikäinen. Siellä on ihanaa viivähtää aamukahvilla, vilvoitella pihasaunan jälkeen, askarrella kransseja ja kukka-asetelmia... ja haaveilla:)

Pihvitomaatti ´Marmande`, jonka siemenet toin Barcelonan matkalta.

Puutarhahuoneessa on kaikki hyvin. Tomaatit kasvavat, ensimmäiset raakileet valmiina kypsymään. Viinköynnös selvisi ensimmäisestä talvestaan ja kurkkukin kukoistaa. Tuosta haaveiden täyttymyksestä jaksan iloita niin paljon!!




Puutarhahuoneen seinän vierelle istutimme tietenkin pensasruusu `Ilon´. Jo ensimmäisenä kesänään se kukkii runsaasti. Toisella puolen huonetta kasvaa Hansaruusu, mutta se täytyy syksyllä leikata reilusti alas, on niin paljon vanhaa kuivaa oksaa.


Puutarhahuoneen terassilla on myös jotain niin kaunista! Mies, joka antoi minulle aikoinaan äitienpäiväruusuksi tuon runkoruusun, omistaa myös hyvän kellarin, jossa voi talvettaa kaikenlaisia kasveja, mm. tämän runkoruusun. Rohkea leikkaus keväällä ja tässäpä tulos. Varmasti tänä kesänä ehtii vielä kukkia parikin kertaa.








Runkoruusun vierellä kukkii viime kesänä alemyynnistä ostamani patioruusu ´Honeymilk`,  joka sekin sai viettää talven kellarissa.


Patioruusu ´Honeymilk`

Meillä on niin monenlaista pihaa ja elämässä muitakin kiinnostuksen kohteita, etteivät sellaiset upeat lavakauluskasvimaat, kuten monissa blogeissa saa ihailla,  pysyisi meillä hengissä. Muutamassa lavassa sentään on vihanneksia, perusjuttuja; salaattia, retiisiä, tilliä, persiljaa, hernettä, ruohosipulia, kesäkukkasia.  Tällä pihalla asustaa myös liuta kotiloita, joten hyötykasvimaan puhtaana pitämisessäkin on omat haasteensa. Tältä pihalta ei voi mitään siirtää minun ikiomalle pihalleni!




Myös yksi kelloköynnöksistä on päässyt tälle pihalle. Se tarttuikin hanakasti kiinni lämpimään heinäseiväsaidanteeseen, jossa kasvaa myös viiniköynnös ja kärhö ´Ville de Lyon`.


Talon lasiveranta on oivallinen pelargonioiden kasvupaikka, sellainen perinteinen mummonveranta, tässä tapauksessa Papanveranta! Talvea ne eivät tässä kestä, mutta haa, onhan kellarissa hyllyjä!







 


Välillä tuntuu, etteivät voimat riitä, kun on kaksi paikkaa, mitä hoitaa, mutta toistaiseksi en halua luopua kummastakaan, joten meillä kasvatetaan ja rakastetaan puutarhojamme näillä eväillä. Parantamisen varaa olisi tällä hetkellä, kun molemmat podemme nivelvaivoja, toinen olkapäätä, minulla kyynärpää vihoittelee. Mutta  vielä on pelissä jäljellä kummallakin kaksi jalkaa ja toinen käsi :)





Nyt nurmikon leikkuuseen, mukavaa viikkoa kaikille!

36 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kuvia! Ymmärrän hyvin, että tuo puutarhahuone on unelmiesi täyttymys. Ja 'mummolan' kuisti pelargonioineen niin kaunis ja niin nostalginen <3 Äitini niitä aina kasvatti kuistilla, mutta minulla ei nyt kuistia ole eivätkä ne tykkää olla sateen armoilla. Ai, ai - upea runkoruusu myös kuten aivan kaikki. Puutarhatyö vaatii toimivaa fysiikkaa, mikä väistämättä iän myötä hiipuu. Iloista mieltä, eikä se voi noin ihanassa paikassa kortilla ollakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta, kauniista sanoistasi! Haave omasta kasvihuoneesta jalostui huvimajaksi, jossa kuitenkin voisi jotain kasvattaa. kun sitten Torista löytyivät sekä vanhat ovet että ikkunat, alkoi haaveesta tulla totta! Me olemme molemmat saaneet vahvan kropan ja innon tehdä fyysistä työtä, mutta kun hoitava taho käskee levätä, niin sitten levätään. Ilonen mieli on onneksi talella:)

      Poista
  2. Tuo puutarhahuone on todella kaunis. Kahden puutarhan ylläpitäminen vaatii aikaa. Kunhan pitää huolen siitä, että ehtii nauttia molemmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Kyllä tähän jossain vaiheessa tulee stoppi, mutta niin kauan jatketaan, kun nautitaan. Ainut harmi on, kun ei voi olla molemmissa yhtäaikaa.

      Poista
  3. Ihana viihtyisä puutarhahuone! Toivottavasti teillä terveyttä riittää, se on niin tärkeä juttu, kaikki maallinen tulee sen jälkeen. Kun on sen verran kuntoa, että pystyy pihaa hoitamaan, on asiat oikein mallillaan.
    Ruususi ovat upeat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy yrittää kuunnella kehoansa, ettei elämä muutu sen vuoksi ahdistavaksi, kun ei malta ajoissa levätä ja antaa vaivojen mennä ohi - jos se vaan on mahdollista.

      Poista
  4. Niin upeasti olette molempia pihoja hoitaneet, ettei uskoisi teidän kärsivän minkäänlaisista vaivoista <3 Ihania puutarhoja! Mukavaa tiistaita Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, valittajiahan me emme ole kumpikaan, joten pikkuvaivoja ei jaeta muille, mutta nyt näyttävät pikkuvaivat pitkittyneen ja äityneen vähän isommiksi. Oli pakko turvautua lääkäreihin ja fysioterapiaan. Onneksi puutarha osaa myös hoitaa itseään jonkin aikaa:)

      Poista
  5. Kuvistasikin huomaa rakkautesi kasveihin ja puutarhan hoitoon, sillä niin nautittavan kauniita ovat aina jakamasi kuvat täällä blogissasi. Ihana ja tunnelmallinen on myös puutarhahuoneenne ja ei ihme että siellä viihdytte vuoden ympäri.
    Runkoruusu on upea katseenvangitsija.
    Mukavaa viikonjatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko, noin kauniista sanoista! Tottahan se on, puutarhanhoito ja kukkaset ovat minun elämälleni ihan hengissä pitävä voima!Runkoruusu ei ole koskaan vielä kukkinut noin paljon, ehkäpä uskalsin ensimmäisen kerran leikata sitä tarpeeksi. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Kahden kodin ja puutarhan ylläpitäminen on välillä varmasti vaikeaa, mutta kyllä niistä on iloakin. Varsinkin, jos täydentävät toinen toisiaan. Kuvista välittyy puutarhahuoneen lämpö ja leppoisa tunnelma kauniine kasveineen.
    Fyysiset vaivat rajoittavat harmittavasti, mutta aina niille ei mitään voi. Onneksi teillä kummmallakin on mukavasti vielä toimivia käsiä ja jalkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between. Pihapiirit ja koditkin ovat kovin erilaisia, joten tuo "täydentävä" kuvaa aika hyvin elämäämme. Nämä vaivat ovat -ainakin minulla aivan itse aiheutettuja ja ei edes puutarhatöissä, vaan liikuntaharrastuksissa. En meinaa millään uskoa, etten ole enää ihan nuori:) Mutta minulla on niin hyvä fyssari, että kyllä tästä vielä kuntoon tullaan:)

      Poista
  7. Millä sie lannoittelet noita ihania kasvejasi, kun ne noin kukoistavat?Kyselee Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tavallisella pussimullalla täytän kasvarilaatikot ja kesäkukkaruukut. Tuota runkoruusua en ole vielä kertaakaan neljään vuoteen kokonaan vaihtanut uusiin multiin, vain pinnalta vanhaa pois ja vähän kanakakkarakeita ja uutta multaa. Mutta tomaatti-/ kesäkukkalannoitetta laitan kasteluveteen aika usein.

      Poista
  8. Kaksi puutarhaa on myös kaksi ilon lähdettä, kummassakin voi touhuta omanlaisia juttuja. Upea runkoruusu.

    VastaaPoista
  9. Ihana kesähuone ja
    upea runkoruusu!

    VastaaPoista
  10. Rohkeus kannatti runkoruusun kanssa :) Ihanasti on tomaatteja tuloillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, viime vuonna en raaskinut leikata tarpeeksi ja kukintaa olisi voinut olla enemmänkin. Tomaatit ainakin viihtyvät tuossa kasvarissa.

      Poista
  11. Hyvältä näyttää kesähuoneessanne. Jännä väri - siis hyvällä tavalla - tuossa 'Honey Milk' -ruusussa. :)

    VastaaPoista
  12. Niin kaunis ja todella monikäyttöinen tuo huvi-kasvimaja :)
    Ja tiedän just tuon kahden huushollin haastavuuden - tuntuu, että kun toista laittaa, niin toinen huutaa, että tänne myös sitä huomiota :o :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, monikäyttöinen maja tosiaan on, emme halunneet pelkkää kasvihuonetta, koska meiltä puuttui sellainen pihaterassi, jossa voi huonomallakin säällä oleskella. Eikä siinä vielä kaikki, että olisi kaksi kotia ja kaksi puutarhaa, vielä mökkimiljöökin vie oman osansa ja on taas ihan oma juttunsa! Mutta en valita, ei ole valittamista:)

      Poista
  13. Puutarhahuone on todella kaunis!!

    VastaaPoista
  14. No on monta puuhaa, mutta luin postauksesta tärkeimmän sanan eli rakastetaan. Siis kaikki hyvin, vaikja puuhaa on paljon. Jos jotain tekee rakkaudella, jaksaa ja onnistuu varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luit, Ansu, juuri oikean kohdan:) Niin kauan kuin on iloa ja rakkautta, ihminen tekee asioita positiivisella nosteella!

      Poista
  15. Oi, sinullakin hurmaavia ruusuja!
    Tuo 'Honey milk' on vallan ihana! <3
    Kesähuone on ihan paras paikka!
    Minullakin oli sellainen joskus Suomen kodissa ja joskus kaipaan sinne vieläkin.

    Kaunista kesäviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluaisin niin paljon enemmän ruusuja, mutta eivät oikein tahdo täällä menestyä. Kesähuone on minustakin oikea Helmi!

      Poista
  16. Niin herkun näköinen tomaatti sinulla siellä kasvussa! Onhan kahdessa paikassa työtä, mutta myös tuplasti iloa 😉

    VastaaPoista
  17. Todella kauniin näköistä ja upea tuo puutarhahuone! Meillä tuo pensasruusu 'Ilo' kukkii nyt ensimmäistä kesää ja tosiaan ilahduttavan runsaasti. Aurinkoista heinäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on nimensä veroinen! Mukavaa alkavaa heinäkuuta sinullekin, toivotaan lämmintä ja aurinkoista!

      Poista